Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού και η στρατηγική της επόμενης μέρας

Τρεις αμιγώς πολιτικές ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο κυριακάτικο «Βήμα» που δείχνουν την ποιοτική διαφορά που χωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός είναι ένα πολιτικός νέας κοπής με στόφα ηγέτη και όραμα για τη χώρα, μετά την πανδημία. Αντίθετα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ  θυμίζει έντονα το… παρελθόν της Ελλάδας,

όπου κυριαρχούσαν οι πολιτικοί… μαυρογιαλούροι και η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».

Του Κώστα Πασίση

Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου το πολιτικό σκηνικό, μυρίζει «μπαρούτι», με εκατέρωθεν  μπαλοθιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την υπέρβαση.

Χωρίς περιστροφές  είπε ότι δεν πιστεύει στις παραδοσιακές κομματικές  ταμπέλες της Δεξιάς και της Αριστεράς και μίλησε για κάτι νέο.

«Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η διαχωριστική γραμμή που υπαγόρευαν οι παλαιές θεωρίες, η ζωή την έχει ήδη αντικαταστήσει με διακρίσεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες συνθήκες. Από το δίπολο «Αριστερά – Δεξιά», εγώ προτιμώ το ζεύγος «πρόοδος – καθήλωση». Αυτή είναι μια νέα πολιτική ορολογία που απ ότι φαίνεται ήλθε για να… μείνει στο λεξιλόγιο της ΝΔ.

Αυτή ήταν η πρώτη είδηση που αποκαλύπτει τη διαφορετική πολιτική κουλτούρα του Πρωθυπουργού ο οποίος δείχνει να βλέπει μπροστά και να αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες πολιτικές τάσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Η δεύτερη αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Παρότι οι πρόωρες κάλπες ποτέ δεν προαναγγέλλονται, ούτε στην Ευρώπη, ούτε σαφώς και στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε το τοπίο, προσφέροντας ταυτόχρονα και… ανακούφιση στην Κουμουνδούρου, που τρέμει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας γιατί επιλογή μου είναι να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού όχι μόνο τις όποιες επιτυχίες μας στην διαχείριση κρίσεων όπως της πανδημίας, του Μεταναστευτικού ή των εθνικών μας θεμάτων. Ούτε, επίσης, για όσα κάναμε στους τομείς της μείωσης των φόρων ή του εκσυγχρονισμού και της ψηφιακής μεταμόρφωσης του κράτους. Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν την ανάταξη της χώρας».

Στην προκειμένη περίπτωση ο Πρωθυπουργός δε διέψευσε απλώς τα σενάρια αλλά εξήγησε και για ποιο λόγο δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες, πριν τη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Οι λόγοι που ανέφερε είναι απόρροια  της πολιτικής φιλοσοφίας του την οποία και επαναλαμβάνει οπότε του δίδεται η ευκαιρία.

Μέχρι το 2019, εκλογές στην Ελλάδα γίνονταν όποτε βόλευε τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Ενίοτε, οι εκλογές ήταν και «εργαλείο» για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως αυτές που έγιναν το 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και σε πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή… μπορούσε.

Η τρίτη είδηση, αφορά το διακύβευμα των επόμενων εκλογών το οποίο το περιέγραψε με πολύ γλαφυρό και ξεκάθαρο τρόπο.

«Ποιο, άραγε, είναι το διακύβευμα για τα επόμενα 100 χρόνια; Όταν, λοιπόν, ρώτησα τον Στάθη Καλύβα, μου απάντησε «Η ευτυχία». Συμφωνώ. Είναι η ευτυχία ως έννοια που συνδέεται με τον τρόπο που εργαζόμαστε και με τον οποίο ζούμε την καθημερινότητά μας, συνδυάζοντας όλα όσα δικαιούμαστε ως πολίτες και ως άτομα και ξεχωριστές προσωπικότητες. Και η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αυτή την «ευτυχία» του μέλλοντος».

Στην προαναφερθείσα φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε γιατί είναι αναχρονιστικές οι παραδοσιακές κομματικές ταμπέλες και ταυτόχρονα αποσαφήνισε και το όραμα του για τη χώρα και τους πολίτες, την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης, όταν θα γίνει και το άλμα της ανάπτυξης.

Η «ευτυχία» στην ελεύθερη μετάφραση της είναι η πραγματική βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του κόσμου, που τα τελευταία χρόνια ισοπεδώθηκε…

Στις εκλογές ο Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα που ακολουθεί πιστά τις παλαιές συνταγές.

Αντιπολίτευση του δρόμου, με πορείες διαδηλώσεις, συνθήματα μίσους και διχασμού και κοινωνική αναταραχή. Ο,τι δηλαδή έκανε ανέκαθεν η Αριστερά του 3%.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ανακαταλάβει το «ύψωμα» της εξουσίας και επενδύει στην αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».

Έχει «εργαλειοποιήσει» ακόμη και την πανδημία στην προσπάθεια του να φθείρει την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

The post Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού και η στρατηγική της επόμενης μέρας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα