Τα εργαλεία για τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών
Η πρόληψη μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, της βελτίωσης των υποδομών αλλά και της σωστής ενημέρωσης αποτελούν τα βασικά εργαλεία ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, διευθυντής εργαστηρίου ASSIST και κάτοχος Πανεπιστημιακής Έδρας UNESCO, Δημήτριος Εμμανουλούδης.
«Για τον περιορισμό των φυσικών κινδύνων ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα
Σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στη χώρα, ο κ. Εμμανουλούδης επισημαίνει ότι οι καταστροφικές πλημμύρες δεν είναι φαινόμενο μόνο των τελευταίων χρόνων, ωστόσο, αυτό που παρατηρείται είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πλημμυρικών γεγονότων μεγάλης έντασης και έκτασης, συμβαίνει μέσα σε αστικά περιβάλλοντα. «Δυστυχώς, πλημμυρικά φαινόμενα και μάλιστα ανθρωποκτόνα δεν συμβαίνουν στη χώρα μας μόνο κατά τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσαμε εδώ να αναφέρουμε μια σειρά από πλημμύρες που προκάλεσαν ανθρώπινα θύματα από τη μεταπολεμική περίοδο και μετά. Η λανθασμένη δόμηση, η ανυπαρξία προστατευτικών διατάξεων και η πλήρης ανυπακοή των πολιτών σε βασικούς κανόνες αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου, μέσα σε ένα περιβάλλον (το αστικό) που από υδρολογικής σκοπιάς είναι το πλέον δυσμενέστερο για τους ανθρώπους και το πλέον ευνοϊκότερο για εκδήλωση πλημμύρας, ευνοϊκότερο και από αυτό των καμένων ορεινών περιοχών, τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε. Συνεπώς, εάν δεν φροντίσουμε μέσα στον αστικό ιστό να υπάρξει δόμηση που να υπακούει στοιχειωδώς τους κανόνες της υδρολογίας και της υδραυλικής και αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν στοιχειωδώς στις υποδείξεις και οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, θα θρηνήσουμε δυστυχώς στο μέλλον και άλλα θύματα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Εμμανουλούδης, προσθέτοντας ότι πλημμύρες υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού και πάντοτε όσο το έδαφος θα δέχεται βροχοπτώσεις.
«Σύμφωνα με έναν εξαιρετικό ορισμό των Ηνωμένων Εθνών “πλημμύρα έχουμε όταν ποσότητες νερού καλύπτουν περιοχές οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι καλυμμένες από νερά”. Συνεπώς όταν το νερό της βροχής που πέφτει επί της γης, δεν μπορεί να απορροφηθεί ή να διοχετευθεί προς κάποια κατεύθυνση και κινείται ή παραμένει σε περιοχές που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται, τότε μιλάμε για πλημμυρικό επεισόδιο. Τόσο απλά. Την απορρόφηση του νερού ή και τη διοχέτευσή του, εμποδίζουν εξαιρετικά οι συνθήκες δόμησης της πόλης, αλλά και ενισχύουν σημαντικά την καταστροφική του δράση οι όλο και αυξανόμενες ραγδαιότητες εξαιτίας και του επηρεασμού του κλίματος του Πλανήτη», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη οι κυριότερες φυσικές καταστροφές από τις οποίες απειλείται συχνότερα η Ελλάδα είναι οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί, ωστόσο όπως εξηγεί, χρειάζεται να γίνει μια διευκρίνηση μεταξύ φυσικών κινδύνων και φυσικών καταστροφών.
«Τα φυσικά φαινόμενα όταν εκδηλωθούν με μεγάλη σφοδρότητα δημιουργούν κινδύνους που ονομάζονται φυσικοί κίνδυνοι. Οι φυσικοί αυτοί κίνδυνοι όταν επιπέσουν σε αστικά, ημιαστικά και αγροτικά περιβάλλοντα και τις αντίστοιχες δομές μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες ζημιές και απώλειες ζωών, οπότε τότε μιλάμε για φυσικές καταστροφές.
Ένα παράδειγμα είναι το ακόλουθο:
Φυσικό φαινόμενο ->βροχή
Φυσικός κίνδυνος -> Καταιγίδα
Φυσική καταστροφή->Πλημμύρα
Κατά αυτή την έννοια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει ποιοι είναι οι σημαντικότεροι φυσικοί κίνδυνοι που οδηγούν στις αντίστοιχες φυσικές καταστροφές. Οι κίνδυνοι αυτοί ταξινομημένοι κατά σειρά σημαντικότητας και συχνότητα εμφάνισης στη γη, είναι οι εξής: Πλημμύρες, Τυφώνες, Σεισμοί, Καύσωνες, Κατολισθήσεις, Ξηρασία, Δασικές Πυρκαγιές, Ηφαιστειακές Εκρήξεις, κινήσεις Γεωμαζών», τονίζει ο κ. Εμμανουλούδης.
Τα τελευταία χρόνια ο κ. Εμμανουλούδης συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος στα προγράμματα «Resistant» και «Prevent», διεθνή ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Όπως τονίζει, κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους αναπτύχθηκαν μια σειρά από ιδιαίτερα καινοτόμα εργαλεία, τα οποία εστιάζονται στην πρόληψη και στην ενημέρωση κατοίκων αστικών και ημιαστικών περιοχών, ώστε αυτοί να βοηθηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν σε συνεργασία με τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με τον αρτιότερο και πλέον έγκυρο τρόπο τις φυσικές καταστροφές που έρχονται εναντίον τους (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κ.λπ.). Τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης, Επαυξημένης Πραγματικότητας και Εικονικής Πραγματικότητας χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των εργαλείων αυτών.
Στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών σημαντικό ρόλο, όπως εξηγεί, στο κομμάτι της πρόληψης παίζουν και οι νέες τεχνολογίες. «Η χρήση UAV είτε για επιτήρηση και εντοπισμό εκδήλωσης πυρκαγιάς είτε για πυρόσβεση και ειδικότερα κατά τα αρχικά στάδια εκδήλωσής της είναι κάτι το οποίο ευρύτατα χρησιμοποιείται από πολλές χώρες την τελευταία πενταετία. Επίσης, η τοποθέτηση αισθητήρων πυρανίχνευσης μέσα στις δασικές περιοχές είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο που προέρχεται από τις νέες τεχνολογίες. Τέλος, πειραματικά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μέσω τεχνικών του Weather Modification, η πρόκληση τεχνητής βροχής πάνω από συγκεκριμένες δασικές συστάδες ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους αλλά και ευφλεκτότητας, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αυξηθεί ο δείκτης υγρασίας τους», τονίζει.
Ειδικότερα για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ο κ. Εμμανουλούδης υπογραμμίζει ότι η πρόληψη μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της έκτασης τους μέσω των σχολαστικών καθαρισμών του ξηροτάπητα που βρίσκεται μέσα στα δάση αλλά και της σχολαστικής επιτήρησης. «Τα περισσότερα από τα ελληνικά δάση αποτελούνται από μεσογειακά εύφλεκτα είδη. Ειδικότερα, τα δάση της Βόρειας Εύβοιας θεωρούνται από τα πλέον ρητινοφόρα της Ευρώπης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, τα Πεύκα της Β. Εύβοιας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση δασικού είδους. Παρόλα αυτά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε την έκταση τέτοιου είδους δασικών πυρκαγιών. Πώς; Με την πρόληψη. Και τι είδους πρόληψη; Με σχολαστικούς καθαρισμούς του ξηροτάπητα που βρίσκεται μέσα στα δάση πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο και με ανάπτυξη επίσης σχολαστικής επιτήρησης είτε με σύγχρονα μέσα (drones και αισθητήρες) είτε με συνεχείς ανθρώπινες περιπολίες σε 24ωρη βάση και μέσα στα δάση αλλά και από πύργους παρατήρησης», σημειώνει.
The post Τα εργαλεία για τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρήτη: Νεκρός 39χρονος με σημάδια στο σώμα του - Συνελήφθη ο αδερφός του
- Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Τι πρέπει να ξέρετε για την υποβολή της αίτησης
- Η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν πολλοί
- Βαρύ πένθος για την Άντζελα Γκερέκου: Η συγκινητική ανάρτηση
- H Βίκυ Καγιά φόρεσε τα ρετρό sneakers που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή
- Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός με λεβέντικο χορό
- Καλιφόρνια: Συνελήφθη ο serial killer του Στόκτον - Τον έπιασαν λίγο πριν σκοτώσει ξανά
- Θεοφανία Παπαθωμά: Η ηθοποιός επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο
- AT Ομόνοιας - Δικηγόρος αστυνομικού: Η 19χρονη δεν πρόβαλε αντίσταση
- Σεπόλια: Στις φυλακές Γρεβενών ο Ηλίας Μίχος – Δείτε βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- To σταθερό internet στην Ελλάδα πλέον «τρέχει» με 1Gbps
- Τα εργαλεία για τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών
- Ν.Δένδιας: Δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της Τουρκίας – Το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν
- Μπάιντεν: Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες για την επίθεση στο Καπιτώλιο
- Σύλληψη ατόμου για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού στη Θεσσαλονίκη
- Χαντ: Η Τρας είναι επικεφαλής της κυβέρνησης
- Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες της καλοκαιρίας ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο – Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων
- Θα συνεχιστούν οι βροχές στην Κρήτη σήμερα, με σταδιακή εξασθένηση
- Η Τεχεράνη απορρίπτει την υποστήριξη του Αμερικανού πρόεδρου Μπάιντεν στις διαδηλώσεις στο Ιράν
- Clasico Νο 249 αξίας 1,6 δισ. ευρώ με ιστορία 93 χρόνων στο πρωτάθλημα
- Τελευταία Νέα The President
- Τα εργαλεία για τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών
- Ν.Δένδιας: Δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της Τουρκίας – Το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν
- Χαντ: Η Τρας είναι επικεφαλής της κυβέρνησης
- To σταθερό internet στην Ελλάδα πλέον «τρέχει» με 1Gbps
- Σύλληψη ατόμου για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού στη Θεσσαλονίκη
- Μπάιντεν: Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες για την επίθεση στο Καπιτώλιο
- Μασκ: Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την Ουκρανία παρότι το Starlink χάνει χρήματα
- Clasico Νο 249 αξίας 1,6 δισ. ευρώ με ιστορία 93 χρόνων στο πρωτάθλημα
- Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες της καλοκαιρίας ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο – Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων
- Η Τεχεράνη απορρίπτει την υποστήριξη του Αμερικανού πρόεδρου Μπάιντεν στις διαδηλώσεις στο Ιράν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βέροια: Ασθενής γρονθοκόπησε διασώστη του ΕΚΑΒ
- Υπερθέαμα 3,2 gigapixel: H μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου που μοιάζει με αυτοκίνητο
- Εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης
- Βίον Ανθόσπαρτον
- Σέρρες: Συνελήφθη διαρρήκτης - «Spiderman»
- 63o ΦΚΘ: Αφιέρωμα στην υποκριτική
- Σέρρες: Συνελήφθη διαρρήκτης... Spiderman - Είχε ρημάξει 8 σπίτια
- Καλιφόρνια: Συνελήφθη ο serial killer του Στόκτον - Τον έπιασαν λίγο πριν σκοτώσει ξανά
- Κύπρος: Πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων με στόχο την αναγνώριση επιδιώκει η Τουρκία
- Κόκκινο Ποτάμι: Ο Δημοσθένης οργανώνει κρυφά χειρουργείο προκειμένου να σώσει το παιδί της Ιφιγένειας - Tι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο