Οι εντάσεις στο Αιγαίο και η στρατηγική ψυχραιμία της Ελλάδας

Ολίγον από ελληνοτουρκική κρίση του 2020 «μυρίζει» στην «ατμόσφαιρα» της Αν. Μεσογείου, μετά τις τελευταίες απειλές της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και την αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη ότι η προκλητικότητα θα έχει συνέπιες για την Τουρκία.

Οι νέοι ψευτοτσαμπουκάδες της Άγκυρας άρχισαν με αφορμή  τις έρευνες στο οικόπεδο 1 της κυπριακής AOZ από το  πλοίο «Nautical Geo»,

αφού προηγουμένως η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σχετική NAVTEX. Αλλά και την ανακοίνωση για νέες γεωτρήσεις τον Νοέμβριο.

Του Κώστα Πασίση

Η  νέα  ένταση όμως δείχνει να συνδέεται και με τη πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου  για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες με φόντο αυτή τη συμφωνία η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να δώσει  φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε διεξοδικά με το ζήτημα της ενέργειας καθώς το ράλι αυξήσεων προκάλεσε σοκ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε δυνατά το χαρτί της Αν. Μεσογείου ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα.

Στην προκειμένη περίπτωση ανέδειξε τον  αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στη Μεσόγειο, σε μια περίοδο που η Τουρκία δείχνει να απομακρύνεται από τη Δύση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν ενοχλήθηκε από την προαναφερθείσα  πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου που κατέληξε σε συμφωνία με την Αίγυπτο η οποία ακυρώνει τα δικά του  ενεργειακά  σχέδια στην Αν. Μεσόγειο, μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Και έβγαλε αντίδραση, στον πιο αδύναμο κρίκο που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, επενδύοντας προφανώς ότι σε μια κρίση η Λευκωσία θα μείνει μόνη της…

Επιπλέον ο «Σουλτάνος» που αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα τόσο στο εξωτερικό με τις ΗΠΑ, όσο και στο εσωτερικό, με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, αναζητεί έναν τρόπο για να «τεστάρει» στην πράξη και στο πεδίο την εφαρμογή της Ελληνογαλλικής και Ελληνοαμερικάνικης  αμυντικής συνεργασίας.

Οι δυο «δρόμοι» της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση επ ουδενί δε διαπραγματεύεται θέματα εθνικής κυριαρχίας και έχει την ισχύ να αναχαιτίσει οποιαδήποτε απειλή, αν παραστεί ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται  ότι η  Ελλάδα  είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, ακόμη και της κλιμάκωση στο πεδίο…

Ο Κυριάκος Μητσοτακης στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου έστειλε το δικό του μήνυμα στους δύστροπους γείτονες.  «Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Της ειλικρινούς συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αυτόν της προκλητικότητας. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι Η Ελλάδα είναι δύναμη ωριμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο ίδιο μήκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος τόνισε: ότι «η Ελλάδα κινείται με αποφασιστικότητα, με ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας, πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και με ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας. Όποτε προκληθήκαμε και χρειάστηκε, τα αντανακλαστικά ήταν γρήγορα και τα μηνύματα δόθηκαν. Είμαστε έτοιμοι και σε εγρήγορση».

Προηγουμένως διπλωματικές πηγές απέρριψαν στο σύνολο της τις τουρκικές αιτιάσεις, ως απαράδεκτες προκλητικές και αβάσιμες.

Τέλος ο  πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε “κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας” και “μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας”.

The post Οι εντάσεις στο Αιγαίο και η στρατηγική ψυχραιμία της Ελλάδας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα