Ποια είναι η σημασία του Δικτύου Β40 για τη συνεργασία των πόλεων της Βαλκανικής

Στη μεγάλη σημασία που έχει για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις πόλεις των Βαλκανίων, η πρωτοβουλία του Δικτύου Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων Β40, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήμαρχοι από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι εργασίες της Συνόδου πραγματοποιούνται 23-24 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων,

με τη συμμετοχή 69 δημάρχων από 73 πόλεις από 10 χώρες των Βαλκανίων. Στη διάρκεια της σημερινής τελετής έναρξης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παρέλαβε από τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης Εκρέτ Ιμάμογλου την προεδρία για το 2023 του Δικτύου Δημάρχων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως “στην ουσία πρόκειται για μία Β40 plus. Οι Δήμοι παίρνουν τη σκυτάλη. Οι κυβερνήσεις, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές έχουν μία άλλη δουλειά να κάνουν, αλλά οι Δήμοι όντας ο πλησιέστερος θεσμός στους πολίτες μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Αυτό που σήμερα μετέφερα κι εγώ από τη μεριά των Δήμων της χώρας από τη μεριά της ΚΕΔΕ, είναι πως στα Βαλκάνια θα πρέπει να ξαναδούμε το όλο ιστόρημα”.

“Δε ζούμε στο 1400 ή στο 1700, ζούμε στο 2023”, τόνισε ο κος Παπαστεργίου και πρόσθεσε πως “θα πρέπει να καταλάβουμε πως κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει εάν εμείς οι ίδιοι δεν δημιουργήσουμε πηγές, εάν δεν ανάψουμε φωτιές. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να επενδύσουμε εκεί που αξίζει. Αντί να επενδύουμε χρήματα αλλού, υγεία, παιδεία, αθλητισμός μπορούν να είναι το κοινό υπόβαθρο στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε τα καινούργια Βαλκάνια. Επειδή μέσα στην αίθουσα αυτή πιστεύω πως υπάρχουν και οι ηγέτες του αύριο, η αρχή μπορεί να γίνει εδώ από την Αθήνα”.

Απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχει διαπιστώσει ότι υπήρξαν δίαυλοι συνεργασίας στον ένα χρόνο, ο κος Παπαστεργίου δήλωσε: “Νομίζω πως υπάρχουν πολλοί. Αυτό που ανέφερε κι ο προηγούμενος πρόεδρος του Δικτύου Εκρέμ Ιμάμογλου είναι πως με τις επιτροπές που ήδη ξεκίνησαν και δουλεύουν σε κοινά πρότυπα κι επιδιώξεις μπορούν να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα. Καλές και κακές πρακτικές (γιατί κι αυτές πρέπει να τις βλέπουμε) μπορούν να μας βοηθήσουν να φύγουμε μπροστά. Υπάρχει διάθεση, βλέπω μία νέα γενιά δημάρχων, οπότε ναι μπορούμε να ξεκινήσουμε, ήδη το πρώτο βήμα έγινε”.

Στη σημασία που έχει η δημιουργία του Δικτύου για πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, μία κατεξοχήν πόλη της Βαλκανικής, ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας Κώστας Ζέρβας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Από τους πολλούς χαρακτηρισμούς που έχουν δώσει κατά καιρούς στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη, εγώ κρατάω έναν, που νομίζω πως είναι και ο πιο ουσιαστικός, είναι η Πύλη των Βαλκανίων. Η θέση της η γεωγραφική, αλλά και με όλες τις τελευταίες εξελίξεις και η γεωστρατηγική προσδιορίζει ακριβώς τον αυξημένο ρόλο που έχουμε. Το διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια στις επενδύσεις που γίνονται, το διαπιστώνουμε στον τουρισμό, ότι πλέον η Θεσ/νικη στο άνοιγμα των Βαλκανίων (Νότιων και Δυτικών) παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Οπότε κάθε τέτοια προσπάθεια μεταξύ Βαλκανικών πόλεων για εμάς είναι σημαντική. Η πρωτοβουλία που πήρε ο Εκρέμ Ιμάμογλου πριν έναν χρόνο και τη συνεχίζει ο φίλος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είναι για εμάς πολύ σημαντική. Είναι σημαντική γιατί όχι μόνον δεκάδες Βαλκανικές πόλεις και σύντομα εκατοντάδες συμμετέχουν σε ένα δίκτυο με ανταλλαγές καλών πρακτικών για όλα αυτά τα θέματα που είναι κοινά, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η διασύνδεση μεταξύ των πόλεων, των χωρών, που κάποτε είχαν πολλά να χωρίσουν και πλέον έχουν πολλά πράγματα να τους ενώσουν”.

Όσον αφορά την πρόοδο που έχει διαπιστωθεί κατά τον πρώτο χρόνο της πρωτοβουλίας Β40, ο κος Ζέρβας τόνισε: “Έχει ειπωθεί κάποτε πως εάν οι δήμαρχοι κυβερνούσαν τον κόσμο, τότε θα είχαμε την απόλυτη ειρήνη, θα είχαμε την πλήρη ανάπτυξη. Συζητώντας με συναδέλφους δημάρχους διαπιστώνουμε πόσο κοινά είναι τα προβλήματα, κοινή η αγωνία κι εάν θέλετε τόσα κοινά τα πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργασθούμε, άρα ακριβώς αυτό υπηρετεί το Δίκτυο αυτό, τη δυνατότητα που έχουμε να επικοινωνούμε, να ανταλλάσσουμε, να συνεργαζόμαστε”.

Τη θετική συμβολή του Δικτύου στη συνεργασία των πόλεων της Βαλκανικής για ένα κοινό μέλλον, εξήρε και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. “Ήταν μία ιδέα και πρωτοβουλία του δημάρχου της Κων/πολης Εκρέτ Ιμάμογλου, το 2021 και νομίζω πως έχει μία σημασία γιατί δείχνει πως οι πόλεις δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε”, τόνισε ο κος Μώραλης. “Έχουμε κοινούς προβληματισμούς, κοινές προοπτικές, είμαστε φίλοι μεταξύ μας, έχουμε κοινά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, αστικές αναπλάσεις, επιχειρηματικότητα, τουρισμό, λιμάνια, όπως αυτό του Πειραιά, έχουμε κοινή ατζέντα και μπορούμε να συζητούμε. Κι επίσης μπορούμε να ασκήσουμε και μία ήπια διπλωματία, ώστε να δείξουμε πως περισσότερα είναι εκείνα που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν. Ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως είναι τα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν πολλές εντάσεις”.

Όσον αφορά για το εάν έχει αποτυπωθεί μία απτή συνεργασία κατά τον πρώτο χρόνο της Β40, ο κος Μώραλης υπογράμμισε: “Κοιτάξτε μόνο και μόνο η υποστήριξη στον Ιμάμογλου σε αυτά που περνάει στην Τουρκία από όλους εμάς 60-70 δημάρχους από τα Βαλκάνια, δίνει το νόημα αυτής της ενέργειας. Σίγουρα θα μετασχηματισθούμε, σίγουρα έχουμε διμερείς σχέσεις, θα ακολουθήσει και το συνέδριο με τις διμερείς επαφές, ήδη έχουμε κτίσει γέφυρες, ήδη κάνουμε πράγματα από κοινού και μεταξύ μας. Πιστεύω πως το κυριότερο νόημα είναι αυτή η ένωση δυνάμεων, οι Δήμοι βγαίνουν στην επιφάνεια, βγαίνουν μπροστά κι αποκτούν καίριο ρόλο στα τεκταινόμενα. Κι εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να καταλάβουν οι λαοί πως μπορεί στις κυβερνήσεις να υπάρχουν θέματα πολιτικά, στρατιωτικά, θρησκευτικά, αλλά στη ζωή των πoλιτών μας δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε είμαστε όλοι μαζί”.

Ιδιαίτερα στα οφέλη της συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους της Βαλκανικής που αναπτύσσονται μέσα από την πρωτοβουλία Β40 αναφέρθηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι, ο οποίος θα παραλάβει το 2024 τη σκυτάλη της προεδρίας από τον κο Μπακογιάννη: “Οι πόλεις μας είναι ο κύριος χώρος της καινοτομίας” τόνισε ο δήμαρχος Τιράνων, υπογραμμίζοντας “υπάρχει κρίση στην πόλη, αλλά υπάρχει παράλληλα και πολύ φαντασία και δημιουργική σκέψη στις πόλεις. Και πολλές φορές οι πόλεις και οι δήμαρχοι συμπεριφέρονται λες και τα ζητήματα που βιώνουν αυτές ξεκινούν με αυτούς. Αυτό το Δίκτυο πιστεύω πως βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν ακριβώς πως κάτι που έχει συμβεί σε μία πόλη ήδη έχει συμβεί πριν σε κάποιαν άλλη, είτε πρόκειται για σεισμό, φωτιά ή πολιτική αναταραχή, κύματα μεταναστών, κυβερνοεπιθέσεις, επισιτιστικές κρίσεις ή ένας πόλεμος. Κι είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε πως οι δήμαρχοι έχουν μία πεπερασμένη θητεία, δε θα βρίσκονται στη θέση τους για 40 ή 50 χρόνια για να οικοδομήσουν μία δεξαμενή γνώσεων και λύσεων. Συνεπώς είναι σημαντικό να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να διαπιστώσουν πως ουδέν καινόν υπό τον ήλιον: ό,τι έχει συμβεί στην πόλη μας ήδη έχει συμβεί σε κάποιαν άλλη. Και πως θα υπάρχουν νέοι τρόποι και μέθοδοι για να επιλυθούν οι κρίσιμες αυτές καταστάσεις. Και βρίσκω προσωπικά πως η Β40 θα είναι ένας πρακτικά χρήσιμος οργανισμός για τις πόλεις να μάθουν και να κινηθούν ταχύτερα και να μοιρασθούν εμπειρίες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν κάποιος να τις αποκτήσει με άμεσο τρόπο.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν μέσα στον πρώτο χρόνο ύπαρξης της Β40 υπάρχουν ήδη συνεργασίες, ο κος Βελιάι απάντησε: φυσικά. Το Δίκτυο τούτο γεννήθηκε εν μέσω της κρίσης, μόλις είχε τελειώσει η πανδημία και αμέσως μετά ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ευρώπη. Συνεπώς πιστεύω πως γεννήθηκε σε πολύ δύσκολους καιρούς, αλλά επίσης σε καιρούς που οι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται πολυμήχανοι, άρχισαν να κοιτάζουν προς την εναλλακτική ενέργεια, που έψαχναν να βρουν πώς θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, οι πόλεις τους να είναι ανοικτές, που μάθαμε να δουλεύουμε από απόσταση, όταν μάθαμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να προωθήσουμε την παραγωγικότητα στους εργαζόμενούς μας. Όπως πάντοτε ό,τι γεννιέται στην κρίση, πάντοτε είναι συνάμα και μία ευκαιρία και θεωρώ πως η Β40 είναι ακριβώς αυτό.

Στη συμβολή για τη συναδέλφωση και συνεργασία των Βαλκανικών πόλεων και κατ’ επέκταση και των λαών της περιοχής αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος των Σκοπίων Αλεξάνταρ Τραϊανόφσκι στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Θεωρώ οι καιροί έχουν αλλάξει”, τόνισε ο κος Τραϊανόφσκι. “Σε προηγούμενους αιώνες δουλεύαμε στο πώς θα διαιρέσουμε και θα ξεκινήσουμε πολέμους μεταξύ μας, για να δείξουμε ποιο είναι δικό μας και ποιο δικό τους, τώρα είναι διαφορετικοί καιροί, όπου οι άνθρωποι ανοίγουν τις πόρτες τους, εμείς ανοίγουμε τις πόλεις μας, και ανταλλάσουμε τις εμπειρίες μας. Είναι παραπάνω από δεδομένο πως οι άνθρωποι που ζούνε στις χώρες μας σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Δεν μπορούμε να λέμε πια πως τα δικά μας προβλήματα είναι διαφορετικά από τα δικά τους και το αντίστροφο. Η καλύτερη ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων μας είναι να ανταλλάσουμε τις εμπειρίες μας. Είναι προφανές πως κάποιες πόλεις είναι πιο προηγμένες από άλλες και είναι οικονομικά πιο εύρωστες, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούν να βοηθούν τις άλλες πόλεις και άλλες περιοχές από τα Βαλκάνια. Έτσι μπορούμε να πάμε εμπρός και να αλληλοβοηθούμαστε και να διαπλάσουμε στενότερους δεσμούς και να οικοδομήσουμε υποδομές για όλα τα Βαλκάνια και για εμάς και για όποιον ζει σε αυτήν την περιοχή”, τόνισε ο αντιδήμαρχος των Σκοπίων.

Αναφορικά για τα επιτεύγματα της Β40 κατά τον πρώτο χρόνο ύπαρξής της, ο κος Τραϊανόφσκι δήλωσε: “Αρχικά όταν είχα ακούσει για την πρωτοβουλία Β40 σκέφθηκα πως θα ήταν ακόμη μία γραφειοκρατική συνάντηση ανθρώπων, που απλώς συγκεντρώνονται σε ένα τραπέζι, βγάζουν μερικές φωτογραφίες και κατόπιν επιστρέφουν σπίτι τους. Αλλά μπορείτε να διανοηθείτε τι καταφέραμε μέσα σε έναν χρόνο και έχουν συγκεντρωθεί 70 πόλεις από όλα τα Βαλκάνια και μπορεί στη συνέχεια να προστεθούν κι άλλες και να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών μας, να εμβαθύνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας, το πολιτικό κατεστημένο και όλες τις πόλεις, και πολύ περισσότερο να ανταποκριθούμε στους πολίτες και τις ανάγκες τους, να επιλύουμε άμεσα προβλήματα που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά. Γι’ αυτό είναι πολύ καλό και δυνατό αυτό το Δίκτυο, και όπως είπα σήμερα προχωρούμε γρήγορα και υπό την διακυβέρνηση του κου Μπακογιάννη τον επόμενο χρόνο θα ξεπεράσουμε τα 100 μέλη. Συνεπώς μπορούμε να πούμε πως είμαι αισιόδοξος και για τη φιλία μεταξύ των πόλεων στα Βαλκάνια”.

Η Σύνοδος του Δικτύου Β40 θα συνεχισθεί και αύριο Τρίτη 24 Ιανουαρίου. Κατά τις αυριανές εργασίες, ομιλίες θα απευθύνουν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Βάσκο Άλβες Κορντέιρο και ο πρόεδρος του δικτύου πόλεων Eurocities και δήμαρχος Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα κλείσει τις εργασίες με ομιλία του.

The post Ποια είναι η σημασία του Δικτύου Β40 για τη συνεργασία των πόλεων της Βαλκανικής appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα