Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της στους Ουκρανούς εκτοπισθέντες
Ειδική σελίδα ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες, θέτει σε λειτουργία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην ενημέρωση που παρείχε για τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό αφίξεων εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία προς την Ελλάδα, εξαιτίας της ένοπλης
«Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες και άνοιξε την αγκαλιά της για να τους υποδεχτεί. Και το έκανε με τρόπο συντεταγμένο, αποτελεσματικό και εναρμονισμένο με την Ευρώπη και το Δυτικό κόσμο», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης που εκ προοιμίου υπογράμμισε ότι «σήμερα, βιώνουμε μια προσπάθεια βίαιης επαναχάραξης των συνόρων του ευρωπαϊκού κόσμου» και ότι «σε αυτήν την δύσκολη συνθήκη για τον κόσμο, η Ελλάδα πήρε από την αρχή ξεκάθαρη θέση. Τάχθηκε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και στις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή», γιατί «ανήκουμε στη Δύση, πορευόμαστε με την ειρήνη, οικοδομούμε την σταθερότητα στη γειτονιά μας».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ενημέρωσε ειδικότερα τα μέλη της επιτροπής της Βουλής ότι:
-ενεργοποιήθηκε Οδηγία 55/2001, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με το Π.Δ. 80/2006, για την παροχή καθεστώτος, αρχικά 12μηνης, προσωρινής προστασίας σε εκτοπισθέντες Ουκρανούς πολίτες, μέλη οικογενειών και αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
-Με υπουργική απόφαση προβλέφθηκε αναδρομική ισχύ για την ενεργοποίηση της Οδηγίας, από τις 24 Φεβρουαρίου, ήδη όμως εφαρμοζόταν στην πράξη από την πρώτη ημέρα του πολέμου.
-Δέκα χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα. Καταφθάνουν αποκλειστικά σε νόμιμα σημεία εισόδου, παρουσιάζουν τα διαβατήρια τους, ή σε ελάχιστες περιπτώσεις άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Όσοι είναι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων εισέρχονται χωρίς θεώρηση. Όσοι έχουν διαβατήριο παλαιού τύπου λαμβάνουν θεώρηση ατελώς στα σύνορα, από την Ελληνική Αστυνομία.
-Στον Προμαχώνα, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης δημιούργησε ειδική ομάδα υποδοχής, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και προσφέροντας σε 24ωρη βάση συγκεκριμένες διευκολύνσεις, ήτοι αναλυτική ενημέρωση -μέσω ειδικού φυλλαδίου, μεταφρασμένου και στα ουκρανικά και με τη δυνατότητα τηλεδιερμηνείας, τρόφιμα, ζεστά ροφήματα, καθώς και χώρο αναμονής, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ταυτοποιητικές διαδικασίες στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου. Επίσης ανακαινίσθηκε για την δημιουργία σταθμού υποδοχής, ο οποίος θα διαθέτει μεταξύ άλλων ειδικά δωμάτια για φροντίδα βρεφών, παιδότοπο, ντους και λοιπές υποδομές για τις βασικές ανάγκες όσων εισέρχονται οδικώς, μετά από πολύωρο ταξίδι.
-Σε συνεργασία, με την ΕΛΑΣ, διαμορφώθηκε οδική γραμμή εισόδου αποκλειστικά για Ουκρανούς εκτοπισθέντες.
-Σε συνεννόηση με τις προξενικές αρχές της Ουκρανίας στη χώρα μας, επιλύθηκαν προβλήματα που εμφανίστηκαν στην ταυτοποίηση νεοεισελθόντων Ουκρανών και μειώθηκε έτσι δραστικά χρονοβόρα διαδικασία των πρώτων ημερών.
-Στα σύνορα, πραγματοποιούνται έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού των Ουκρανών εκτοπισθέντων και δειγματοληπτικά τεστ από ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπως ακριβώς ισχύει στις πύλες εισόδου της χώρας.
-Διασφαλίστηκε απλοποιημένη διαδικασία για την έκδοση των απαραίτητων τελωνειακών διατυπώσεων, όσον αφορά τα αυτοκίνητα των Ουκρανών εκτοπισθέντων για 6 μήνες αρχικά. Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για τα κατοικίδια τους και δεν εξετάζονται τα διαβατήρια υγείας τους, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
-Για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων υπήρξε κινητοποίηση και συνέργεια των συναρμόδιων Υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων.
-Στα πλαίσια διυπουργικής επιτροπής, αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.
Αναφορικά με τις υλικές παροχές φιλοξενίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής ότι επαναπροσδιορίστηκε ο χαρακτήρας δύο δομών φιλοξενίας του εθνικού συστήματος υποδοχής. Η δομή στη Σιντική Σερρών, που είναι καινούργια δομή και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα, χρησιμοποιείται για την ολιγοήμερη φιλοξενία όσων φθάνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. «Εκεί, διαθέτουμε τη δυνατότητα πρώτης φιλοξενίας σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους, και προσφέρουμε ένα ζεστό ρόφημα, γεύματα και είδη ατομικής υγιεινής. Σκοπός μας είναι η Σιντική να είναι μια δομή βραχύβιας -πρώτης- παραμονής, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί πιθανές αυξημένες ροές σε συνάρτηση πάντοτε με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρχουν περίπου 800 διαθέσιμες κλίνες για μακροπρόθεσμη φιλοξενία στη δομή των Σερρών, η οποία βρίσκεται κοντά και είναι μεταφορικά διασυνδεδεμένη με τον αστικό ιστό.
«Γενικά σε πρώτη φάση, έχουμε διαθέσιμες άμεσα έως και 15 χιλιάδες κλίνες, οι οποίες προοδευτικά μπορούν να αυξηθούν, εφόσον χρειαστεί. Σήμερα, το Εθνικό σύστημα υποδοχής έχει 30 χιλιάδες κενές θέσεις, χάρη στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας. Αντιλαμβάνεστε πως ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός δε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα σύστημα υποδοχής που είχε φτάσει και ξεπεράσει τα όρια του», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και τόνισε ότι το υπουργείο προχώρησε άμεσα και σε στοχευμένες ενέργειες για την ενημέρωση και συνδρομή Ουκρανών εκτοπισθέντων:
-Από την πρώτη στιγμή, τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο (help desk) για την διευκόλυνση της επικοινωνίας.
-Κατασκευάστηκε διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, μέσα από αναλυτικό Q&A, αλλά και τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Σήμερα, το τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχθεί και απαντήσει σε πάνω από 1.500 κλήσεις, ενώ με τη μορφή ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχουν απαντηθεί πάνω από 200 ερωτήσεις.
-Δημιουργήθηκε διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, η «Help Ukraine». Σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, ΟΤΑ και άλλους ενδιαφερόμενους, οι προσφορές σήμερα, ξεπερνούν τα 1.600.
«Σήμερα, έχουν φθάσει στη χώρα μας περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί υπήκοοι, οι οποίοι, ωστόσο, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αν θα θελήσουν, να παραμείνουν και για πόσο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Από τις πρώτες κιόλας συνομιλίες, καταλαβαίνει κανείς πως το μυαλό τους βρίσκεται στην πατρίδα τους και στην ανοικοδόμηση της. Κάτι όμως που εξαρτάται από την έκβαση της σύρραξης», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και τόνισε ότι η κυβέρνηση «ετοιμάζει σενάρια, για κάθε δυνατό ενδεχόμενο, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό αφίξεων».
«Μέχρι στιγμής, ελάχιστοι έχουν ζητήσει τη φιλοξενία σε δομές. Πολλοί, όμως, που σήμερα φιλοξενούνται σε ομοεθνείς και συγγενείς, θα αναζητήσουν στέγη. Έχουμε την τεχνογνωσία για την λειτουργία προγραμμάτων φιλοξενίας, τα οποία ήδη σχεδιάζουμε για άμεση εφαρμογή αν απαιτηθεί. Αλλά είναι προφανές ότι η χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψουν το κόστος της κρίσης», είπε ο Νότης Μηταράκης που σημείωσε στο σημείο αυτό ότι «έχει εξασφαλιστεί η επιλεξιμότητα δαπανών, μετά από αίτημα Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για όσους έχουν ήδη φτάσει ή θα φτάσουν στη χώρα, ο υπουργός είπε πάντως ότι είναι σημαντικό να λάβουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που θα τους εξασφαλίσουν πρόσβαση και στην αγορά εργασίας αν το επιθυμούν, χωρίς γραφειοκρατία.
«Ήδη έχει προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προ-καταγραφής που θα τεθεί σε λειτουργία την 28/3 και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή τους», ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που πρόσθεσε ότι «η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει από 4/4 στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης» και «αν προκύψει ανάγκη για περαιτέρω σημεία, αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα».
Πρόκειται για τα σημεία μίας στάσης, εξήγησε ο κ. Μηταράκης, όπου θα παραλαμβάνουν οι δικαιούχοι την άδεια διαμονής -στα χρώματα μάλιστα της ουκρανικής σημαίας -και όπου θα πραγματοποιείται η λήψη βιομετρικών στοιχείων και φωτογραφιών.
Στην άδεια διαμονής θα αναγράφονται και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, απαραίτητοι για την πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και την αγορά εργασίας.
Η διασύνδεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα γίνεται αυτόματα και ψηφιακά, απαλλάσσοντας τους ωφελούμενους από την ανάγκη άλλης αυτοπρόσωπης παρουσίας σε δημόσιες υπηρεσίες, «δίνοντας έτσι άμεσα την δυνατότητα σε όσους επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα, να σταθούν στα πόδια τους και να εργαστούν άμεσα. Να είναι χρήσιμοι για τον εαυτό τους, τις οικογένειες τους και την τοπική οικονομία».
Για να συμβάλει, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θέτει σε λειτουργία μια ειδική σελίδα ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες.
Όπως δε ενημέρωσε ο υπουργός, υπάρχει συγκινητική ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία «πρέπει να φιλτραριστεί, να αποκρυσταλλωθεί και να διοχετευθεί εν συνεχεία με κρατική μέριμνα».
Το ίδιο ισχύει και για τα αιτήματα προσφοράς, σημείωσε ο κ. Μηταράκης και τόνισε ότι έχουν ήδη σχεδιαστεί οι απαραίτητες διαδικασίες αξιολόγησης και μετά θα αξιοποιηθεί αυτή η βοήθεια.
«Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες και άνοιξε την αγκαλιά της για να τους υποδεχτεί. Και το έκανε με τρόπο συντεταγμένο, αποτελεσματικό και εναρμονισμένο με την Ευρώπη και το Δυτικό κόσμο», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
The post Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της στους Ουκρανούς εκτοπισθέντες appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Νέες «βόμβες» Κατερινόπουλου για τους γονείς της Πάτρας – «Πρέπει να γραφτούν στο βιβλίο Γκίνες»
- Διάγγελμα Μητσοτάκη: Η ώρα ανακοίνωσης για το κουπόνι βενζίνης και πετρελαίου
- Θρίλερ με την εκπομπή της Μιχελιδάκη στο Open
- Σπύρος Μπιμπίλας: Ξέσπασε για τη φωτογράφιση του Παντελή Καναράκη – «Κι ύστερα μιλάμε για τους Ταλιμπάν»
- 23.748 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα. Πού εντοπίστηκαν
- Goldman Sachs: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο πετρελαϊκό σοκ
- Financial Times: Προσχέδιο συμφωνίας Ρωσίας – Ουκρανίας 15 σημείων – Τι θα περιλαμβάνει
- Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι
- Η πρώτη οικογένεια από την Ουκρανία ήρθε στην Σκαφιδιά - Η Ηλεία «ανοίγει» την αγκαλιά της!
- Σάκης Αρναούτογλου: Επιστρέφουν τα χιόνια στην Αττική – Τα τελευταία στοιχεία για τον καιρό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Μόσχα και Πεκίνο συνεργάζονται για τη δημιουργία εναλλακτικού SWIFT
- Αμετάβλητη η θέση Μπάιντεν για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
- Κ. Φραγκογιάννης: Θετικός ο απολογισμός από το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία
- Επικοινωνία Δένδια-Μπορέλ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
- Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της στους Ουκρανούς εκτοπισθέντες
- Στ. Πέτσας: Πρόγραμμα στειρώσεων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς
- Τελευταία Νέα The President
- Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της στους Ουκρανούς εκτοπισθέντες
- Αμετάβλητη η θέση Μπάιντεν για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
- Μόσχα και Πεκίνο συνεργάζονται για τη δημιουργία εναλλακτικού SWIFT
- Στ. Πέτσας: Πρόγραμμα στειρώσεων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς
- Επικοινωνία Δένδια-Μπορέλ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
- Κ. Φραγκογιάννης: Θετικός ο απολογισμός από το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία
- Διπλωματικές πηγές: «Ο Μαν. Ανδρουλάκης συνεχίζει το δρόμο αργά λόγω των συνθηκών»
- Ζελένσκι: “Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ”, “θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου”
- Ελεύθερος με όρους ο 37χρονος που κατηγορείται ότι απήγαγε συναδέλφισσά του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κόκκινοι ουρανοί» από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ισπανία - Αφρικανική σκόνη σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης
- 23.748 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα. Πού εντοπίστηκαν
- COSMOTE: Ξεκινά η δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων σταθερού ευρυζωνικού Ιnternet
- Καμμένου: «Πιστεύω πάρα πολύ στην ομάδα»
- Πάτρα: Η ανάρτηση της μητέρας 3 ημέρες μετά τον θάνατο της Ίριδας
- Μηταράκης: Πάνω από 10.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα
- Το συγκλονιστικό βίντεο της Ουκρανίας : «Την ώρα που μιλάμε αυτή είναι η Ουκρανία»
- Goldman Sachs: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο πετρελαϊκό σοκ
- Κορωνοϊός: 35.275 νέα κρούσματα σε παιδιά την τελευταία εβομάδα
- Μηταράκης: Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες