Το ψηφιακό πρέπει να είναι αειφόρο και προσβάσιμο, συμφωνούν οι Δήμοι της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων δεν αρκεί, αν δεν εμπεριέχει το στοιχείο της αειφορίας και της συμπερίληψης όλων των κοινωνικών ομάδων συμφώνησαν οι δήμαρχοι Αθήνας, Πειραιά, Σκοπίων και οι αντιδήμαρχοι Τιράνων, Σεράγεβο και Πρίστινας συζητώντας στη διημερίδα, με θέμα «οι πόλεις του μέλλοντος, σύγχρονες, ασφαλείς και βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης» που διοργάνωσαν το Διεθνές

Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) με την υποστήριξη της Cisco, του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Πειραιά είναι ύψιστη προτεραιότητα, επισήμανε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης εξηγώντας ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν αξιοποιηθεί χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω υπουργείων. «Κρινόμαστε από την εξυπηρέτηση των δημοτών μας, των κατοίκων, των επισκεπτών, των εργαζομένων μας και οφείλουμε να κάνουμε την πόλη βιώσιμη», επισήμανε ο κ. Μώραλης, αναφέροντας επιγραμματικά πως έχει ψηφιοποιηθεί το 50% των υπηρεσιών του Δήμου, έχουν ήδη τοποθετηθεί στους δρόμους του Δήμου 16.500 λαμπτήρες led για εξοικονόμηση ενέργειας και μία περιβαλλοντικά πιο φιλική πόλη, έχει εγκατασταθεί δίκτυο wi-fi σε πολλά σημεία, γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή προβλημάτων, ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις, «να δρούμε άμεσα και να έχει πλήρη εικόνα ο δημότης».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, εξήγησε, πως ο Δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, κάτι που συνεπάγεται οφέλη, αλλά και προβλήματα, κυρίως κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά και για τον λόγο αυτό, στο κομμάτι της ευφυούς πόλης, ο σχεδιασμός εστιάζεται σε έξυπνες λύσεις για το κυκλοφοριακό και και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η τοποθέτηση αισθητήρων, σε πολλά σημεία, για να συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις για περιβαλλοντικά δεδομένα. Εκτίμησε, ακόμη, πως η επέκταση του μετρό στον Πειραιά θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς θα συνδέσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το αεροδρόμιο.

Ψηφιακή μεταρρύθμιση της πόλης σημαίνει να είναι προσιτή σε όλους του πολίτες μας, επισήμανε η Δήμαρχος Σκοπίων, Ντανιέλα Άρσοφσκα. Μιλώντας για τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε, πως ψηφιοποιούνται όλες οι υπηρεσίες, ώστε να είναι προσβάσιμες από όλους τους δημότες της πόλης των Σκοπίων, έχουν τοποθετηθεί έξυπνα φανάρια «και τώρα λόγω ενεργειακής κρίσης μας εξυπηρετεί πολύ», λειτουργούν έξυπνες εφαρμογές που αφορούν υπηρεσίες όπως οι μετρητές νερού και έτσι «η ζωή των ανθρώπων γίνεται πιο εύκολη και εξοικονομούν χρόνο και χρήμα». «Θέλουμε λύσεις σε ό,τι αφορά μεγάλα έργα, όπως στο θέμα των υδάτων, που αποτελεί από τα μεγαλύτερα οικολογικά προγράμματα της περιοχής και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε το 90% των αστικών υδάτων, επενδύοντας σε μια πόλη πιο αειφόρα […] «Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε έχουν στόχο όχι μόνο να μεταμορφώσουμε την πόλη ψηφιακά αλλά και πολίτες να έχουν πιο εύκολη ζωή, να γνωρίζουν πού υπάρχει ελεύθερη θέση πάρκινγκ κάθε στιγμή, να γνωρίζουν ποιοι δρόμοι είναι ανοιχτοί», υπογράμμισε.

«Το ψηφιακό δεν είναι απαραιτήτως και έξυπνο και αειφόρο. Δε σημαίνει από μόνο του το ψηφιακό ότι είναι φιλικό στο περιβάλλον και προσβάσιμο σε όλους», επισήμανε η Αντιδήµαρχος ∆ιεθνών Υποθέσεων των Τιράνων, Ανουέλα Ριστάνι. «Ψηφιοποιούμε τις υπηρεσίες μας και αυτό είναι αναπόφευκτο, καθώς καμία πόλη δε θα ζητούσε σήμερα από τους πολίτες της να περιμένουν πέντε ώρες στην ουρά, κανείς δεν το κάνει πλέον», ανέφερε, εξηγώντας πως «έξυπνο είναι να σκεφτόμαστε και τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ή εκείνους που αρνούνται να παρέχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα». Τόνισε, δε, πως «αύριο θα πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε αυτές τις λύσεις στα παιδιά μας με αειφόρο, γρήγορο, αποτελεσματικό τρόπο».

Δεκατρία έργα μικρής κλίμακας περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Σεράγεβο σε έξυπνη πόλη, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο του Δήμου, ‘Ανια Μάργκετιτς. Όπως διευκρίνισε, τα 11 ολοκληρώθηκαν ήδη, ενώ οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν την υλοποίηση δύο έργων που αφορούν τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις δημόσιες συγκοινωνίες. «Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι κοινό πρόβλημα στις περισσότερες πόλεις και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», επισήμανε, σημειώνοντας και ότι η υλοποίηση των παρεμβάσεων στο Σεράγεβο είναι πολύπλοκη λόγω των τριών επιπέδων διακυβέρνησης (δημοτική, αστική, επαρχιακή). Τα έργα που υλοποιήθηκαν ήδη, όπως διευκρίνισε, αφορούν την έξυπνη στάθμευση, που «είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης» και ο έξυπνος φωτισμός led, «που έχει συμβάλει σε 100% εξοικονόμηση ενέργειας».

«Η πανδημία μας δίδαξε, όπως συμβαίνει και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, να είμαστε ευέλικτοι να παρέχουμε στους πολίτες αυτό που έχουν ανάγκη», ανέφερε η αντιδήμαρχος της Πρίστινα, Ντονέτα Σαχάτσιου. Στην Πρίστινα, όπως σημείωσε, το 60% των υπηρεσιών παρέχονται ψηφιακά, οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά, τα πιστοποιητικά εκδίδονται ψηφιακά, το 40% του φωτισμού είναι “έξυπνος”, υπάρχει σύστημα για την κυκλοφορία και τις συγκοινωνίες, ώστε οι πολίτες γνωρίζουν πού βρίσκεται κάθε λεωφορείο και πότε θα περάσει από τη στάση. Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στα δεδομένα που έχουν οι Δήμοι, καθώς «δεν έχουμε πολυτέλεια ως διοικήσεις να έχουμε τα δεδομένα χωρίς back up και πρέπει να δούμε πώς να τα αποθηκεύσουμε προς χρήση από τις επόμενες γενιές».

The post Το ψηφιακό πρέπει να είναι αειφόρο και προσβάσιμο, συμφωνούν οι Δήμοι της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα