Νέο Μουσείο στις Αιγές για τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά έργα της χώρας, σημείο αναφοράς για την ιστορία της Μακεδονίας και σπουδαίο τουριστικό προϊόν εγκαινιάζεται τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα κόψουν την κορδέλα στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, το οποίο έρχεται να ολοκληρώσει την πολιτιστική υποδομή της Βεργίνας Ημαθίας και έχει ήδη προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Το έργο είναι από τα μείζονα πολιτιστικά και τουριστικά έργα της χώρας και κόστισε περίπου 13 εκ. ευρώ, ενώ όπως έχει

πει ο κ. Τζιτζικώστας πρόκειται να είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, εμβαδού 146.000 τ.μ., είναι ένα πολύμορφο, πολυδύναμο, ευέλικτο και συνεχώς εξελισσόμενο Μουσείο, με αίθουσες-ενότητες διάσπαρτες στον πραγματικό-γεωγραφικό χώρο. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και το κεντρικό του κτήριο συνενώνει το Ανάκτορο και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, αλλά και το πασίγνωστο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων.

Το νέο μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες και ψηφιακό μουσείο που θα διατρέχει την περίοδο από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο.

Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σύλληψη που συνενώνει δυναμικά το σύνολο των παλαιών, αλλά και των νέων αρχαιολογικών θυλάκων της αρχαίας πόλης, παραπέμποντας στο πολεοδομικό της πρότυπο με την ευρύτατη οικιστική διασπορά στο χώρο. Το έργο πέραν της πολιτιστικής του σημασίας όχι μόνον για την Ημαθία και την Μακεδονία, αλλά και για τη χώρα συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής και την εδραίωσή της στον χάρτη των τουριστικών προορισμών διεθνούς εμβέλειας.

Δημιουργείται, με μεθοδικότητα, επιστημοσύνη και επιμονή, τόσα χρόνια. Εργα, συσκέψεις, συνεδριάσεις στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και, κυρίως, ανεξάντλητες συζητήσεις της Αγγελικής Κοτταρίδη με τους συνεργάτες της. Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Είναι ένα έργο με ιστορική, πολιτιστική και εθνική σημασία. Επίσης, ένα από τα πιο σύγχρονα και αναβαθμισμένα μουσεία παγκοσμίως.

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών αποτελεί την «είσοδο» για τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών. Διαθέτει μεγάλο, ενιαίο εκθεσιακό χώρο για την παρουσίαση θεματικών εκθέσεων που θα αφορούν στο βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αιγών και του Μακεδονικού Βασιλείου. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπάρχει πρόβλεψη για την προβολή του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη», αλλά και του δίκτυο περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων. Στον ημιυπαίθριο χώρο του Μουσείου φιλοξενείται μέρος των όψεων του δεύτερου ορόφου του ανακτορικού συγκροτήματος, το οποίο αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Οι εκθεσιακοί χώροι, αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τη λειτουργία του κτηρίου υποδέχονται μοναδικά εκθέματα που τεκμαίρουν και αναδεικνύουν την ιστορία των Αιγών στην μακρά ιστορική της διάρκεια.

Η Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία υπηρετεί δεκαετίες στην περιοχή, μαθήτρια του μεγάλου Μανόλη Ανδρόνικου, είναι εκείνη που κατόρθωσε να εμφανιστεί και πάλι το όνομα των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων. Ταύτισε, μέσω ανασκαφών, τα ευρήματα της Βεργίνας με τις Αιγές και σιγά- σιγά το χρησιμοποιούμενο όνομα άρχισε να αλλάζει. Κεντρικό έργο της είναι το κέλυφος των Βασιλικών Τάφων, όπου είναι θαμμένος ο Φίλιππος. Εχει, επίσης, κάνει εκτεταμένες αναστηλώσεις στον χώρο του Ανακτόρου, αλλά και ανασκαφές στους τάφους ευγενών που ανήκουν στην οικογένεια των Τημενιδών (οικογένεια Φιλίππου και Αλεξάνδρου).

Το εικονικό μουσείο, άλλωστε, που ετοιμάζει με πάθος, θα είναι μια μεγάλη πύλη στην οικουμένη. Καθώς θα είναι ψηφιακό, θα επιτρέπει την «επίσκεψη» από κάθε γωνιά της γης. Το υλικό για τον μεγάλο στρατηλάτη είναι μοναδικό. Η Αγγελική Κοτταρίδη και οι συνεργάτες της έχουν πάει σε πόλεις και χώρες που επισκέφθηκε ο Μακεδόνας Βασιλιάς και έχουν πλούσιο υλικό και από εκεί.

Ειδικά για το «Ψηφιακό μουσείο: Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη», η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έχει σημειώσει πως «μέσα από αυτό το ψηφιακό έργο, ο Αλέξανδρος θα ανασυστήσει με την παρουσία του στη σύγχρονη Οικουμένη, δηλαδή στον παγκόσμιο ιστότοπο του διαδικτύου, την Ελληνιστική Οικουμένη, εκείνη που εκείνος δημιούργησε.»

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών συντίθεται από μνημεία, μουσειακά κελύφη και αρχαιολογικούς χώρους. Αποτελεί μια σύλληψη που συνενώνει δυναμικά το σύνολο των παλαιών, αλλά και των νέων αρχαιολογικών θυλάκων της αρχαίας πόλης, παραπέμποντας στο πολεοδομικό της πρότυπο με την ευρύτατη οικιστική διασπορά στο χώρο. Το Ανάκτορο, ο Τύμβος με την ταφική συστάδα του Φιλίππου Β’, η Νεκρόπολη των Τημενιδών,  και το Κεντρικό Κτήριο, που σύντομα ολοκληρώνεται συνθέτουν το Πολυκεντρικό Μουσείο. Το έργο πέραν της πολιτιστικής του σημασίας όχι μόνον για την Ημαθία και την Μακεδονία, αλλά και για τη χώρα συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής και την εδραίωσή της στον χάρτη των τουριστικών προορισμών διεθνούς εμβέλειας.

Το έργο της κατασκευής του Κεντρικού Κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, προϋπολογισμού περίπου 24.000.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Δεκέμβριο 2012, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε το 2017. Ακολούθως εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2014-2021 το έργο της υλοποίησης της έκθεσης του κτηρίου, προϋπολογισμού περίπου 4.500.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Το νέο μουσείο αποτελεί την «είσοδο» για τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών. Διαθέτει  μεγάλο, ενιαίο εκθεσιακό χώρο για την παρουσίαση θεματικών εκθέσεων που αφορούν στο βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αιγών και του Μακεδονικού Βασιλείου. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπάρχει πρόβλεψη για την προβολή του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη», αλλά και του δίκτυο περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων. Στον ημιυπαίθριο  χώρο  του Μουσείου  φιλοξενείται μέρος των όψεων του δεύτερου ορόφου του ανακτορικού συγκροτήματος, το οποίο αποκαθίσταται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ των δύο προγραμματικών περιόδων 2007-2013 και 2014-2021. Οι εκθεσιακοί  χώροι,  αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τη λειτουργία του κτηρίου είναι καθ΄ όλα έτοιμοι να υποδεχθούν τα μοναδικά εκθέματα που τεκμαίρουν και αναδεικνύουν την ιστορία των Αιγών στην μακρά ιστορική τους διάρκεια.

Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους. Στη Βασιλική ταφική  συστάδα έχουν έρθει στο φως  συνολικά 21 τάφοι, που χρονολογούνται  από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου π.Χ. αι. Στο πάρκο έχουν φυτευτεί 7.500 δένδρα, ενώ έχει τοποθετηθεί εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας στους τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας.

Κανονικά θα έπρεπε να δοθεί σε κάποιο κτήριο/ αίθουσα/ χώρο το όνομα του Μανόλη Ανδρόνικου. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει.

Αγγελική Κώττη

The post Νέο Μουσείο στις Αιγές για τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα