Οι τέσσερις άξονες που θα στηριχθεί η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα. Γράφει ο Σπήλιος Λιβανός

Η Ελλάδα έχοντας βιώσει μια σκληρή δεκαετία με μνημόνια και την πανδημία του covid-19, οδεύει στην έξοδο από την κρίση έχοντας μια σειρά από σημαντικά εφόδια στο οπλοστάσιό της.

Το σημαντικότερο βέβαια, όπλο της δεν είναι άλλο από την αξιοπιστία της, η οποία στα σχεδόν δύο τελευταία χρόνια, αποκαταστάθηκε και ενισχύθηκε από τις πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Του Σπήλιου Λιβανού

*

Σήμερα η Ελλάδα με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, βαδίζει προς τη μετά – covid εποχή, αποτελώντας ένα από τα καλά παραδείγματα, παγκοσμίως, στη διαχείριση της κρίσης.

Σε αυτή τη νέα εποχή, η χώρα μας, με συγκεκριμένη στρατηγική, στοχεύει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει η συμμετοχή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 57 δις ευρώ, αποτελεί μια μοναδική ιστορική ευκαιρία για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο μηχανισμός του Ταμείου, συνδυάζει τις επενδύσεις με ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, που δημιουργούν τις καλύτερες προοπτικές για τη νέα εποχή, κάτι που συνεπάγεται επενδύσεις και μακροχρόνια ανάπτυξη. Και η μακροχρόνια ανάπτυξη «περνάει» εκ των πραγμάτων από  την περιφέρεια

Σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα, τα 800 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να δοθούν άμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να μοχλεύσουν κεφάλαια της τάξεως των 2 δις ευρώ. Ωστόσο τα χρήματα που θα επενδυθούν στον πρωτογενή τομέα αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα καθώς πολλές από τις πρωτοβουλίες που θα στηρίξει το Ταμείο, είτε έχουν σχέση με την πράσινη παραγωγή είτε με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή.

Η ελληνική αγροδιατροφική παραγωγή μπορεί να αξιοποιήσει τα σημαντικά προτερήματά της. Ανάμεσα σε αυτά επιγραμματικά αναφέρω τις ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν την παραγωγή γεωργικών προϊόντων σημαντικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, τον μεγάλο αριθμό προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τη συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια τάση της προώθησης της ελληνικής διατροφής, ως ραχοκοκαλιά της μεσογειακής διατροφής .

Με δεδομένο ότι η μετάβαση στη νέα εποχή, σε μεγάλο βαθμό, περνά μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην αγροδιατροφική παραγωγή, το ΥΠΑΑΤ κινείται σε τέσσερις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των χρημάτων που του αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα μέσω προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης για επενδύσεις στην καινοτομία και την πράσινη γεωργία, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα, τον αγροτουρισμό, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση συνεργατικών σχημάτων, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.Εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Δεδομένου ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής μας, με τα έργα αυτά θα επιτευχθεί αφενός  έξυπνη διαχείριση και εξοικονόμηση των υδατικών πόρων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και της γεωργικής παραγωγής.Ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα, μέσω της δημιουργία τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της γεωργίας. Η νέα ψηφιακή εποχή επιβάλλει την ενσωμάτωση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και στον πρωτογενή τομέα.Ενίσχυση του εκσυγχρονισμού της παραγωγής των υδατοκαλλιεργειών και της διαφοροποίησης της παραγωγής, μέσω της προώθησης της καινοτομίας, της έρευνας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά όχι μόνο για τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και των αναμενόμενων επενδύσεων, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και παράλληλα θα επιτευχθεί αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και των εξαγωγών. Στόχος μας είναι τα παραγόμενα προϊόντα να αποκτήσουν επιπλέον προστιθέμενη αξία, επιφέροντας τελικά αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Είναι ένας στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή της στρατηγικής μας και ο οποίος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η χώρα μας.

* Ο κ. Σπήλιος Λιβανός είναι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία

The post Οι τέσσερις άξονες που θα στηριχθεί η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα. Γράφει ο Σπήλιος Λιβανός appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα