Στο προσκήνιο εκ νέου το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων στην Αν. Μεσόγειο

Στην προεκλογική ατζέντα «ανεβάζει» τα εθνικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας, με κίνδυνο οι εύθραυστες ελληνοτουρκικές σχέσεις να πέσουν στο επίπεδο της «τυφλής» κομματικής αντιπαράθεσης, σε μια περίοδο που ζητείται συναίνεση έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Του Κώστα

Πασίση

Η νέα επικίνδυνη πολιτική «κόντρα»  ξεκίνησε με μια «φωτοβολίδα» που πέταξε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος – εκ του ασφαλούς- έθεσε θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς για να αυξήσει την επιρροή του  στο λεγόμενο πατριωτικό χώρο που o ΣΥΡΙΖΑ έχει  χαμηλά ποσοστά, μετα την άκρως προβληματική συμφωνία των Πρεσπών και να κάνει μια ρελάνς στην κυβέρνηση…

Επισημαίνεται πάντως ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας», η εσωκομματική τάση του κ. Τσακαλώτου, εξέφρασε το σκεπτικισμό της, ζητώντας αρχικά να μην συμπεριληφθεί η πρόταση για τα 12 ναυτικά μίλια στην απόφαση και να πραγματοποιηθεί ειδική Κεντρική Επιτροπή για τα εξωτερικά και τα ελληνοτουρκικά.

Μια πρωτοβουλία που καταγράφηκε ως ηχηρή διαφωνία…

Το συγκεκριμένο θέμα υφίστανται για την Κυβέρνηση και το συζητά στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ, όχι όμως ευκαιριακά και με  «συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών ευαισθησιών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Η σχετική αναφορά Τσίπρα έγινε ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε το τοπίο, αναφορικά με τις κυβερνητικές προθέσεις.

«Έχουμε απαντήσει πολλές φορές ότι ισχύει η πάγια θέση πως δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα όπως αυτό πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντοτε με σωφροσύνη αναφερόμαστε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας και της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την …πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο σωστό timing

Στον κ. Τσίπρα απάντησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος ανέφερε: Η ερώτηση μου είναι μια. Είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας επί πέντε χρόνια, σε μια περίοδο πιο ήπιων σχέσεων από την τωρινή. Αναρωτιέμαι, πως αυτή η κίνηση θα θωρακίσει περαιτέρω τη σταθερότητα στην περιοχή, σήμερα που επικρατεί υψηλή ένταση…

Κυβερνητικές πηγές αποσαφηνίζοντας  την ελληνική θέση τονίζουν ότι αυτή η κίνηση είναι μία πολύ σοβαρή πρωτοβουλία και ουδόλως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους.

Σύμφωνα πάντως με κάποιους αναλυτές η  επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 νμ, νότια  της Κρήτης θα μπορούσε, να μετατραπεί σε μια αφορμή για να ξεκινήσει μια προβοκάτσια ο Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος έχει βάλει στο στόχαστρο του το τελευταίο διάστημα όλη την Ελλάδα, με τους προκλητικούς …χάρτες που διαρρέει δεξιά και αριστερά

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα από το 1995 έχει ανακοινώσει ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχετική τοποθέτηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Βουλή, στις 12 Ιανουαρίου 2021 στη, μετα την υπογραφείσα συμφωνία για  επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια προς την πλευρά της Ιταλίας.

«Η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δε διανοείται, με ουδένα τρόπο, ότι μπορεί να αποποιηθεί οποιοδήποτε εξ αυτών.

Επαναλαμβάνω δε τον Πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης. Γίνονται επ’ αυτού οι σχετικές μελέτες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Μια δήλωση που ερμηνεύθηκε ότι η Ελλάδα στο κατάλληλο «τάιμινγκ» θα κάνει την επόμενη κίνηση της, που είναι η επέκταση νότια της Κρήτης.

The post Στο προσκήνιο εκ νέου το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων στην Αν. Μεσόγειο appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα