Πως το «μέτωπο» των 15 λύγισε τη Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής

Το πρώτο και βασικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι πιέσεις από το «μέτωπο» των 15 χωρών  της Ε.Ε για τον περιορισμό των τιμών ενέργειας έπιασαν τόπο και η κραταιά δύναμη Γερμανία έριξε νερό στο κρασί της, προς χάριν της «ενότητας και της αλληλεγγύης»…

Στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για τη συμβιβαστική συμφωνία, μεταξύ των 27 ευρωπαίων ηγετών καθώς κάτω από τον «οδικό χάρτη» για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, με στόχο τον περιορισμό των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπάρχει και η υπογραφή Μητσοτάκη.

Του Κώστα Πασίση

Επιπλέον, η προ ημερών «χαραμάδα» για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο μετατράπηκε σε «παράθυρο» και για πρώτη φορά το «καυτό» επίμαχο ζήτημα έχει μπει στο τραπέζι των επίσημων συζητήσεων, έστω κι να πρόκειται για μια προσωρινή λύση, όπως κυκλοφορεί στους κύκλους των Βρυξελλών.

«Η απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο Κορυφής λαμβάνει υπόψη της πολλές από τις ελληνικές προτάσεις για την  αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει κατοχυρώσει μια τεχνοκρατική επάρκεια.

Γινόμαστε με τον τρόπο μας «γεφυροποιοί» στην Ευρώπη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες κράτησε  στα θετικά και το γεγονός ότι η Ευρώπη με τη συμφωνία της έστειλε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις παντοδύναμες αγορές, όπως αποδείχθηκε από την αποκαθήλωση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Λιζ Τραζ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου χθες  έκαναν μια μεγάλη «βουτιά», απόρροια της ευρωπαϊκής συμφωνίας, που ακόμη βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το θέμα του πλαφόν παραμένει σε αχαρτογράφητα νερά και τη δύσκολη εξίσωση καλούνται να επιλύσουν οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε την ερχόμενη Τρίτη, με την ευχή να βρουν λύση και να μην παραπεμφθεί εκ νέου το ζήτημα στους αρχηγούς, όπως επεσήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Το «καθαρό» αίτημα Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, που έχει φέρει στα όρια τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βρήκε ανταπόκριση και αυτό επειδή οι 15  χώρες πήγαν στη Σύνοδο Κορυφής, με σχέδιο, επιχειρήματα  και αποφασισμένοι…

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις, υπήρξαν διακοπές για διαβουλεύσεις και τετ-α-τετ ηγετών, προς εύρεση μιας κοινής συνιστάμενης για να μην τιναχθεί η σύνοδος στον αέρα και προκύψει νέα καταστροφική καθυστέρηση.

Στη διάρκεια αυτών των διακοπών μεσολαβητικό ρόλο έπαιξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός που συνομίλησε τόσο με τον Μάριο Ντράγκι, οσο και με τον Όλαφ Σόλτς, ωστόσο η κρίσιμη συνάντηση έγινε μεταξύ Μακρόν-Σόλτς που «ξεπάγωσε» σε ένα βαθμό τις Γαλλογερμανικές σχέσεις.

Ανεξάρτητα πάντως από την ευρωπαϊκή λύση που είναι στα σκαριά, με επίσημη βούλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με εγχώριους πόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Οι πολιτικές μας έχουν κοινωνικό πρόσημο» υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Κατά τη διάρκεια πάντως της συνέντευξης τύπου μετα το πέρας των εργασιών της συνόδου ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο στήριξης με επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, λέγοντας ότι προέχει η υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.

Άλλο ένα συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο από το «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών.

Για τις διμερείς σχέσεις μας οι θέσεις είναι γνωστές, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι  Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το status quo της περιοχής. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου.

Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη είναι ενοχλημένη με την Τουρκία γιατί η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, εξασφαλίζοντας δικά της οφέλη.

The post Πως το «μέτωπο» των 15 λύγισε τη Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα