Ν.Δένδιας: Ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος ενάντια στις επεκτατικές δυνάμεις

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας προωθεί τον διάλογο, βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Γκαμπόν, Μισέλ Μουσά – Ανταμό, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ. Μάλιστα, ανέφερε πως η Γκαμπόν, όπως και η Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει

προσυπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, παράδειγμα του οποίου υπήρξε, η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων της Γκαμπόν με την Ισημερινή Γουινέα. Αυτό έχει μεγάλη αξία ως παράδειγμα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, επισημαίνοντας πως επεκτατικές δυνάμεις προσπαθούν να εφαρμόσουν αναθεωρητικές ιδέες. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη, ο κόσμος να σταθεί ενωμένος ενάντια στις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος αιώνα, είτε αυτές λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία είτε οπουδήποτε αλλού.

«Καλωσορίζουμε θερμά την Γκαμπόν στην 9η “Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας”, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα το 2024»

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη συμμετοχή της Γκαμπόν στην 9η «Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα το 2024. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γκαμπόν θα πρέπει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διάσκεψη.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βούληση για στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Γκαμπόν, καθώς και την πεποίθηση ότι η σημερινή συνάντησή του με τον Μισέλ Μουσά – Ανταμό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων και της φιλίας των δύο χωρών. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι συχνές συναντήσεις τους καταδεικνύουν τη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην εφαρμογή του Μνημονίου Πολιτικών Διαβουλεύσεων που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2021, και την ισχυρή πολιτική τους βούληση να προχωρήσουν οι σχέσεις τους περαιτέρω.

Ειδικότερα, αφού υπενθύμισε πως κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, υπέγραψαν μνημόνια για το περιβάλλον και τον τουρισμό, εξέφρασε την ευαρέσκειά του που σήμερα υπέγραψαν άλλα τρία μνημόνια: για τη στρατιωτική εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. «Και αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων» υπογράμμισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων, δηλώνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να μεταφέρει τεχνογνωσία, καθώς και να επενδύσει και να συμβάλει στην οικονομία της Γκαμπόν σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η γεωργία, τα τρόφιμα, οι κατασκευές, ο τουρισμός.

Ξεχωριστή μνεία επεφύλαξε στο γεγονός ότι η Γκαμπόν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό μας δίνει άλλη μια ευκαιρία να συνεργαστούμε στενότερα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων και παγκόσμιων προκλήσεων: Διατήρηση και αποκατάσταση της ειρήνης, καταπολέμηση της φτώχειας, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γκαμπόν, με τον οποίον συναντήθηκε νωρίτερα, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών, για την υποστήριξη στην Ελλάδα, στην επιδίωξή της να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026. Αφού υπενθύμισε πως η Ελλάδα στήριξε την εκλογή της Γκαμπόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2022-2023, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Ελλάδας που σήμερα η χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερθείς στις πολιτικές της Γκαμπόν για την προστασία των δασών και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και στη μακροχρόνια δέσμευσή της για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, ο κ. Δένδιας τις χαρακτήρισε αξιέπαινες και είπε πως ενημερώθηκε ενδελεχώς από τον υπουργό Περιβάλλοντος της Γκαμπόν Λι Γουάιτ για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις από την αφρικανική οπτική γωνία. «Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από κοινού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» διαμήνυσε.

Τέλος, διέκρινε ως άλλα πεδία συνεργασίας τη Διεθνή Οργάνωση της Γαλλοφωνίας και θέματα θαλάσσιας ασφάλειας. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Γκαμπόν στο μεταναστευτικό, αλλά και θα μπορούσε να υποστηρίξει διάφορα έργα και πρωτοβουλίες της ΕΕ στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής.

Με τη σημερινή του επίσκεψη στην Γκαμπόν, ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική Αφρική, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη από την Ακτή του Ελεφαντοστού και συνεχίστηκε την Πέμπτη στην Γκάνα.

The post Ν.Δένδιας: Ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος ενάντια στις επεκτατικές δυνάμεις appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα