Ποιες κινήσεις Μητσοτάκη δείχνουν εξάντληση της 4ετιας

«Στο Μέτσοβο θα πάρω αποφάσεις», είπε συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών, αν και το market pass τον Φεβρουάριο, οι αυξήσεις των συντάξεων τον Ιανουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου, δείχνουν κάλπες στο τέλος της 4ετιας.

Του Κώστα Πασίση

Για εξάντληση της 4ετιας χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις μίλησε

και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πολλές στο παρελθόν έχει προαναγγείλει γεγονότα…

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; «Εγώ προσωπικά δεν θα πόνταρα ούτε ένα ευρώ ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές το προσεχές διάστημα» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο ΣΚΑΪ. Και πρόσθεσε: «Το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία, η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν κοντά στην ολοκλήρωση της τετραετίας».

Ο προεκλογικός «μαραθώνιος» δείχνει να είναι πολιτική επιλογή για το Μαξίμου που φαίνεται ότι θέλει να οδηγήσει τα αντίπαλα κόμματα …λαχανιασμένα στις εκλογές.

Παρότι ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του για πρόωρες εκλογές, τώρα που η ΝΔ έχει διαφορά ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε αλώβητα την υπόθεση των υποκλοπών, οι κάλπες …προσεχώς δε βρίσκονται στις σκέψεις του.

Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι εκλογές μέσα στο καταχείμωνο κρύβουν απρόσμενες παγίδες. Μια χιονοθύελλα στην Αθήνα, επί παραδείγματι μπορεί να έχει πολιτικές παρενέργειες…

Επιπλέον έχει «καεί» και το χαρτί του αιφνιδιασμού των πολιτικών αντιπάλων, καθώς σήμερα τα κόμματα είναι υποψιασμένα για πρόωρες εκλογές και είναι έτοιμα για παν ενδεχόμενο.

Σε αυτή τη φάση και έχοντας ορατό δημοσκοπικό πλεονέκτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνει τις προσπάθειες του στο κλείσιμο δύο ανοικτών μετώπων.

Το ένα είναι η ενεργειακή κρίση και το δεύτερο οι ανατιμήσεις στην αγορά, που αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών.

Για το πρώτο τα  νέα από τις Βρυξέλλες, τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε είναι καλά. Ύστερα από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις συμφώνησαν  σε ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου τα 180 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το επτασφράγιστο μυστικό του Μαξίμου

Η μεγάλη είδηση που βγήκε από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό ήταν η ανακοίνωση του market pass που μπήκε στη ζωή των πολιτών για να απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι των ανατιμήσεων στην αγορά, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται για μια ενίσχυση που αφορά 8,5 εκατ. πολίτες, θα διαρκέσει επί ένα εξάμηνο, αρχής γενομένης από τον προσεχή Φεβρουάριο.

Το συνολικό κόστος του μέτρου που υπολογίζεται να ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς θα καλυφθεί στο σύνολό του από την έκτακτη φορολογία στα αυξημένα κέρδη που είχαν τα διυλιστήρια στη διάρκεια της κρίσης.

Με το συγκεκριμένο μέτρο, που κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό στο Μαξίμου και το καλάθι του νοικοκυριού, η Κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα ουσιαστικό φρένο στην ακρίβεια, να ανακουφίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών και παράλληλα να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι «μάχεται» την ακρίβεια και δεν αδιαφορεί για το πρόβλημα.

Το market pass φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα  δυνατά όπλα της ΝΔ στη μακρά προεκλογική περίοδο και αναμένεται να αξιοποιηθεί από το Φεβρουάριο, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται και θα  υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Το νέο μέτρο αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για επιδοματική πολιτική και εξαγορά της λαϊκής ψήφου για 30 ευρώ, αλλά στη Βουλή θα  ψηφίσουν ναι…

The post Ποιες κινήσεις Μητσοτάκη δείχνουν εξάντληση της 4ετιας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα