Ο απόηχος της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμμαχία

«Άναψαν τα αίματα» μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη κύρωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο της χώρας, διπλωματικό και αμυντικό, για τη θωράκιση της και έκανε εκ νέου έκκληση στα κόμματα να σταθούν στο ύψος των ιστορικών στιγμών και να υπερψηφίσουν τη στρατηγική συμφωνία.

Του Κώστα Πασίση

Αντίθετα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το γνώριμο ύφος του και μπόλικο λαϊκισμό τα έκανε …γης μαδιάμ, λέγοντας «όχι»

στη συμφωνία, με το σκεπτικό ότι είναι «κακή».

Ενώ άφησε και υπαινιγμούς για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τη κυβέρνηση στα εξοπλιστικά προγράμματα το οποίο θα ελέγξει μέχρι το τελευταίο ευρώ, αν επανέλθει στην Εξουσία.

Η «είδηση» που προέκυψε από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο είναι ότι η χώρα είναι «διχασμένη» ακόμη και σε ζητήματα εθνικής σημασίας και ότι η Αριστερά εξακολουθεί να μη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Το «άρωμα» που άφησε η χθεσινή «κόντρα» είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναγάγει σε προσωπική βεντέτα την ήττα του στις εκλογές του 2019 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτoμιλία του «αποδόμησε» τους δυο όρους που έθεσε ο κ. Τσίπρας για να ψηφίσει την επίμαχη συμφωνία.

Ειδικότερα τόνισε ότι η Ελλάδα δε θα εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική και ότι στο Σαχέλ συμμετείχαν επτά ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία. «Είμαι απολύτως σαφής, η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη», υπογράμμισε.

Ενώ, σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας -πρόσθεσε – θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη. Και τη μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε καθαρές απαντήσεις και στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος της αγοράς των γαλλικών φρεγατών, υπογραμμίζοντας ότι η τιμή έφτασε τελικά πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς. Εκμεταλλευθήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά, τόσο για την τελική τιμή, όσο και για τον χρόνο παράδοσης, είπε, με την πρώτη ελληνική Belharra να καταπλέει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία με τη Γαλλία και δη τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Αλλά και τις προβολές που έχει στις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ευρώπη, καθότι ανοίγει συζητήσεις για κομβικές αλλαγές στην πολιτική της.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτακης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει αν θα καταργήσει την ελληνογαλλική συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο για να γνωρίζουν – όπως είπε- οι Έλληνες, οι Γάλλοι, και οι Τούρκοι που δεν χαίρονται με αυτή τη συμφωνία.

Κινδυνολογικό αφήγημα από Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολλές αναφορές στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη στάση που τήρησε εκείνη την περίοδο η ΝΔ.

«Θα σας συνιστούσα να μην μιλάτε εσείς για εθνική συνέπεια εσείς που λέγατε ότι είναι εθνικό λάθος η συμφωνία των Πρεσπών και τώρα ζητάτε από τους εταίρους να την τηρήσουν», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτή ήταν μια από τις πολλές αναφορές του στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το «όχι» του κ. Τσίπρα στην Ελληνογαλλική συμφωνία, συνδέεται, με την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει τη δίκη του Συμφωνία με τα Σκόπια.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μια ακατάσχετη κινδυνολογία υποστηρίζοντας ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέα χρεοκοπία.

Συνέδεσε τη συμφωνία με τη Γαλλία με την πανδημία και τους νεκρούς του κορονοϊού και μίλησε για πιθανά «φέρετρα» Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ…

Γενικότερα ο λόγος του ήταν πολωτικός, διχαστικός και δεν άφηνε την παραμικρή χαραμάδα πολιτικής συνεννόησης.

Κλείνοντας, την παρέμβαση του ανακοίνωσε πως όχι μόνο θα καταψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία αλλά ότι όταν αναλάβει την εξουσία η προοδευτική κυβέρνηση, θα την αλλάξει προκαλώντας ερωτήματα με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ με το οποίο θέλει να συγκυβερνήσει, τάχθηκε υπερ του «ναι».

Τελικά η Ελληνογαλλική συμφωνία υπερψηφίστηκε με 191 «ναι» ενώ κατά ψήφισαν 109 βουλευτές.

The post Ο απόηχος της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμμαχία appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα