Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν περίπου το ένα τρίτο του Σεβεροντονιέτσκ – Συνεχής ενημέρωση

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει περίπου το ένα τρίτο της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όμως η επιχείρηση για την κατάληψή της διαρκεί περισσότερο από ό,τι ήλπιζαν, δήλωσε ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ σε συντρίμμια. Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο νοτιοανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, αλλά οι ουκρανικές άμυνες καθυστερούν την προέλασή τους στο Ντονμπάς.

«Μπορούμε να πούμε ήδη ότι το ένα τρίτο

της Σεβεροντονιέτσκ είναι πλέον υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε στο TASS ο Λεονίντ Πάσετσνικ, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουγκάνσκ. Μάχες μαίνονται στην πόλη, όπου τα ρωσικά στρατεύματα δεν προελαύνουν τόσο γρήγορα όσο ήθελαν, συνέχισε.

Ωστόσο «θέλουμε πάνω απ’ όλα να διατηρήσουμε την υποδομή της πόλης» όρθια, πρόσθεσε.

Την προώθηση των ρώσων περιπλέκει το γεγονός ότι στον τομέα της βιομηχανικής πόλης αυτής βρίσκονται αρκετά χημικά εργοστάσια.

Η Λουγκάνσκ αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα από τη Ρωσία λίγο προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση θεωρούν την περιοχή τμήμα της ουκρανικής επικράτειας. Η Ρωσία επικεντρώνει την πολεμική προσπάθειά της το τελευταίο διάστημα στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει πως έχει μεταφερθεί η «μέγιστη δύναμη πυρός» των ρωσικών δυνάμεων.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: Αναχώρησε το πρώτο εμπορικό πλοίο από το λιμάνι της Μαριούπολης

Ένα πλοίο απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, για πρώτη φορά αφότου η Ρωσία κατέλαβε την πόλη, και κατευθύνεται ανατολικά προς τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το πλοίο επρόκειτο να φορτώσει 2.700 τόνους μετάλλου στη Μαριούπολη πριν ταξιδέψει ανατολικά προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Η Ουκρανία δήλωσε πως η μεταφορά μετάλλου στη Ρωσία από τη Μαριούπολη συνιστά λεηλασία.

Η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις κινητοποίησης των ενόπλων δυνάμεων της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην περιφέρεια Γόμελ, όπως μετέδωσε χθες, Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Η αναφερόμενη περιφέρεια βρίσκεται στα σύνορα της Λευκορωσίας και συνορεύει με την Ουκρανία στα νότια και με περιοχές της ζώνης αποκλεισμού γύρω από την περιοχή του Τσερνόμπιλ. Στα ανατολικά, συνορεύει με τη Ρωσία.

ΕΕ: Επιτεύχθη συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ως το τέλος του χρόνου.

«Συμφωνήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματώντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή», συνόψισε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η 6η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

The post Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν περίπου το ένα τρίτο του Σεβεροντονιέτσκ – Συνεχής ενημέρωση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα