Οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τις προθέσεις Ερντογάν, μετά τις νέες πολεμικές απειλές

«Κάηκε» εν τη γενέσει του το ήδη εξασθενημένο σενάριο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, μετα τις νέες επιθετικές δηλώσεις του Σουλτάνου από το Μπαλί της Ινδονησίας, στο πλαίσιο της G20.

«Πάντα λέω ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», επανέλαβε ο κ. Ερντογάν, συντηρώντας το πολεμικό κλίμα, στη σκιά των συναντήσεων του με Μπάιντεν-Μακρόν και Σολτς.

Του Κώστα Πασίση

Στην προκειμένη περίπτωση η ακραία ρητορική του Τούρκου Προέδρου λαμβάνει προστιθέμενη αξία, επειδή δεν έγινε στα πάτρια εδάφη, αλλά μπροστά σε κάμερες διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Γεγονός

που δεν περνά απαρατήρητο από την Αθήνα που παρακολουθεί με τη δέουσα προσοχή όλες τις κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας.

Η πρώτη ανάγνωση από το διπλωματικό επιτελείο του Μαξίμου είναι ότι οι συναντήσεις που είχε ο Τούρκος πρόεδρος τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παρά τα χαμόγελα στις φωτογραφίες, όσο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, φαίνεται ότι δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στην αμερικανική ανακοίνωση για το τετ-α-τετ  Μπάιντεν-Ερντογάν δεν υπάρχει καμία αναφορά για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ενώ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ δήλωσε ότι όσο ο ίδιος παραμένει στη συγκεκριμένη θέση, η Τουρκία δε θα πάρει τα μαχητικά F16.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η πιθανότητα βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και σε ρητορικό επίπεδο, είναι μικρή έως και μηδαμινή, λόγω του ότι η όξυνση φαίνεται να βοηθάει τον Ερντογάν δημοσκοπικά, ενόψει των τουρκικών εκλογών.

Το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν έμεινε ενεργό μόνο για λίγες ώρες.

Το σχετικό σενάριο άρχισε να παίζει, λόγω, του ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τον Εμμ. Μακρόν να μεσολαβήσει για να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα.

Το προεδρικό τουίτ όπου ο Σουλτάνος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τα συλλυπητήρια μηνύματα τους, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλά και λόγω των πολλών πιέσεων που δέχθηκε από τους ισχυρούς ευρωπαίους ηγέτες για αποκλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής με την Ελλάδα.

Προετοιμασίες για παν ενδεχόμενο

Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών απειλών δικαιώνεται και η απόφαση του Πρωθυπουργού να μην κάνει «διάλογο με το παράλογο», όπως τόνισε πρόσφατα.

«Απαντούμε στην επιθετικότητα με ετοιμότητα, με ασπίδα μας τις Ένοπλες Δυνάμεις και δόρυ τις συμμαχίες μας», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού προς το γείτονα μας…

Όπως τονίζει η Κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει  τις ελληνικές θέσεις στους εταίρους και επιμένει σε δύο στοιχεία: Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και την προθυμία της για έναν διάλογο με την τουρκική ηγεσία, υπό τις πάγιες προϋποθέσεις του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας.

Αν και επί του πεδίου δε διακρίνονται προς το παρόν κινήσεις ανάλογες  με εκείνες του καλοκαιριού του 2020, η χώρα προετοιμάζεται για κάθε σενάριο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Εξ ου και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο με στόχο τη θωράκιση των συμφερόντων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η νέα ναυτική συμμαχία Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Κύπρου.

Η πρωτοβουλία αυτή συζητήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και προβλέπει την αύξηση της ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ ηχηρό μήνυμα έστειλε στα «γεράκια» της Άγκυρας η στρατιωτική  άσκηση «Μέδουσα» Νοτιοανατολικά Κρήτης στην οποία συμμετείχαν με πλοία και μαχητικά η Ελλάδα, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Κύπρος, και Σαουδική Αραβία.

The post Οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τις προθέσεις Ερντογάν, μετά τις νέες πολεμικές απειλές appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα