Συμμετοχή της ΔΕΔΑ στο Regional Growth Conference και το Webinar του ΙΕΝΕ

Η στρατηγική της ΔΕΔΑ για την έλευση του φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας και οι δράσεις της για το «πρασίνισμα» των δικτύων διανομής, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, Μάριου Τσάκα κατά τη διάρκεια του Regional Growth Conference (RGC) 2021 και του Webinar του IENE που διοργανώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ

συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος της ενέργειας στην περιφερειακή ανάπτυξη» η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του RGC2021, στην Πάτρα στις 3-5 Ιουνίου 2021, με ομιλητές, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και την Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη.

Ο κ. Τσάκας αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ έως το 2025 και μισού δισ. ευρώ έως το 2036, που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα -από τη Θράκη μέχρι την Ηλεία- όπου συγκεντρώνεται περίπου το 35% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού. «Το έργο μας περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύων μήκους περίπου 2.000 χιλιομέτρων σε επτά Περιφέρειες, με συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών -οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών- οι οποίοι σε πρώτη φάση θα είναι περίπου 75.000, ενώ στόχος είναι την επόμενη δεκαετία να ξεπεράσουν τις 150.000», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρεία για την αναβάθμιση των δικτύων της ώστε να μπορούν μελλοντικά να διανέμουν βιομεθάνιο και υδρογόνο.

«Αν θέλουμε να επεκτείνουμε τις χρηματοδοτήσεις των έργων φυσικού αερίου από ευρωπαϊκούς πόρους και μετά το 2023, θα πρέπει να πρασινίσουμε τα δίκτυά μας», υπογράμμισε ο κ. Τσάκας, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΔΑ είναι πλέον έτοιμη να εισάγει τη χρήση βιομεθανίου στα δίκτυά της. Όπως εξήγησε, στο τέλος του 2021 η εταιρεία θα ξεκινήσει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Βάσει μελέτης που κάναμε, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο μπορεί το 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Περιφέρεια ΑΜΘ να προέρχεται από βιομεθάνιο για το 2025», επεσήμανε.

Παράλληλα, η ΔΕΔΑ διενεργεί μελέτη αναφορικά με την προοπτική διανομής υδρογόνου μέσα από τα δίκτυά της ως μείγμα με το φυσικό αέριο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ συμμετείχε, επίσης, στο Webinar του ΙΕΝΕ με θέμα «Αγορές αερίου σε μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2021, εστιάζοντας, στην τοποθέτησή του, στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υποδομές διανομής φυσικού αερίου στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, απηύθυνε χαιρετισμό η Ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, ενώ, μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Senior Director της United States Energy Association, William L. Polen και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας.

The post Συμμετοχή της ΔΕΔΑ στο Regional Growth Conference και το Webinar του ΙΕΝΕ appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα