Βουλγαρία: Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά

Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά και πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία των πηγών ενέργειας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία στο συνέδριο “Η Πράσινη Συμφωνία – Καινοτομία, Επένδυση και Δίκαιη Μετάβαση” που πραγματοποιείται στη Σόφια.

Ο Βασίλεφ δήλωσε ότι το να θεωρεί κανείς την πράσινη ενέργεια ως μια ιδεολογία είναι πολύ λάθος για αρκετούς λόγους, ορισμένοι από τους οποίους είναι εντελώς τεχνικής φύσης. “Εάν σκεφτούμε την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν

να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας βασικού φορτίου. Όταν χρειαζόμαστε ενέργεια τα βράδια του χειμώνα, πρέπει να έχουμε έναν τρόπο να αποθηκεύουμε την ενέργεια που παράγεται σε άλλες χρονικές περιόδους, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιείται όταν τη χρειαζόμαστε ή να έχουμε την ικανότητα να αναλάβουμε το βάρος”, εξήγησε. Δήλωσε επίσης ότι το κόστος της παραγωγής ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο μειώθηκε αρκετά, όμως καθώς οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για την παραγωγή ενέργειας βασικού φορτίου, το κόστος της αποθήκευσης που έχει αυτή η ενέργεια πρέπει να προστεθεί στη δαπάνη.

Ο Βασίλεφ μίλησε επίσης για την ανάγκη βελτίωσης της συνδεσιμότητας μεταξύ των εθνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η ενέργεια να μπορεί να χρησιμοποιείται εκεί όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. “Η κορύφωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι το καλοκαίρι, ενώ στη Βουλγαρία είναι τον χειμώνα. Τα δύο συστήματα μπορούν να λειτουργούν με λιγότερη συνολική χωρητικότητα, εάν έχουν καλύτερη συνδεσιμότητα”, πρόσθεσε.

Χρειαζόμαστε πράσινη ενέργεια που είναι ανεξάρτητη αλλά και για να εξασφαλίσουμε δυνατότητες βασικού φορτίου ώστε να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα είναι βιώσιμο και σε τιμή που είναι προσιτή στον κόσμο, πρόσθεσε ο Βασίλεφ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η οικονομία, όχι η πολιτική, θα ηγηθεί της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. “Η πολιτική είναι απλά ένα εργαλείο για να κινητοποιούμε πόρους τη σωστή στιγμή”, δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: “Η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλιακή ενέργεια, αλλά η κορύφωση της κατανάλωσης στη Βουλγαρία είναι τις νύχτες του χειμώνα, όταν δεν είναι διαθέσιμη η ηλιακή ενέργεια. Τότε είναι που χρειαζόμαστε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει τη μείωση της χρήσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενώ παράλληλα διατηρεί την πλήρη ικανότητά τους ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη. Για τον ίδιο λόγο, έχουμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό Τσαΐρα, που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε ενέργεια. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει έργα για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες και για τη διερεύνηση του κατά πόσο είναι εφικτή η γεωθερμική ενέργεια, που είναι μια από τις ελάχιστες επιλογές πράσινης ενέργειας η οποία μπορεί να χρησιμεύσει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου.

The post Βουλγαρία: Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα