Το Διεθνές Δίκαιο απαντά στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας – Γράφει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
Η τουρκική πολιτική ηγεσία καθημερινά αυξάνει τη ρητορική της έντασης. Κλιμακώνει τις προκλήσεις ενάντια στη χώρα μας. Κάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε συγκεκριμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν αποδέχεται το δικαίωμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα ελληνικά νησιά αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Διαφημίζει και προβάλλει τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» διεκδικώντας το μισό Αιγαίο.
Του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη *
Η Τουρκία δεν είναι απλά ένας δύστροπος γείτονας. Είναι ένα κράτος ταραξίας. Είναι ένα κράτος που εμπνεόμενο από ένα νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό ακολουθεί μία ανιστόρητη αναθεωρητική πολιτική. Που αποτελεί ασφαλώς μεγάλο κίνδυνο για την Ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η απάντηση της χώρας μας σε όλα αυτά είναι η απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην πιστή εφαρμογή και τήρηση των Διεθνών Συμφωνιών. Στο χτίσιμο διεθνών συμφωνιών. Στη θωράκιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Γιατί το Διεθνές Δίκαιο απαντά με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.
Το άρθρο 2 παρ. 4 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ απαντά στο casus belli καθώς ρητά αναφέρει ότι όλα τα μέλη του Οργανισμού στις διεθνείς τους σχέσεις θα πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους. Το άρθρο 3 της Σύμβασης για τα Δίκαιο της Θάλασσας απαντά ορίζοντας κατηγορηματικά ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους που ασκείται μονομερώς, δεν απαιτείται δηλαδή συναίνεση από κανένα κράτος ή οργανισμό. Ενώ για την ΑΟΖ των νησιών, το άρθρο 121 της ίδιας σύμβασης αναφέρει ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα σε ΑΟΖ με τις ηπειρωτικές περιοχές. Και η Συνθήκη της Λωζάνης στο άρθρο 12 επικυρώνει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος Σάμος, Ικαρία).
Ενώ η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει μεταξύ άλλων με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων από την Τουρκία καθώς και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Για το ίδιο θέμα είχα θέσει πρόσφατα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και η απάντηση ήταν καταπέλτης για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει: «Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV). Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ από την Τουρκία ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».
Τόσο η Έκθεση Προόδου όσο και απάντηση της Επιτροπής αποτελούν μία ιστορική καμπή. Που ασφαλώς δεν είναι η επιβεβαίωση της στήριξης της Δύσης στην Τουρκία παρά το ότι εκφράζει μία ακραία αναθεωρητική πολιτική. Που μάλλον ατυχώς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όμως, το εύλογο ερώτημα παραμένει. Πόσο ικανά είναι όλα τα παραπάνω να ανακόψουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες, τις απαράδεκτες αξιώσεις;
Πολύ φοβάμαι ότι όσο θα πλησιάζουμε ή όταν μπούμε στην επόμενη χρονιά, τόσο η τουρκική ηγεσία θα προχωρεί σε κλιμάκωση της έντασης. Το 2023 αποτελεί μία χρονιά με διττή σημασία για τον Τούρκο πρόεδρο. Μία χρονιά ορόσημο για την Τουρκία. Αφενός συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού κράτους της Τουρκίας και η επιθυμία του Τούρκου προέδρου είναι να σβήσει από το συλλογικό υποσυνείδητο των πολιτών του τον Κεμάλ Ατατούρκ και να είναι μόνο αυτός «ο πατέρας του τουρκικού έθνους» και αφετέρου το 2023 είναι χρονιά εκλογών για την Τουρκία. Και μία ήττα Ερντογάν δεν σημαίνει απλά μία μετάβαση της εξουσίας από το ένα κόμμα στο άλλο ή από τον έναν πρόεδρο σε κάποιον άλλον όπως συμβαίνει σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δυτικού τύπου. Η Τουρκία δεν είναι, δεν υπήρξε ποτέ μία δημοκρατική χώρα όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε στην Ευρώπη. Η Τουρκία είναι μία χώρα με αυταρχικό καθεστώς. Και αν ο Ερντογάν χάσει, δεν χάνει μόνο την εξουσία… Χάνει τα πάντα.
Και αυτό ίσως είναι το πιο επικίνδυνο στην παρούσα φάση.
* Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
The post Το Διεθνές Δίκαιο απαντά στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας – Γράφει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπαλάσκας για συνάντηση με Αδαμαντίδη: «Τρίκλιζε, κάτι είχε πάρει»
- Νέο Φάληρο: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού 30χρονη από τον 22χρονο σύντροφό της - Την παράτησε ημιλιπόθυμη στον δρόμο
- Οι ΗΠΑ «ξεστοκάρουν» αμφίβια ηλικίας 50 ετών στην Ελλάδα - 300 εκατ. ο «πελάτης»
- Ρόδος: Εικόνες που συγκλονίζουν στην παραλία Τσαμπίκα με μετανάστες
- Χόστα. Από τα πιο εντυπωσιακά φυτά για σκιερά σημεία
- Τέλος χρόνου για το Power Pass - Πότε μπαίνουν τα λεφτά στους δικαιούχους
- Νέα μεταγραφή από την ΕΡΤ στον ΣΚΑΪ... Ποιός μετακομίζει;
- Survivor αποχώρηση: Ποιος έφυγε πριν τον ημιτελικό
- Τραγωδία στην Κρήτη: Σοκαριστικές φωτογραφίες – Πώς έγινε το τροχαίο με νεκρούς μια 15χρονη και έναν 23χρονο
- Φωτιά Ηλεία τώρα: Πλησίασε σπίτια, εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Το Διεθνές Δίκαιο απαντά στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας – Γράφει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
- Επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο στη Δανία: Τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες
- Φωτιά στην Ηλεία: Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα
- Η Ε.Ε. θα διαθέσει 100 δισ. δολάρια για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
- Τελευταία Νέα The President
- Το Διεθνές Δίκαιο απαντά στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας – Γράφει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
- Η Ε.Ε. θα διαθέσει 100 δισ. δολάρια για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
- Φωτιά στην Ηλεία: Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα
- Επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο στη Δανία: Τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες
- “Κλειδωμένα” μικρόβια σε πάγους που λιώνουν, μπορεί να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες
- Διεθνές Συνέδριο Πρωτεϊνών Πλάσματος: Η έλλειψη πλάσματος επηρεάζει τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών
- Έργα Καλατράβα εμπνευσμένα από το ναό της Αφαίας στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου
- ENOS: Τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ επανασυστήνονται στο καταναλωτικό κοινό
- Πως η τέχνη μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση συγκρούσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βασίλης Φουρλής (Fourlis Group): Επιμονή στις επενδύσεις παρά τις προκλήσεις των καιρών
- Γιατί η Cryptoqueen μπορεί να προκαλέσει «θύελλα» στο bitcoin
- Forbes: Ελληνικό πλεονέκτημα στην αεράμυνα ακόμη και αν η Τουρκία πάρει F16
- «Συγγνώμη»... ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία
- Νέα σενάρια με Φορτούνη στον Ολυμπιακό
- Χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό νεανίδων για την Εθνική
- Περού: Αυξήθηκαν κατά 70% τα κρούσματα κορωνοϊού σε μία εβδομάδα
- Εξισωτική αποζημίωση: Καταβολή ενισχύσεων 8,5 εκατ. ευρώ – Από 12/7 οι ενστάσεις
- Θέμης Αδαμαντίδης: Η απάντηση του δικηγόρου του για το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
- Love Island: Η Ελληνίδα που θριαμβεύει στην Αγγλία