Το επικίνδυνο σκηνικό με την Τουρκία, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι νέες απειλές πολέμου

«Παγίδες», παρασκηνιακές διεργασίες, απειλές πολέμου και επίδειξη …ισχύος με μια δοκιμαστική εκτόξευση ενός «άγνωστου» πυραύλου, είναι το νέο «σκηνικό», μέσα στο οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν, ξετυλίγει το αφήγημα του για να κερδίσει σε πρώτο χρόνο τις επικείμενες εκλογές και σε δεύτερο να οδηγήσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου που είναι ο μεγάλος τουρκικός στόχος…

Του Κώστα Πασίση

Στην

Αθήνα η κυβέρνηση εμφανίζεται ψύχραιμη, δεν ακολουθεί την Τουρκία στις εμπρηστικές δηλώσεις της, αλλά διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για παν ενδεχόμενο…

Η τελευταία «παγίδα» που πήγαν να στήσουν οι «καλοί» γείτονες μας αλλά …ατύχησαν ήταν το επικίνδυνο επεισόδιο ανοικτά της Σάμου,  όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, υποτίθεται για έρευνα και διάσωση μεταναστών, μετά το πρόσφατο ναυάγιο στην περιοχή.

Εκτός της παραβίασης ελληνικών χωρικών υδάτων, η τουρκική ακταιωρός προέβη και σε δεύτερη ακραία πρόκληση, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και επίδειξη οπλισμού σε σκάφος του Λιμενικού μας, με σκοπό τον εκφοβισμό του…

Το τουρκικό σκάφος πήγαινε γυρεύοντας. Ήταν μια ιταμή πρόκληση. Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει ή να οδηγήσει την Ελλάδα στα άκρα, θέλουν μια προβοκάτσια, ήταν το σχόλιο του Τάσου Χατζηβασιλείου βουλευτή της ΝΔ και συμβούλου του Πρωθυπουργού, αναφορικά με το επεισόδιο ανοικτά της Σάμου.

Λίγο αργότερα ήλθε και η ανακοίνωση από πλευρά Άγκυρας για το επεισόδιο, που με δυο λόγια λέει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι Τουρκική!

Μια ανακοίνωση που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την προκλητική θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, η οποία έχει γίνει ψωμοτύρι σε όλες τις ομιλίες του Σουλτάνου.

Διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο και νέες απειλές πολέμου

Μια είδηση που πέρασε σχεδόν «στα ψιλά» ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Σολτς, λίγες ημέρες μετα την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη Γερμανία ουδετερότητα στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, γεγονός που αποδεικνύει από μόνο του, ότι το τετ-α-τετ Μητσοτάκη- Σολτς πήγε πολύ καλά για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας Ερντογάν-Σολτς η συζήτηση να πήγε σε πιο …βαθιά νερά και να υπήρξαν και ανταλλαγές μηνυμάτων, καθώς επί τάπητος μπήκαν βαριά ζητήματα, όπως εξοπλιστικά αλλά και το ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Με τον κ. Σολτς θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο  και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την Αθήνα δεν πέρασε απαρατήρητη και η χθεσινή επικοινωνία του κ. Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Άντονι Μπλίνκεν.

Υψηλό παραμένει και το επίπεδο προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε το γαϊτανάκι των προκλήσεων, λέγοντας:

«όχι μόνο 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι. Και απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα, αν επιχειρήσει την επέκταση τους.

Στον κ. Τσαβούσογλου απάντησε ο κ. Δενδιας τονίζοντας ότι οι τοποθετήσεις ΗΠΑ και ΟΗΕ προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία…

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ πριν από λίγα 24ωρα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, θέτοντας ταυτόχρονα και δίκαιης μοιρασιάς του πλούτου του Αιγαίου!

Την ίδια στιγμή οι τούρκοι «ειδικοί» σε καθημερινή βάση εστιάζουν την προσοχή τους στο βαλλιστικό πύραυλο Tayfun, λέγοντας ότι μπορεί να φθάσει έως την Αθήνα.

Για όλα αυτά ενδιαφέρον εχει η άποψη του αντιστράτηγου ε.α Γιάννη Μπαλτζώη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA ανέφερε:

«Εκτιμώ -είπε- ότι το 2023 θα είναι έτος ορόσημο για την Τουρκία. Είναι τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης, είναι η δημιουργία του τουρκικού κράτους. Πρέπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγει με ένα ισχυρό χαρτί. Έχει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά το αφήγημά του είναι ότι θα πρέπει να επιφέρει κάποιο πλήγμα στην Ελλάδα, η οποία τον εμποδίζει να υλοποιήσει τα σχέδιά του σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, και να το επιδείξει ως λάφυρο».

The post Το επικίνδυνο σκηνικό με την Τουρκία, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι νέες απειλές πολέμου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα