Τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης η “απάντηση” της Μόσχας στο αίτημα Ζελένσκι για διαπραγμάτευση

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως νωρίς αύριο το πρωί, της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα τους στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου η Μόσχα δηλώνει ότι εκτυλίσσεται “τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή”, στην ανατολική Ουκρανία.

“Καταθέστε τα όπλα σας”, δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής

Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

“Μια τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Μιζίντσεφ. “Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη”.

Ο αντιστράτηγος Μιζίντσεφ δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν έξω από τη Μαριούπολη στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαρτίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι είναι “έτοιμος για διαπραγματεύσεις” με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι “χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο” που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το CNN.

“Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με (τον Βλαντίμιρ Πούτιν). Είμαι έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που έχουν διεξαχθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου είναι “πολύ σημαντικές”, υπογράμμισε.

Η Τουρκία, η οποία εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους.

Αλλά “ανεξάρτητα από τις συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευτικών μας ομάδων, νομίζω ότι μόνο εμείς οι δύο, εγώ και ο Πούτιν, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, είπε ο Ζελένσκι.

“Αν υπάρχει πιθανότητα μόνο 1% να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, πρέπει να την αδράξουμε”, είπε.

“Ο διάλογος είναι η μόνη έξοδος” από τη σύγκρουση και “μέσω του διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε τα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία”, διαβεβαίωσε.

Ωστόσο απέρριψε ορισμένους συμβιβασμούς, όπως την αναγνώριση των αυτονομιστικών εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.

“Δεν μπορείτε απλά να ζητάτε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει εδάφη ως ανεξάρτητες δημοκρατίες”, δήλωσε.

“Δεν μπορώ να (τις) αναγνωρίσω, πρώτα ως πρόεδρος, μετά ως πολίτης και τρίτον γιατί δεν μπορείς να αναγκάσεις τους ανθρώπους να αγαπούν τους εχθρούς τους. Είναι αδύνατο”, εξήγησε.

Μια συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών πρέπει να αναφέρει ότι η Ουκρανία “δεν θα χάσει την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα”, δήλωσε.

Απέναντι σε έναν ρωσικό στρατό που εισέρχεται στην Ουκρανία για να “εξοντώσει” τον πληθυσμό, “πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σχήματα, όλες τις πιθανότητες να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε, τη δυνατότητα να μιλήσουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν”, επανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Ωστόσο εάν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, θα σημαίνει ότι (η σύγκρουση στην Ουκρανία) είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος”, προειδοποίησε.

Χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι είχε ήδη ταχθεί υπέρ των διαπραγματεύσεων, σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε. Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία”, είχε δηλώσει.

The post Τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης η “απάντηση” της Μόσχας στο αίτημα Ζελένσκι για διαπραγμάτευση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα