Οι Ελβετοί είπαν «ναι» στη χρηματοδότηση της Frontex και στον «νόμο Netflix»

Οι ελβετοί ψηφοφόροι δέχθηκαν σήμερα με ποσοστό 72% να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex και με ποσοστό 58% να υποχρεώσουν τις υπηρεσίες streaming, όπως οι Netflix Inc, Amazon και Disney, να επενδύουν στην ελβετική οπτικοακουστική βιομηχανία μέρος των

εσόδων που πραγματοποιούν στην Ελβετία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των σχετικών δημοψηφισμάτων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων gfs.bern, 59% των ψηφοφόρων δέχθηκαν επίσης, όπως αναμενόταν, μια πρόταση που είχε στόχο να αυξηθούν οι δωρεές οργάνων με την υιοθέτηση ενός μοντέλου, βάσει του οποίου κάθε πολίτης θα θεωρείται πως έχει δώσει τη σχετική συγκατάθεσή του, εκτός αν έχει δηλώσει ρητά και επισήμως το αντίθετο.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το βράδυ.

Η νέα κανονιστική ρύθμιση για τα οπτικοακουστικά μέσα, που φέρει την ονομασία Lex Netflix, θα υποχρεώσει τις πλατφόρμες του streaming να επενδύουν στην ελβετική εθνική παραγωγή το 4% του τζίρου που πραγματοποιούν στην Ελβετία, συμμετέχοντας σε παραγωγές ή πληρώνοντας ένα φόρο που θα χρησιμεύσει για τη στήριξη του κινηματογράφου.

Ήδη από το 2007 τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα οφείλουν να επενδύουν το 4% του τζίρου τους στην ελβετική κινηματογραφική παραγωγή.

Η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει και για τα ξένα κανάλια που μεταδίδουν συγκεκριμένα διαφημιστικά σποτ στην Ελβετία, όπως τα γαλλικά TF1 και M6.

Χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή, η κινηματογραφική δημιουργία -η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μέση ετήσια χρηματοδότηση 105 εκατ. ελβετικών φράγκων (101 εκατ. ευρώ)- πρόκειται να λαμβάνει 18 εκατ. φράγκα επιπλέον το χρόνο, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού.

Οι πλατφόρμες streaming θα πρέπει εξάλλου να προτείνουν ευρωπαϊκά περιεχόμενα σε ποσοστό 30%, όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σ’ ένα χωριστό δημοψήφισμα, οι ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Frontex.

Σύμφωνα με τις προβολές 72% υποστήριξαν την αύξηση αυτής της χρηματοδότησης σε 61 εκατ. φράγκα Ελβετίας κατ’ έτος μέχρι το 2027, από 24 εκατ. το 2021.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ανακουφίσει τη Βέρνη και τις Βρυξέλλες, καθώς ένα «όχι» θα είχε καταστήσει ακόμη πιο εύθραυστες τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελβετία και την ΕΕ, οι οποίες έχουν ενταθεί αφότου η Βέρνη αποφάσισε αιφνιδίως το Μάιο 2021 να βάλει τέλος σε χρόνια συνομιλιών για την επίτευξη μιας συμφωνίας-πλαίσιο με την ΕΕ.

The post Οι Ελβετοί είπαν «ναι» στη χρηματοδότηση της Frontex και στον «νόμο Netflix» appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα