Συμβουλές από την ESET για ασφαλή χρήση της τηλεϊατρικής μέσω διαδικτύου
Η τηλεϊατρική συνεχώς κερδίζει έδαφος διεθνώς, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής ήταν ένας από τους τομείς που απέδειξαν πόσο επιτυχημένες λύσεις μπορεί να δώσει η τεχνολογία.
Όπως οι υπηρεσίες που βασίζονται στο «νέφος» (cloud) βοήθησαν τους εργαζόμενους να παραμείνουν παραγωγικοί από το σπίτι τους, έτσι και οι συνεδρίες τηλεϊατρικής εξασφάλισαν ότι οι γιατροί συνέχισαν να προσφέρουν βασική υγειονομική περίθαλψη και συμβουλές εξ αποστάσεως.
Όμως, πόσο ασφαλής είναι η χρήση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής; Προστατεύονται επαρκώς τα
«Καθώς η τηλεϊατρική γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, ίσως θα έπρεπε να ενδιαφερθείτε περισσότερο γι’ αυτούς τους πιθανούς κινδύνους», αναφέρουν σε σχετική ανάλυσή τους οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET.
Η τηλεϊατρική, τηλε-θεραπεία ή τηλε-υγεία αναφέρεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία επιτρέπει σε έναν επαγγελματία υγείας να παρέχει φροντίδα στους ασθενείς του εξ αποστάσεως. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό σημαίνει συνομιλία online μέσω βίντεο ή μέσω τηλεφώνου. Μία τεράστια ποικιλία νέων εφαρμογών έχει ξεπηδήσει για να εξυπηρετήσει αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
Επιπλέον, τα γραπτά μηνύματα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά σημαντικών πληροφοριών και συνταγών ασθενών. Η τηλεϊατρική επεκτείνεται, επίσης, στην απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών μέσω συνδεδεμένων συσκευών, όπως μετρητές σακχάρου, πιεσόμετρα και συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας.
Ποιοι είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι
Όπου υπάρχουν ευαίσθητα δεδομένα προς κλοπή ή αγορά, οι κυβερνοεγκληματίες και οι απατεώνες καραδοκούν. Τα δεδομένα των ασθενών είναι ιδιαίτερα πολύτιμα καθώς περιλαμβάνουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε απάτες ταυτότητας και ασφάλισης ή για την παράνομη απόκτηση συνταγών φαρμάκων. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνουν προσωπικές ιατρικές πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης σε απόπειρες εκβιασμού.
Υπάρχουν πολλαπλοί πιθανοί κίνδυνοι, από τις ίδιες τις εφαρμογές και τους προγραμματιστές τους μέχρι τις συσκευές των ασθενών και των γιατρών. Σύμφωνα με την ESET, αυτοί είναι μερικοί που πρέπει να λάβουμε υπόψη:
– Συλλογή δεδομένων: Σύμφωνα με τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Privacy International, «η πρόκληση των εφαρμογών τηλεϊατρικής είναι επίσης ο κινητήριος σκοπός πίσω από την ύπαρξή τους: Η συλλογή δεδομένων υγείας από τα άτομα». Όπως προσθέτει, ορισμένες εφαρμογές τηλεϊατρικής «συλλέγουν και αποθηκεύουν πολύ περισσότερα δεδομένα» από ό,τι οι παραδοσιακοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να πωληθούν σε τρίτους (αν και αυτό ρυθμίζεται αυστηρά στην Ευρώπη με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων GDPR) ή να κλαπούν/διαρρεύσουν εάν ο πάροχος της εφαρμογής δεχθεί κυβερνοεπίθεση.
– Ευπάθειες λογισμικού: Το λογισμικό τηλεϊατρικής μπορεί να περιέχει σφάλματα ασφαλείας που μπορούν να αξιοποιηθούν από χάκερ για να αρπάξουν πληροφορίες ασθενών και να διαπράξουν απάτη.
– Κλοπή διαπιστευτηρίων εφαρμογών: Εάν οι χρήστες χρησιμοποιούν αδύναμους ή εύκολα αναγνωρίσιμους κωδικούς, υπάρχει κίνδυνος οι χάκερ να υποκλέψουν τον λογαριασμό τους και να συλλέξουν ευαίσθητες ιατρικές και οικονομικές πληροφορίες. Η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης αποτελεί επίσης σημαντική απειλή: Εάν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης στην εφαρμογή τηλεϊατρικής και σε άλλες ιστοσελίδες και εφαρμογές, τότε εάν παραβιαστούν, τα ίδια διαπιστευτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από χάκερ για να ξεκλειδώσουν την εφαρμογή τηλεϊατρικής που χρησιμοποιείται.
– Κακόβουλες (ψεύτικες) εφαρμογές τηλεϊατρικής: Μία άλλη κλασική τεχνική των χάκερ για την παραβίαση των δεδομένων των χρηστών είναι η τοποθέτηση νόμιμων εφαρμογών παγιδευμένων με κακόβουλο λογισμικό σε αγορές εφαρμογών και η αναμονή για τη λήψη τους από ανυποψίαστους χρήστες. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κακόβουλο λογισμικό για να συλλέξουν προσωπικά και οικονομικά δεδομένα από το τηλέφωνο.
– Κίνδυνοι συνδεδεμένων συσκευών: Όπως οι εφαρμογές τηλεϊατρικής συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι συνδεδεμένες συσκευές, όπως οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας. Ορισμένες από αυτές υποδεικνύουν, για παράδειγμα, την τοποθεσία και τις δραστηριότητες του χρήστη και μπορεί να αποθηκεύονται τόσο από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όσο και από τον κατασκευαστή της συσκευής ή της εφαρμογής, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον κίνδυνο διαρροών, παραβιάσεων και περαιτέρω πώλησης σε ύποπτα τρίτα μέρη.
– Υπολογιστές ασθενών και smartphones: Οι υπολογιστές ή οι συσκευές για την πρόσβαση στις υπηρεσίες τηλεϊατρικής μπορεί να κινδυνεύουν από κατασκοπεία ή πειρατεία. Εάν ένας χάκερ καταφέρει να αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή σε άλλη συσκευή, θα έχει πρόσβαση στους κωδικούς σύνδεσης και τις πληροφορίες τηλεϊατρικής. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές των επαγγελματιών υγείας.
– Κίνδυνοι απορρήτου της πλατφόρμας συνομιλίας: Οι εμπορικές πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, όπως το Skype και το Zoom, χρησιμοποιούνται, επίσης, συχνά για τηλεϊατρική. Στην πραγματικότητα, οι κανονισμοί χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να το επιτρέψουν αυτό. Ωστόσο, η χρήση τους θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πώλησης δεδομένων ασθενών σε τρίτους.
Τι μπορείτε να κάνετε;
1. Προστατέψτε τον υπολογιστή/τη συσκευή σας με λογισμικό ασφαλείας από αξιόπιστο προμηθευτή.
2. Χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης.
3. Προσθέστε επιπλέον ένα επίπεδο ασφάλειας στους κωδικούς πρόσβασης, ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, όπου είναι διαθέσιμος.
4. Διατηρείτε πάντα τις εφαρμογές τηλεϊατρικής και συνομιλίας ενημερωμένες.
5. Ρωτήστε τον πάροχο εφαρμογών τηλεϊατρικής που χρησιμοποιείτε πώς επεξεργάζονται και διασφαλίζονται οι προσωπικές πληροφορίες και οι πληροφορίες υγείας.
6. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν εμπορικές εφαρμογές συνομιλίας που χρησιμοποιούνται για την τηλεϊατρική είναι κρυπτογραφημένες από άκρη σε άκρη.
7. Ποτέ μη συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi hotspot ή κοινόχρηστο υπολογιστή/συσκευή.
8. Μην κλείνετε ραντεβού τηλεϊατρικής και μη μοιράζεστε πληροφορίες με έναν πάροχο εφαρμογών τηλεϊατρικής που δεν γνωρίζετε ή με στοιχεία επικοινωνίας που δεν αναγνωρίζετε.
The post Συμβουλές από την ESET για ασφαλή χρήση της τηλεϊατρικής μέσω διαδικτύου appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντάξεις: Χιλιάδες συνταξιούχοι θα λάβουν διπλό «μπόνους» τον Φεβρουάριο
- Κατερίνα Καινούργιου: Πρωτοφανές ξέσπασμα από πασίγνωστη δημοσιογράφο – «Είναι κακή παρουσιάστρια και κακή συνεργάτιδα»
- Καιρός – Μαρουσάκης: Έρχονται σκληρά κρύα τον Φεβρουάριο
- Βούλα: Αυτοκίνητο παρέσυρε15χρονη μαθήτρια
- Κορωνοϊός: Ο συνδυασμός που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης
- Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Νεύμα» Μητσοτάκη στους κεντρώους
- Διαμορφώσεις σαλονιού με γωνιακούς καναπέδες
- Τα πήρε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με υπουργό του και τον ξεφτίλισε δημόσια – «Γιατί χαζολογάς;»
- Καβάνι: «Αν εγώ τιμωρηθώ για το VAR, ο διαιτητής πρέπει να μπει φυλακή»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Η Nova παρουσιάζει νέες προσφορές κινητής, internet και ψυχαγωγίας
- Συμβουλές από την ESET για ασφαλή χρήση της τηλεϊατρικής μέσω διαδικτύου
- Ν.Δένδιας για επιστολή σε Μπορέλ: Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ανοχή τελειώνει
- Ιράν: Η θανατική ποινή σε Βρετανο-Ιρανό – Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία
- Συνελήφθησαν 6 άτομα για ληστεία σε βάρος 45χρονου στην περιοχή της Ομόνοιας
- Ουκρανία: Δυσκολότερη πλέον η επίτευξη συμφωνίας για ζώνη ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Κύπελλο Ελλάδας: «Σφράγισε» την πρόκριση με Μαρσέλο
- Τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
- Στ.Κυριακίδου: Πακέτο μέτρων για την αντιμέτωπιση της έλλειψης φαρμάκων
- Τελευταία Νέα The President
- Συμβουλές από την ESET για ασφαλή χρήση της τηλεϊατρικής μέσω διαδικτύου
- Ν.Δένδιας για επιστολή σε Μπορέλ: Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ανοχή τελειώνει
- Κύπελλο Ελλάδας: «Σφράγισε» την πρόκριση με Μαρσέλο
- Τεχνητό πάγκρεας δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
- Η Nova παρουσιάζει νέες προσφορές κινητής, internet και ψυχαγωγίας
- Ουκρανία: Δυσκολότερη πλέον η επίτευξη συμφωνίας για ζώνη ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Συνελήφθησαν 6 άτομα για ληστεία σε βάρος 45χρονου στην περιοχή της Ομόνοιας
- Στ.Κυριακίδου: Πακέτο μέτρων για την αντιμέτωπιση της έλλειψης φαρμάκων
- Ιράν: Η θανατική ποινή σε Βρετανο-Ιρανό – Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία
- ΟΝΝΕΔ: Καλά τα «χάου του» καλύτερο όμως το «know how» κ. Τσίπρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βούλα: Αυτοκίνητο παρέσυρε 15χρονη μαθήτρια και την εγκατέλειψε
- Βούλα: Αυτοκίνητο παρέσυρε15χρονη μαθήτρια
- Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στην Βοιωτία
- Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης σε σύνδεσμο φιλάθλων στο Μαρούσι
- Μαρτυρία ψαρά από τη Χίο για τις τουρκικές παρενοχλήσεις – Καθημερινό φαινόμενο εδώ και 25 χρόνια (video)
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι είπε ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης για τους θανάτους Μαλένας και Ιριδας
- Η Νάξος ξανά στην κορυφή – Νέα διάκριση για το νησί των Κυκλάδων
- Τέλος η οδήγηση από μεθυσμένους - Ποιος κατασκευαστής διαθέτει smartwatch που ανιχνεύει το αλκοόλ
- Νικόλ Κίντμαν: Έτοιμη να ξαναγίνει μητέρα η ηθοποιός
- Άγιος Στέφανος: Σοκάρει η περιγραφή μάρτυρα για τον ξυλοδαρμό 16χρονου - «Αν δεν φώναζα, θα τον είχαν τελειώσει»