Συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας με το Κατάρ υπέγραψε η Γερμανία

Συμφωνία για ενεργειακή συνεργασία με το Κατάρ, για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου, υπέγραψε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Το Κατάρ έχει τεράστιες δυνατότητες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην παραγωγή “πράσινου” υδρογόνου» και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να τις αξιοποιήσει, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Η προμήθεια

του LNG θα ξεκινήσει από το 2024. «Θέλουμε το αμερικανικό εργοστάσιο υγροποιημένου αερίου Golden Pass στο Τέξας, στο οποίο η Qatar Energy κατέχει το 70%, να είναι έτοιμο έως το 2024 ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε στη Γερμανία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι στην Handelsblatt, διευκρινίζοντας ότι αργότερα θα προστεθεί επιπλέον όγκος φυσικού αερίου. «Η επέκταση της παραγωγής στο κοίτασμα φυσικού αερίου North Dome θα ολοκληρωθεί το 2026, ενδεχομένως ήδη και το 2025», σημείωσε. Το North Dome είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο μοιράζονται στον Περσικό Κόλπο το Κατάρ και το Ιράν. Το αργότερο έως το 2026, η παραγωγή φυσικού αερίου του Κατάρ θα αυξηθεί από 77 που είναι σήμερα σε 126 εκατομμύρια τόνους LNG. Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικά με την ακριβή ποσότητα που θα διατεθεί στην Ευρώπη, ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι δήλωσε ότι δεν είναι ειδικός, αλλά δεσμεύθηκε ότι η χώρα του «θα προσφέρει ό,τι μπορεί για την ενεργειακή ασφάλεια» στην Ευρώπη.

Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ακόμη ότι οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους και σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, ενώ ανέφερε ότι η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και ο ομόλογός της από το Κατάρ θα έχουν στο μέλλον στενή συνεργασία. Επαίνεσε δε τον ρόλο του κράτους του Κόλπου στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Δύσης και των Ταλιμπάν.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας. Η πρώτη, για το LNG και το υδρογόνο, θα προωθήσει τις εμπορικές σχέσεις στον τομέα και θα δημιουργήσει ένα φόρουμ για συζήτηση σχετικά με υποδομές και ρυθμιστικά ζητήματα. Η δεύτερη ομάδα, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τη διαχείριση φορτίου, θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη δυνατοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συναφή ζητήματα, όπως οι αγορές υποδομών και ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθεί ο διάλογος για λύσεις ενεργειακής απόδοσης, οι οποίες «μπορούν να συμβάλουν στην απαλλαγή από τις εκπομπές καυσαερίων στα κτίρια, τις μεταφορές και τη βιομηχανία», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην καγκελαρία, ο Εμίρης του Κατάρ ερωτήθηκε ακόμη εάν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που θα φιλοξενήσει φέτος η χώρα του, είναι ευπρόσδεκτοι και οι γερμανοί ομοφυλόφιλοι, για να απαντήσει: «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Ντόχα. Δεν σταματούμε κανέναν με διαφορετικό υπόβαθρο ή αντιλήψεις από το να έρθει στη Ντόχα. Το Κατάρ είναι πολύ φιλόξενη χώρα. Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη χώρα μας. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία άνθρωποι από διαφορετικά σημεία του κόσμου να έρθουν και να βιώσουν και να καταλάβουν τον πολιτισμό μας. Θέλουμε να έρθουν για το ποδόσφαιρο αλλά και για τον πολιτισμό μας. Ζούμε όλοι σε έναν πλανήτη, αλλά ο καθένας μας έχει διαφορετική κουλτούρα. Τους καλωσορίζουμε όλους. Σεβόμαστε τις άλλες κουλτούρες και θέλουμε οι άνθρωποι να σέβονται τη δική μας». Ο κ. Σολτς από την άλλη πλευρά, απαντώντας σε ερώτηση εάν, λόγω των διακρίσεων στο Κατάρ, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα μποϋκοτάρει τη διοργάνωση, απέρριψε την υπόθεση, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την απευθείας κριτική στην κυβέρνηση του Κατάρ: «Θα συζητήσουμε και για τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι έχουν σημειωθεί βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τα εργατικά δικαιώματα, αλλά βεβαίως «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

The post Συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας με το Κατάρ υπέγραψε η Γερμανία appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα