Ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και 30 προσωπικότητες αρθρογραφούν για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχει το 19o τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής «Επί του…Περιστυλίου!».

Στο αφιέρωμα γράφουν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλ. Τσίπρας,

η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος.

Με άρθρα συμμετέχουν επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και οι πρώην αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος και Θ. Πάγκαλος καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης.

ΚYΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στην προσεχή Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης όχι απλώς καταθέτοντας κατευθυντήριες γραμμές, αλλά εισηγούμενη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα υπηρετεί το ευρωπαϊκό όραμα στο μέλλον. Φιλοδοξώντας, έτσι, να μετατρέψει τα πρώτα σαράντα χρόνια της δικής της ευρωπαϊκής πορείας σε αφετηρία μιας νέας εποχής για ολόκληρη την ήπειρό μας» τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στο αφιέρωμα του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής « Επί του …Περιστυλίου!» για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ και σημερινή Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ακόμη ότι «στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και βαδίζοντας με αυτοπεποίθηση στην πέμπτη δεκαετία του ευρωπαϊκού της δρόμου, η Ελλάδα δεν αλλάζει πυξίδα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής ασφάλειας και της άμυνας, με αιχμές την προστασία των συνόρων και την πολιτική ασύλου. Για οικονομικές και κοινωνικές δράσεις, με οδηγούς την κοινή ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Και, φυσικά, για βαθύτερη πολιτική συνεννόηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ σκιαγραφώντας την 40χρονη ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας επισημαίνει: «Επί 40 χρόνια, η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, πλουτίζει τη δημοκρατία μας με νέους θεσμούς κι εμπλουτίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Η κοινοτική αρωγή προίκισε τη χώρα με υποδομές και συνέβαλε στην περιστολή των ανισοτήτων. Πάνω απ’ όλα, όμως, η ένταξή μας στην Ένωση μετέβαλε τις τύχες των Ελλήνων, ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στον κόσμο. Επανασυστήνοντας την πατρίδα μας όχι μόνο ως θεματοφύλακα μιας οικουμενικής κληρονομιάς. Αλλά και ως πόλου σταθερότητας σε μία ταραγμένη γωνιά του πλανήτη. Και μιας ανοιχτής Δημοκρατίας που εξελίσσεται».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στο δικό του άρθρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αφού επισημαίνει ότι η «η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης αλλαγών στην Ευρώπη» προειδοποιεί ωστόσο ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος οι τελευταίες θετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. να συνδυασθούν σε δεύτερο χρόνο με νέους γύρους πολιτικών λιτότητας, με πρόσχημα το πρόσθετο χρέος που δημιουργεί η αντιμετώπισή της πανδημίας και η αύξηση των δημόσιων δαπανών». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι απέναντι σε αυτήν την προοπτική, η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας πρέπει να αξιοποιήσει τις συμμαχίες της για να μετατοπίσει τον διάλογο σε μια σειρά από τομείς. Στόχος πρέπει να είναι, η ΕΕ:

– Να προβεί σε ενέργειες για την άρση των περιορισμών πατεντών στην παραγωγή εμβολίων.

– Να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την κοινωνική και πολιτική της ενοποίηση και την οικονομική σύγκλιση, τη δεσμευτικότητα του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, τη δημοκρατική εμβάθυνση και την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– Να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτούνται στην Ευρωζώνη, καθώς και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έτσι ώστε να μετασχηματιστεί σε Σύμφωνο σύγκλισης και βιώσιμης ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν ρεαλιστικές προσαρμογές στους κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος, που θα επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να στηρίζουν προνοϊακές πολιτικές και εθνικές πολιτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει, πρέπει να επανεξετάσουμε την εφαρμογή του «χρυσού κανόνα», για να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος, όσες δημόσιες επενδύσεις σχετίζονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των ανισοτήτων. Πρέπει, επίσης, να επεξεργαστούμε έξυπνους τρόπους ελάφρυνσης, μετακύλισης στο μέλλον ή μερικής διαγραφής του πρόσθετου δημόσιου κορωνοχρέους που δημιουργεί η αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Να ολοκληρώσει την Τραπεζική ένωση και ειδικά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, να ενισχύσει τη δημοσιονομική ενοποίηση, με αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους κρατών-μελών, και να δώσει μόνιμο χαρακτήρα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έχει προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

– Να προωθήσει ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που να βασίζεται στον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης εξέτασης αιτούντων άσυλου, ένα νέο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων, μια κοινή πολιτική ασύλου και επιστροφών και ένα σοβαρό πρόγραμμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης από γειτονικές χώρες προς την ΕΕ.

– Στο πλαίσιο του διατλαντικού διαλόγου και πέρα από αυτόν, να δώσει το δικό της στίγμα υπέρ της ειρήνης και τους διεθνούς δικαίου σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο ευρωτουρκικού διαλόγου που να συνδέει την προώθηση μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας με την Τουρκία με τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων εάν η Τουρκία επανέλθει στις παραβιάσεις. Ένα πλαίσιο που να ενθαρρύνει την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρρες, με συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Ένα πλαίσιο που να συνδέει τη θέση σε ισχύ της αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με τουρκική υποχρέωση προσφυγής στη Χάγη με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Παρά τα επιτεύγματά της η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται σήμερα στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών και της κοινωνίας και οπωσδήποτε στο όραμά μας ως προοδευτική σοσιαλδημοκρατική δύναμη επισημαίνει στο δικό της άρθρο η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας: «Θέλουμε βαθύτερη ενοποίηση για μια άλλη, καλύτερη, δημοκρατική Ευρώπη της συνοχής και αλληλεγγύης που θα εξελίσσεται σε Πολιτική Ένωση ομοσπονδιακής λογικής και περιεχομένου με ισχυρούς κεντρικούς θεσμούς δημοκρατικά νομιμοποιημένους, με αναδιανεμητικές πολιτικές, πολιτικές για τη καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, της φτώχειας, των διαπεριφερειακών και διακρατικών ανισοτήτων, με ισχυρό προϋπολογισμό και «ικανότητες» να χειρίζεται και να επιλύει διεθνείς κρίσεις και να προστατεύει τα κράτη μέλη της ως συντελεστής ειρήνης και σταθερότητας». Όσον αφορά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης εκτιμά ότι προσφέρει την ευκαιρία για την κατάθεση και επεξεργασία των προτάσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στη νέα, δημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη των πολιτών, και δηλώνει: «Θα είμαστε ενεργά και πρωταγωνιστικά παρόντες με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, για να θέσουμε ψηλά στην ατζέντα τα θέματα της δίκαιης ανάπτυξης, της αειφορίας, της αντιμετώπισης των ανισοτήτων, της διαγενεακής αλληλεγγύης, του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, της προστασίας της εργασίας. Δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής και έκφρασης σε κοινωνικές ομάδες που συνήθως απέχουν ή αδιαφορούν για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες των απανωτών κρίσεων ή περιθωριοποιούνται εξαιτίας της πανδημίας, όπως οι γυναίκες, οι νέοι, οι μετανάστες, οι ΛΟΑΤΚΙ, οι επισφαλείς εργαζόμενοι, οι “χαμένοι” της παγκοσμιοποίησης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

«Η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν υπαγορεύτηκε από τα συμφέροντα του λαού της, αλλά από τα συμφέροντα της αστικής τάξης της. Για να εξυπηρετηθούν οι δικοί της στόχοι μεθοδεύτηκε η ένταξη σε αυτήν τη διακρατική συμμαχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ο λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ» τονίζει στο δικό του άρθρο ο γ.γ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας: «Ο λαός μας μπορεί σήμερα να κρίνει πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ, όταν έλεγε ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όχι μόνο δεν είναι «απάνεμο λιμάνι», αλλά μόνο πηγή αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανασφάλειας, πηγή μονίμων κινδύνων εμπλοκής σε πολεμικές αναμετρήσεις. Η ΕΕ δεν είναι αιώνια. Ούτε βελτιώνεται ούτε διορθώνεται με κάποιες προτάσεις και μεταρρυθμίσεις «εντός των τειχών». Είναι ανεπίστρεπτα αντιλαϊκή ένωση του κεφαλαίου. Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, η μάχη που έδωσε και δίνει καθημερινά μέσα στο κίνημα, στην βουλή, την ευρωβουλή, για την αποκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της, το γκρέμισμα των αυταπατών από την εποχή της υπογραφής της Συνθήκης του Μαάστριχτ, της ΟΝΕ του ενιαίου νομίσματος, των μνημονίων της τελευταίας δεκαετίας, του κάλπικου – εκβιαστικού δημοψηφίσματος του 2015 έως και σήμερα, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη.

Πραγματική διέξοδος για το λαό αποτελεί η οργάνωση της πάλης για τα δικαιώματά του σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και των βιοπαλαιστών αγροτών, όλων των λαϊκών δυνάμεων του τόπου. Σε αυτήν την προοπτική, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση του πλούτου, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας και αμοιβαία επωφελείς πραγματικά ισότιμες σχέσεις με άλλα κράτη και σε φιλία και κοινή πάλη με τους άλλους λαούς, η αποδέσμευση από την ΕΕ μπορεί να αποβεί προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, σηματοδοτώντας την απαλλαγή του από υτα σημερινά δεσμά και αδιέξοδα».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Ελλάδα οφείλει να γεφυρώνει βορρά-νότο, δύση και ανατολή. Οφείλουμε να είμαστε θιασώτες στο να ξεκινήσει πάλι η ΕΕ να συζητάει με την Ρωσία, κατανοώντας πραγματικά τις ανησυχίες της. Είναι ειρωνικό ως κράτος να επιδιώκουμε βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και να καλούμε στις εκδηλώσεις μας τον Ρώσο πρωθυπουργό, όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας. Το ίδιο παράλογο αρχίζει να διαφαίνεται στις σχέσεις μας με την Κίνα, κατόπιν των πρόσφατων ευρωπαϊκών κυρώσεων. Όπως επίσης πρέπει να γεφυρώσουμε τη Μέση Ανατολή και την Ινδία με την Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ανερχόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο» αναφέρει στο άρθρο του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε εθνικό όραμα στην αγροτική μας παραγωγή και στο εμπόριο. Πρέπει να επιδιώξουμε αυτάρκεια και μεγάλα πλεονάσματα στο εμπορικό μας ισοζύγιο. Εισαγωγές σημαίνει ανεργία. Ανεργία σημαίνει ανάγκη για εισαγωγές. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Επιπλέον στην Ελλάδα πρέπει να παλέψουμε για ένα πολύ φιλόδοξο σχεδιασμό της οικονομίας μας, συνδέοντας την εκπαίδευση και την έρευνα με την αγορά εργασίας μελλοντοστραφώς. Πρέπει να μιλήσουμε για την τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει να κυριαρχήσουμε. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα συνεχίσει η αιμορραγία της Πατρίδας μας που ονομάσαμε brain drain, καθώς οι νέοι Έλληνες έχουν υψηλές απαιτήσεις και οφείλουμε να μη σταματήσουμε να διεκδικούμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς. Στην Ευρώπη μαθαίνουμε πως ότι κι αν κάνουμε, πρέπει να είμαστε πρώτοι, έστω δεύτεροι, αλλιώς να ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Δυνατή οικονομία σημαίνει αναστροφή του brain drain και γενναίες επενδύσεις στον αμυντικό τομέα, για να καταφέρουμε να επιβάλλουμε το δίκαιο που χρωστάμε σε αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούν και θα περάσουν».

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι «παρά τα πρόσφατα βήματά της, η Ε.Ε. δεν έχει λάβει τις πρόνοιες που θα καθιστούσαν και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πιο δίκαιο και την Ευρώπη πρωτοπόρα στον αγώνα για μια δημοκρατική διακυβέρνηση στον κόσμο». Στο άρθρο του υπενθυμίζει σειρά προτάσεων που είχε καταθέσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Μεταξύ αυτών «ο έλεγχος και η ρύθμιση των αγορών, ο έλεγχος και η ρύθμιση των φορολογικών παραδείσων, της ροής των κεφαλαίων, ο φόρος επί των τραπεζικών πράξεων, ο φόρος σε σχέση με τα αέρια του θερμοκηπίου, τα ευρωομόλογα για το χρέος, αλλά και για την πράσινη ανάπτυξη».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στην αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «το κύριο μήνυμα της νέας αμερικανικής πολιτικής είναι η ανάδειξη της πρωταρχίας της πολιτικής και της διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής. Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να αγνοήσει η Ε.Ε. Παράλληλα, η πολιτική Μπάιντεν θέτει την Ε.Ε. ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Εφόσον η Ε.Ε. συμφωνεί στην ανασύσταση της Δύσης ως γεωπολιτικής οντότητας βασισμένης στον ευρωατλαντικό άξονα, όπως προτείνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, η στάση της απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα πρέπει να είναι πολιτικά σαφέστερη». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημειώνει ότι «οφείλει τώρα να έχει ενεργό ρόλο στην ευρύτερη στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, άρα καθαρή εικόνα για τους εσωτερικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς αλλά και για τις ευρωατλαντικές σχέσεις».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στο άρθρο του αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι η νέα ιδεολογία που πρέπει να αντικαταστήσει τις ατελέσφορες ιδεοληψίες του 19ου αιώνα για την κοινωνική ανατροπή. Υπάρχει νέα ιδεολογία αλληλεγγύης, αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση, μείωσης των περιφερειακών διαφορών και παγκόσμιας ειρήνης: οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και νυν αντιπρόεδρος ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης τονίζει ότι η επανεκκίνηση της Ευρώπης «πρέπει να γίνει μέσα από μια νέα πολιτική αντίληψη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Χρειαζόμαστε μια ανθρωποκεντρική Ένωση που θα ενστερνίζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του κάθε πολίτη. Ο ευρωπαίος πολίτης πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και να περιγράψει την Ευρώπη στην οποία θέλει να ζει. Πρέπει να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα, να τα διεκδικήσει και να απαιτήσει την επίλυσή τους, μέσα από τις δυνατότητες που του παρέχονται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».

Στο νέο τεύχος του «Επί του…περιστυλίου» γράφουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Πέτρος Μολυβιάτης, Ντόρα Μπακογιάννη, ο Έλληνας Επίτροπος στην Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς, οι πρώην Έλληνες Επίτροποι στην Ε.Ε, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Σταύρος Δήμας, ‘Αννα Διαμαντοπούλου Χρήστος Παπουτσής και ο πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Βασίλης Σκουρής.

Ακόμη αρθρογραφούν οι αντιπρόεδροι της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, Σοφία Σακοράφα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, οι βουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Επίσης, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ένωσης στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης, τα πρώην στελέχη της Ε.Ε. Άγγελος Ζαχαρόπουλος, Γιώργος Κρεμλής και Αχιλλέας Μητσός και οι Πανεπιστημιακοί Λουκάς Τσούκαλης, Γιώργος Παγουλάτος και Αστέρης Πλιάκος.

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται επίσης ρεπορτάζ για την πορεία ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε., οι συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας και ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασαν οι εφημερίδες της εποχής το θέμα.

The post Ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και 30 προσωπικότητες αρθρογραφούν για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας appeared first on The President.

Keywords
ελλαδα, αλέξης τσίπρας, γιώργος παπανδρέου, θεοδωρος παγκαλος, ντορα μπακογιαννη, αβραμοπουλος, σταυρος δημας, βασιλης σκουρης, βουλη, συριζα, τσιπρας, ΚΚΕ, παπανδρεου, βενιζελος, νεα δημοκρατια, εοκ, συμμετοχή, χρεος, λύση, οηε, ισχύ, φωφη, νέα, δημοψηφισμα 2015, ρωσία, σημαίνει, ηπα, υπουργοι, president, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, κακλαμανης, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, χωρες, ρωσία, το θεμα, αυγη, αχιλλεας, γωνια, δημοκρατια, εοκ, ηπα, θεμα, ινδια, κινα, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φιλια, αγορα, αγορα εργασιας, αγροτικη, αυξηση, αρθρα, αρθρο, αλληλεγγυη, αμοιβαια, ανδρουλακης, ανεργια, αποκαλυψη, αρωγη, ατζεντα, αυτοπεποιθηση, βελοπουλος, γινει, γιώργος παπανδρέου, δαμανακη, δευτερο, δυναμη, δωσει, εγχειρημα, ευκαιρια, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργα, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, ευρωπη, τεχνολογια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, ιδεολογια, εικονα, κυκλος, λύση, μααστριχτ, μητσοτακης, μιλτιαδης, μαρια, νικητας, ντορα, οπωσδηποτε, οραμα, παγκαλος, πεδιο, πεμπτη, περιφερειακο, πηγη, πυξιδα, πρασινη, προβληματα, ρυθμιση, ρολο, σακοραφα, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σοφια, στιγμα, σχεδιο, τασος, τουρκια, ισχύ, φαυλος, φαυλος κυκλος, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, χαγη, χρηστος, κωνσταντινος, ανηκει, βηματα, δημητρης, δικαιωματα, δικιο, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, ηπειρο, χωρα, ομαδες, president, σημαίνει, σχοινας, θεματα
Τυχαία Θέματα