ΠτΔ: Τα πολύτιμα κεκτημένα της Ενωμένης Ευρώπης χρειάζονται διαρκή επαγρύπνηση

«Τα πολύτιμα κεκτημένα της Ενωμένης Ευρώπης δεν είναι δεδομένα και αυτονόητα, αλλά χρειάζονται διαρκή επαγρύπνηση και υπεράσπιση από υπεύθυνες ευρωπαϊκές ηγεσίες και συνειδητοποιημένους πολίτες» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά της για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου.

Με ανάρτηση στο facebook, η κ. Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει ότι «το μήνυμα της φετινής 9ης Μαΐου

δεν είναι μόνο η αναγνώριση του ιστορικού επιτεύγματος των δεκαετιών ειρήνης, δημοκρατίας, ελευθερίας και ευημερίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε μόνο το αίτημα για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη».

Όπως επισημαίνει, «η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ειρήνης απαιτεί πλέον την επένδυση σε μια ισχυρή, ασφαλή, στρατηγικά αυτόνομη και ενωμένη Ευρώπη, ικανή να προστατεύσει τις αξίες της και τα σύνορά της απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό».

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Ευρώπης:

«Στις 9 Μαΐου 1950 δημοσιεύθηκε η ιστορική Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ‘Ανθρακα και Χάλυβα. Ήταν το πρώτο βήμα σε μια πορεία σταδιακής ενοποίησης της Ευρώπης, που εξασφάλισε τη μακρότερη περίοδο ειρήνης και δημοκρατίας για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, 72 χρόνια μετά, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης και ανατρέχουμε με συγκίνηση στο μεγαλόπνοο όραμα των ιδρυτών της.

Η γέννηση της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας ήταν ένα γενναίο εγχείρημα υψηλού ρεαλισμού. “Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη”, υπογράμμιζε η Διακήρυξη Σουμάν. Μόλις πέντε χρόνια πριν, στις 8 Μαΐου 1945, είχε επισήμως λήξει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ημέρα της Ευρώπης είναι η επομένη της “ημέρας της νίκης στην Ευρώπη”. Τα θεμέλια της ένωσης της Ευρώπης χτίστηκαν στα ερείπια της εκατόμβης που προκάλεσε ο φασισμός και στην υπέρβαση των εθνικισμών που αιματοκύλισαν τη γηραιά ήπειρο και τον κόσμο δυο φορές στον εικοστό αιώνα.

Σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει ξανά τη βαρβαρότητα ενός πολέμου δίπλα μας, που προκαλεί ανείπωτο πόνο, αίμα, δάκρυα, καταστροφή και θάνατο. Η σκέψη και η αγωνία μας βρίσκεται στον αγωνιζόμενο λαό της Ουκρανίας απέναντι στους Ρώσους εισβολείς, στους ελεύθερους πολιορκημένους του εργοστασίου Αζοφστάλ, στη μαρτυρική Μαριούπολη. Στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ήθελαν όπως όλοι μας να ζήσουν μια κανονική ζωή ειρήνης και ελευθερίας, και τώρα είναι αναγκασμένοι να αγωνίζονται για τη σωτηρία της πατρίδας τους ή να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτό: για να μην δούμε ποτέ ξανά στην ήπειρό μας πόλεις να ισοπεδώνονται από τους βομβαρδισμούς, οικογένειες να διαλύονται από τον πόλεμο, πεδιάδες να μετατρέπονται σε κοιμητήρια νεκρών στρατιωτών και αμάχων.

Το μήνυμα της φετινής 9ης Μαΐου δεν είναι μόνο η αναγνώριση του ιστορικού επιτεύγματος των δεκαετιών ειρήνης, δημοκρατίας, ελευθερίας και ευημερίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε μόνο το αίτημα για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη. Είναι επίσης η υπόμνηση ότι τα πολύτιμα κεκτημένα της Ενωμένης Ευρώπης δεν είναι δεδομένα και αυτονόητα, αλλά χρειάζονται διαρκή επαγρύπνηση και υπεράσπιση από υπεύθυνες ευρωπαϊκές ηγεσίες και συνειδητοποιημένους πολίτες.

Η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ειρήνης απαιτεί πλέον την επένδυση σε μια ισχυρή, ασφαλή, στρατηγικά αυτόνομη και ενωμένη Ευρώπη, ικανή να προστατεύσει τις αξίες της και τα σύνορά της απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό».

The post ΠτΔ: Τα πολύτιμα κεκτημένα της Ενωμένης Ευρώπης χρειάζονται διαρκή επαγρύπνηση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα