Θεσσαλονίκη: Το λιμάνι το 2030 – 11 γερανογέφυρες, blockchain και έξυπνα κοντέινερς
Το συνολικό μήκος των τριών πλοίων, που έχουν δέσει ταυτόχρονα στην προβλήτα 6 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Αν ήθελε κάποιος να περπατήσει κατά μήκος τους, θα χρειαζόταν περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα με τον βηματισμό του. Το ένα από τα τρία «κοντεϊνερόπλοια», με μήκος περίπου 400 μέτρων, ανήκει στην κατηγορία των Ultra Large Container Vessels (ULCV), για τα οποία οι παραγγελίες των ναυτιλιακών παγκοσμίως πληθαίνουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες στα ναυπηγεία της Ασίας. Μεταφέρει
Είναι 2030 και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το ULCV δεν θα μπορούσε να «δέσει» στην προβλήτα, γιατί το βάθος στο κρηπίδωμα 26 δεν ήταν επαρκές για να προσεγγίσει ένα τόσο μεγάλο καράβι, αλλά και διότι δεν υπήρχε ο αναγκαίος εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση ενός πλοίου με διαστάσεις 400x59x15,5 μέτρων, που μεταφέρει πάνω από δύο δεκάδες χιλιάδες κοντέινερς. «Το 2030, όταν το βύθισμα στην προβλήτα 6 θα είναι πλέον 17,7 μέτρα μετά την επέκτασή της (σ.σ. έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, με το συγκεκριμένο βύθισμα να υπάρχει στα 470 μέτρα από τα συνολικά 513 μέτρα της επέκτασης), θα είμαστε σε θέση -με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό- να εξυπηρετούμε ταυτόχρονα ένα Ultra Large Container Vessel και δύο πλοία τροφοδοσίας, με μέγιστο συνολικό μήκος 1.080 μέτρων. Στην προβλήτα θα υπάρχουν επίσης το 2030, με βάση τον σχεδιασμό, συνολικά 11 γερανογέφυρες τύπου STS (Ship to Shore, από το πλοίο στην ακτή), μία ανά 100 μέτρα, ενώ νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων, και η κατασκευή πρόσθετου εμβαδού στην “πλατεία” του ΣΕΜΠΟ, με πλάτος 306,5 μέτρων» ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης- ΟΛΘ ΑΕ (σ.σ. σήμερα, μετά την πρόσφατη παραλαβή δύο νέων STS, στο λιμάνι λειτουργούν έξι γερανογέφυρες, εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε στάδιο αναβάθμισης).
Blockchain, ψηφιακά ραντεβού για τα φορτηγά και «έξυπνα» εμπορευματοκιβώτια
Αν η προσέγγιση μεγάλων πλοίων είναι θέμα υποδομής και εξοπλισμού, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του λιμανιού «πατάει» σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίησή του και συγκεκριμένα στο blockchain και σε τεχνολογίες όπως τα συστήματα TOS (Λειτουργικά Συστήματα Τερματικών Σταθμών), TAS (Συστήματα Προγραμματισμένης Διέλευσης για Φορτηγά), EDI Solutions (διασύνδεσης με συστήματα των εταιριών-συνεργατών) και Intermodal e-services (διατροπικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών). Ήδη από το τέλος του 2021, ο ΟΛΘ απέκτησε τον τίτλο του πρώτου ελληνικού λιμανιού, που υιοθέτησε την επαναστατική τεχνολογία του blockchain, αποκτώντας «ορατότητα» στην κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και στην εφοδιαστική αλυσίδα δεκάδων λιμένων και τερματικών σταθμών ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα έγινε μέρος της ψηφιακής πλατφόρμας εφοδιαστικής «TradeLens», που υποστηρίζεται από πέντε εκ των έξι μεγαλύτερων εταιρειών θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως. «Το blockchain ήδη χρησιμοποιείται στο λιμάνι και σκοπός είναι να αξιοποιηθεί σε νέες ψηφιακές διαδικασίες και λειτουργίες» εξηγεί στέλεχος του ΟΛΘ.
Προ των πυλών βρίσκονται και τα υπόλοιπα ψηφιακά συστήματα, τα οποία καθοδόν προς το 2030 θα αναβαθμίζονται διαρκώς, περιορίζοντας δραστικά τις καθυστερήσεις στη διακίνηση και αυξάνοντας σημαντικά τις ταχύτητες: ήδη από το τέλος του φετινού καλοκαιριού, η είσοδος των φορτηγών στο λιμάνι θα γίνεται με ψηφιακό ραντεβού, που θα κλείνεται μέσω του συστήματος προγραμματισμένης διέλευσης TAS (ήδη λειτουργεί στο λιμάνι του Πειραιά). To ΤΑS, που έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι, αλλά δεν είναι ακόμα πλήρως αυτοματοποιημένο, εκτιμάται ότι θα περιορίσει στο ένα τρίτο τον χρόνο αναμονής για τα βαρέα οχήματα που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, μειώνοντας δραστικά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από το «σημειωτόν» των φορτηγών και το άναμμα-σβήσιμο των κινητήρων τους.
Επιπλέον, στον ΟΛΘ «τρέχει» ερευνητικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) για τη χρήση «έξυπνων» εμπορευματοκιβωτίων με αξιοποίηση του Ιντερνετ των Πραγμάτων (IoΤ). Μέσω αυτού και αξιοποιώντας περιβάλλον αισθητήρων, δικτυωμένων μεταξύ τους, τα κοντέινερς «μιλάνε» μεταξύ άλλων για την ακριβή τους θέση και κατάσταση. Η χρήση «έξυπνων» κοντέινερς στην εφοδιαστική αλυσίδα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, χάρη και στη δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής τους ανά πάσα στιγμή.
Γιατί αυξάνονται παγκοσμίως οι παραγγελίες και η χρήση μεγαλύτερων κοντεϊνερόπλοιων;
Ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούνται και τα Ultra Large Container Vessels (ULCV), που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κατασκευάζονται σε ναυπηγεία της Ασίας, όπως αυτά των «Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering», «Samsung Heavy Industries» και «China State Shipbuilding Corporation». Σε έρευνα της εταιρείας «SeaIntel», το 2017, αναφερόταν ότι 90 ULCV, δυναμικότητας άνω των 14.000 TEUs έκαστο, θα παραδίδονταν στις ναυτιλιακές ώς το 2020, ενώ τονιζόταν ότι μέχρι τότε τα πλοία αυτού του μεγέθους θα αποτελούσαν το 88% των καραβιών στα δρομολόγια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. «Αν όλα τα νεότευκτα παραδοθούν βάσει προγράμματος, τότε 125 πλοία που εξυπηρετούν το εμπόριο μεταξύ της Ασίας και της Βόρειας Ευρώπης θα έχουν (σύντομα) δυναμικότητα άνω των 18.000 TEUs» αναφερόταν.
Γιατί αυξάνεται η ζήτηση για ULCV; Κυρίως διότι μέσω αυτών οι ναυτιλιακές εξασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας, που τους επιτρέπουν να μειώνουν διαρκώς το κόστος διακίνησης των κοντέινερς. Το όφελος του μεγάλου μεγέθους ωστόσο, δεν έρχεται και χωρίς κάποιες παρενέργειες, που απαιτούν την εγρήγορση των αρχών και των διαχειριστών των λιμένων για την υποδοχή και εξυπηρέτηση μεγάλων πλοίων. Ενδεικτικό είναι το εξαήμερο «μπλοκάρισμα», πέρυσι, της Διώρυγας του Σουέζ από το κοντεϊνερόπλοιο «Εver Given» δυναμικότητας 20.000 TEUs, που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό εν αναμονή εκατοντάδων πλοίων ή το συμβάν του 2020 με το πλοίο «Milano Bridge» (περίπου 14.000 TEUs, συνολικό μήκος 365,94 μέτρων), που κάνοντας ελιγμούς για να δέσει στον βόρειο τερματικό σταθμό του λιμένος του Μπουσάν στη Νότια Κορέα, συγκρούστηκε με την αποβάθρα και αρκετές γερανογέφυρες, με αποτέλεσμα μία εξ αυτών να καταρρεύσει.
The post Θεσσαλονίκη: Το λιμάνι το 2030 – 11 γερανογέφυρες, blockchain και έξυπνα κοντέινερς appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατροπή με τη μάσκα στα σούπερ μάρκετ στο παρά πέντε
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε η σιδηρά κυρία της «Μακεδονίας», Κατερίνα Βελλίδη
- Ανησυχία για τον Δάκη: Ζυγίζει μόλις 42 κιλά - Η εντολή που έχει δώσει
- Γ. Toπαλούδης: Ζούμε το θέατρο του παραλόγου – Σε κάθε έγκλημα υπάρχει μία ψεύτικη ιατρική πραγματογνωμοσύνη
- Αλμυρός: Αθώος ο 43χρονος σύζυγος – «Αυτοτραυματίστηκα» λέει τώρα η έγκυος γυναίκα του
- Χίος: Αποκολλήθηκε το πλοίο «Νήσος Σάμος»
- Απίστευτο περιστατικό στο «Παπανικολάου»: 43χρονος πέθανε σε καρέκλα αφού του έδωσαν… εξιτήριο!
- Μητέρα συμμαθητή του 14χρονου Mάκη: Ο διευθυντής του σχολείου γνωρίζει τα πάντα
- Πότε φοράμε κηδεμόνες σκολίωσης και γιατί αποτελούν τα πιο δημοφιλή ορθοπεδικά είδη
- Λέων Ημερήσιες Προβλέψεις 19/05: Έρχονται εξελίξεις στην δουλειά σου - Προσοχή στις «φιτιλιές»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Στο λιμάνι της Χίου επικάθησε το «Νήσος Σάμος» με 332 επιβάτες
- Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την μάχη κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας
- Θεσσαλονίκη: Το λιμάνι το 2030 – 11 γερανογέφυρες, blockchain και έξυπνα κοντέινερς
- Ουκρανία: Ένας άμαχος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στην περιφέρεια Κουρσκ
- Ιάσων Πιπίνης στο ThePresident: Στόχος της προσέγγισης με τη Λατινική Αμερική η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων
- Μεγάλη νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές
- Η ΠτΔ στο Βιετνάμ: Οι χώρες μας συνδέονται με στενή φιλία που εδράζεται σε κοινές αξίες στις διεθνείς σχέσεις
- Έρευνα: Το φάρμακο imatinib μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με βαριά Covid-19
- Έτοιμη να κηρύξει χρεοκοπία η θυγατρική της Google στη Ρωσία
- Γ.Οικονόμου: 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού
- Τελευταία Νέα The President
- Θεσσαλονίκη: Το λιμάνι το 2030 – 11 γερανογέφυρες, blockchain και έξυπνα κοντέινερς
- Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την μάχη κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας
- Έτοιμη να κηρύξει χρεοκοπία η θυγατρική της Google στη Ρωσία
- Έρευνα: Το φάρμακο imatinib μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με βαριά Covid-19
- Ουκρανία: Ένας άμαχος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στην περιφέρεια Κουρσκ
- Γ.Οικονόμου: 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού
- Μεγάλη νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές
- Στο λιμάνι της Χίου επικάθησε το «Νήσος Σάμος» με 332 επιβάτες
- Η ΠτΔ στο Βιετνάμ: Οι χώρες μας συνδέονται με στενή φιλία που εδράζεται σε κοινές αξίες στις διεθνείς σχέσεις
- Ιάσων Πιπίνης στο ThePresident: Στόχος της προσέγγισης με τη Λατινική Αμερική η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Κογκρέσο χειροκρότησε τον Μητσοτάκη… 37 φορές σε 42 λεπτά
- Καμίνης: Δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της απόδοσης της Δημόσιας Διοίκησης
- Διαφωνία Κροάτη Προέδρου-Πρωθυπουργού για έντξαη Σουηδίας-Φινλανδίας σε ΝΑΤΟ
- NBA: Ασταμάτητοι οι Ουόριορς έκαναν το 1-0 απέναντι στους Μάβερικς [βίντεο]
- Solar Orbiter: Τράβηξε κοντινές φωτογραφίες του Ήλιου και αποκάλυψε έναν «ηλιακό σκαντζόχοιρο»
- Τουρκία: Ζητά και F-35 για να μη θέσει "βέτο" στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
- ΟΠΕΚΑ: Μπαράζ πληρωμών στις 30/5 – Ποια επιδόματα θα καταβληθούν
- Τρίκαλα: Πέθανε ξαφνικά 27χρονη – Ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε