Το δύσκολο σταυρόλεξο της κυβέρνησης με την επιδημιολογική κρίση

Το δυσεπίλυτο «σταυρόλεξο» του ανοίγματος της αγοράς, με ασφάλεια, έστω και με περιορισμούς, της Εκκλησίας και των πιστών που θέλουν ανοικτούς Ναούς, καλείται να διαχειριστεί, χωρίς μεγάλες παρενέργειες και κραδασμούς, τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τα επικείμενα ρεβεγιόν, θέτοντας άλλη μια δύσκολη παράμετρο στην εξίσωση της πανδημίας…

Του Κώστα Πασίση

Σε αυτό το «θολό» σκηνικό ο  καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής Νίκος Σύψας έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί η «χρυσή τομή»

σε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα.

«Τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη. Μάλιστα, φαίνεται πως τον Ιανουάριο θα σημειωθεί σφοδρότερη πίεση, ενώ το τρίτο lockdown δεν θεωρείται απίθανο αν αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα».

Μια θέση που ενστερνίζεται η πλειοψηφία των «ειδικών» οι οποίοι ταυτόχρονα δέχονται αφόρητες πιέσεις από την κοινωνία και τους επαγγελματικούς φορείς για να ανάψουν  το «πράσινο φως» στο άνοιγμα της αγοράς, με υγειονομικούς κανόνες, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Με το  επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας να παραμένει βαρύ και οι ΜΕΘ να βρίσκονται στα όρια τους, το Μαξίμου δεν κάνει σκέψεις για περαιτέρω άνοιγμα του εμπορίου, εκτός των γνωστών εξαιρέσεων σε βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ και «klick away» και τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών (από σήμερα). Δεύτερες σκέψεις ίσως γίνουν αν το επόμενο διάστημα συνεχιστεί η αισθητή  μείωση  των κρουσμάτων, όπως συνέβη τις δυο τελευταίες ημέρες.

Όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης  αυτή τη στιγμή εστιάζονται  στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης αλλά και της ψυχολογικής κόπωσης της κοινωνίας  από τα δυο παρατεταμένα lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε έκκληση στους πολίτες  οι φετινές γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό.

Σε κάθε περίπτωση – τόνισε –  δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια  περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας «τελειώνουν» οι περιορισμοί και αν υπάρξουν νέες ανακοινώσεις επι του θέματος, θα κινούνται στην κατεύθυνση μιας ελαφριάς χαλάρωσης, αν και οι ειδικοί ειδικά για τα ρεβεγιόν παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Το μεγάλο «αγκάθι», όμως για το Μαξίμου είναι η Εκκλησία καθώς ορισμένοι Ιεράρχες διαφωνούν με το πλαίσιο λειτουργίας των Ιερών Ναών, που έθεσε η κυβέρνηση καθ υπόδειξη των λοιμωξιολόγων.

Σημειώνεται ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για τους πιστούς, μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Αυτές τις δυο ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η «νόρμα» αυτή όμως δεν έγινε αποδεκτή και χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε  με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να βρεθεί  η κοινή συνισταμένη ώστε να μη διχαστεί η κοινωνία και ταυτόχρονα να προστατευθεί και η δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου υπήρξε σύγκληση απόψεων και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι Ναοί από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Το θέμα, όμως εστιάζεται σε ορισμένους ιεράρχες που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν τους ιερούς κανόνες, χωρίς παρεκκλίσεις.

Η άποψη πάντως  περί «θρησκευτικού διωγμού» που αρχίζει να κυκλοφορεί στους εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και στο ποίμνιον, ενοχλεί σφόδρα την κυβέρνηση που διαχρονικά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Εκκλησία και τις παραδόσεις της.

«Δεν απηχεί της πραγματικότητας σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη γνώμη», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα από τα διαγγέλματα  του είχε πάρει πάνω του το ζήτημα και είχε ανακοινώσει ο ίδιος το πλαίσιο λειτουργίας των  ναών.

Το «γκουβέρνο», όμως δε θέλει «τριβές» με την Εκκλησία, αλλά μια συμφωνία όπου και οι δυο πλευρές θα μείνουν ικανοποιημένες.

Έτσι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επικείμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στα περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση.

The post Το δύσκολο σταυρόλεξο της κυβέρνησης με την επιδημιολογική κρίση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα