Υπό παρακολούθηση το ηφαιστειακό δυναμικό του Κολούμπου στη Σαντορίνη
Ένας συνεχώς αυξανόμενος όγκος μάγματος συσσωρεύεται στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη.
Η παρουσία αυτού του μαγματικού θαλάμου αναδεικνύει την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης και γι’ αυτό είναι σημαντικό το συγκεκριμένο ηφαίστειο – το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου – να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής
Ακριβώς αυτόν τον καιρό, βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Κολούμπου η διεθνής αποστολή Expedition 398 του μεγάλου αμερικανικού ερευνητικού σκάφους JOIDES Resolution, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Ανακάλυψης των Ωκεανών (IODP), με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων από το ΕΚΠΑ και το ΕΛΚΕΘΕ.
Οι ερευνητές μόλις έκαναν γεώτρηση βορειοδυτικά του Κολούμπου με στόχο, μεταξύ άλλων, να ανακαλύψουν ίχνη από παλαιότερες εκρήξεις που έχουν γίνει στην περιοχή. Θα χρειαστούν πάντως κάποιοι μήνες (από τον Ιούλιο και μετά), εωσότου δημοσιοποιηθούν τα πρώτα ευρήματα της αποστολής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο με πρόσθετες γεωτρήσεις μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης.
Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία επιβαίνει στο JOIDES Resolution, τοποθετήθηκαν ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τη βοήθεια πλοίου του ΕΛΚΕΘΕ, όργανα παρακολούθησης στον Κολούμπο στο πλαίσιο του ελληνικού ερευνητικού προγράμματος SANTORY και με την οικονομική στήριξη του Δήμου Θήρας. Τόνισε ότι “είναι η πρώτη φορά που παρακολουθείται το ηφαίστειο, ενώ θα τοποθετηθούν επιπρόσθετα όργανα τους επόμενους μήνες και θα ενημερωθούν οι κάτοικοι του νησιού για τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τη διεθνή επιστημονική ομάδα”.
Η έρευνα στο περιοδικό της AGU, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Kajetan Chrapkiewicz και τον ηφαιστειολόγο Μικέλε Παουλάτο του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και με τη συμμετοχή της κας Νομικού και του καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Παπαζάχου, βασίστηκε σε καινοτόμο ανάλυση των σεισμικών και άλλων δεδομένων για τον Κολούμπο που είχαν προκύψει από παλαιότερη έρευνα της αποστολής “Πρωτέας” ενός άλλου αμερικανικού ερευνητικού πλοίου στην περιοχή πριν μερικά χρόνια. Τα αποτελέσματα οδήγησαν τους ερευνητές, στην εκτίμηση ότι “η τρέχουσα κατάσταση του θαλάμου μάγματος δείχνει πως μια έκρηξη με πιθανά σημαντικές επιπτώσεις είναι δυνατή στο μέλλον (μολονότι όχι επικείμενη), συνεπώς προτείνουμε την τοποθέτηση ενός μονίμου παρατηρητηρίου που θα αφορά τη συνεχή καταγραφή των σεισμών και της γεωδαισία του βυθού”. Όπως επισημαίνουν, “τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ο Κολούμπος αποτελεί σοβαρή απειλή και δικαιολογεί μια εγκατάσταση παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο”. Κάτι που ήδη άρχισε να υλοποιείται με το πρόγραμμα SANTORY και την εγκατάσταση επιστημονικών οργάνων στο βυθό του Κολούμπου.
Το 1650 μ.Χ. ο Κολούμπος είχε εκραγεί, σκοτώνοντας περίπου 70 ανθρώπους στη Σαντορίνη λόγω δηλητηρίασης από τα αέρια της έκρηξης. Εκείνη η έκρηξη είχε πυροδοτηθεί από το συσσωρευμένο μάγμα σε ένα αντίστοιχο μαγματικό θάλαμο, πιθανώς σε αντίστοιχο βάθος 3-4 χιλιομέτρων κάτω από τον βυθό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μάγμα στον θάλαμο έχει την τάση, σε βάθος χρόνου, να φθάσει ξανά σε παρόμοιο όγκο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 μ.Χ., ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει με μέσο ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο. Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο “ρεζερβουάρ” μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπο, υπολογίζεται σε 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον Chrapkiewicz, αν ο συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός διόγκωσης του μαγματικού θαλάμου, κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 150 χρόνια ο Κολούμπος θα φθάσει τα 2 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, που εκτιμάται ότι υπήρχαν όταν έγινε η έκρηξη του 1650 μ.Χ. Όμως, μολονότι μπορεί να γίνει μια εκτίμηση για τον μελλοντικό όγκο του μάγματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει τρόπος να πει κανείς με βεβαιότητα πότε θα γίνει η επόμενη έκρηξη του ηφαιστείου.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μολονότι δεν φαίνεται να επίκειται άμεσα κάποιος κίνδυνος, επειδή ο Κολούμπος βρίσκεται σε σχετικά μικρό βάθος θάλασσας (περίπου 500 μέτρων), αυτό είναι πιθανό να αυξήσει την εκρηκτικότητα του. Προβλέπουν ότι όταν γίνει η έκρηξη, θα προκληθεί τσουνάμι και μια στήλη τέφρας ύψους δεκάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Σαντορίνη, η οποία απέχει μόνο επτά χιλιόμετρα από τον Κολούμπο.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σε συνδυασμό τα νέα στοιχεία από το SANTORY και από την ευρισκόμενη σε εξέλιξη αποστολή του IODP πέριξ της Σαντορίνης θα παράσχουν πλέον καλύτερη εικόνα του ηφαιστειακού δυναμικού της περιοχής. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, αν και στη Σαντορίνη λειτουργεί εδώ και δύο δεκαετίες ένα πολύ καλό σεισμολογικό και γεωδαιτικό δίκτυο παρακολούθησης από το Ινστιτούτο Μελέτης & Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), κάθε πρόσθετο δεδομένο και πληροφορία που αφορά τον Κολούμπο, είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Παράλληλα, τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από μία διεθνή ερευνητική ομάδα, υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), για την αξιολόγηση της σχετικής σεισμο-ηφαιστειακής επικινδυνότητας του Κολούμπου, ώστε να μπορεί να σχεδιαστούν ανάλογα τα μέτρα πολιτικής προστασίας.
“Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα για το τι πραγματικά βρίσκεται κάτω από αυτά τα υποθαλάσσια ηφαίστεια. Η συνεχής παρακολούθηση τους θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερη εκτίμηση για το πότε μια έκρηξη μπορεί να συμβεί. Με τέτοια συστήματα, πιθανώς θα γνωρίζουμε για μια έκρηξη λίγες μέρες προτού συμβεί, ώστε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να εκκενώσουν την περιοχή και να μείνουν ασφαλείς”, δήλωσε ο Chrapkiewicz.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2022GC010475
The post Υπό παρακολούθηση το ηφαιστειακό δυναμικό του Κολούμπου στη Σαντορίνη appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ακρίτα για τη σημαία στο φέρετρο του τέως βασιλιά: Πείτε στα παιδιά του ότι έχει καταργηθεί εδώ και 44 χρόνια
- Ο Αντώνης Κανάκης ανακοίνωσε το τέλος του Ράδιο Αρβύλα...
- Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;
- Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πόσο κοστίζουν οι σουίτες που διαμένουν τα μέλη των βασιλικών οικογενειών
- Ζήτησε μόνο ένα πράγμα: Η τελευταία επιθυμία του Αγίου Παϊσίου πριν φύγει απ’τη ζωή, το είπε στον γιατρό του
- Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Η αγκαλιά του Φελίπε της Ισπανίας με τον Χουάν Κάρλος
- H ανάρτηση της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
- Πειραιάς: «Θρίλερ» με απαγχονισμένο άνδρα σε διαμέρισμα - Ερευνάται μία γυναίκα
- Βόλος: Πατέρας και κόρη έφυγαν από τη ζωή με λίγες ώρες διαφορά
- Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο ενός Ισραηλινού άνδρα που κρατά από το 2014
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Νεκρός άνδρας σε διαμέρισμα στο Μοσχάτο – Εξετάζεται γυναίκα από το στενό του περιβάλλον
- Ανησυχία ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
- Ομιλία του Κ.Μητσοτάκη αύριο σε εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης
- Δ.Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ για να δοθεί διέξοδος στα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων
- Υπό παρακολούθηση το ηφαιστειακό δυναμικό του Κολούμπου στη Σαντορίνη
- Στις 19 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
- Βρετανία: Η κυβέρνηση Σούνακ μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη φυλομετάβαση που ενέκρινε η Σκωτία
- Συνελήφθη 47χρονος για διάρρηξη σε σπίτι στην Αρτέμιδα
- Ρωσία: Μαχητικό Su-27 απογειώθηκε για να αναχαιτίσει γερμανικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
- ΥΠΑ: Με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
- Τελευταία Νέα The President
- Υπό παρακολούθηση το ηφαιστειακό δυναμικό του Κολούμπου στη Σαντορίνη
- Δ.Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ για να δοθεί διέξοδος στα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων
- Στις 19 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
- Νεκρός άνδρας σε διαμέρισμα στο Μοσχάτο – Εξετάζεται γυναίκα από το στενό του περιβάλλον
- Ανησυχία ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
- Συνελήφθη 47χρονος για διάρρηξη σε σπίτι στην Αρτέμιδα
- Βρετανία: Η κυβέρνηση Σούνακ μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη φυλομετάβαση που ενέκρινε η Σκωτία
- Ομιλία του Κ.Μητσοτάκη αύριο σε εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης
- ΥΠΑ: Με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αρτέμιδα: Συνελήφθη για διάρρηξη και τελικά αποδείχθηκε... «Αλ Καπόνε»
- ΥΠΕΞ: Βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
- Πάτρα: 20χρονος αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του μπροστά στην οικογένειά του
- Greek stocks rise to eight-year highs
- ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες «καταδικάζει» την πυραυλική επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στο Ντνίπρο
- Λευκορωσία: Φάρσα η δίκη του Λουκασένκο σε βάρος μου, λέει η Τιχανόφσκαγια
- Μαυροβούνιο: Στις 19 Μαρτίου ορίστηκαν οι προεδρικές εκλογές
- Σεισμός τώρα ανοιχτά της Ζακύνθου
- Στα ATM περισσότερα χρήματα για 6 επιδόματα