Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μεταξύ Θ.Σκυλακάκη και του Γ.Βαρουφάκη

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με αφορμή την συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης για την οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων των αεροδρομίων, λόγω της πανδημίας covid-19.

Έντονα αντέδρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στις αναφορές του γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη περί “επαίσχυντης συμφωνίας” με τις κατηγορίες του πρώτου να επικεντρώνονται στη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του

2015.

«Δεν ντρέπεστε και δεν αισχύνεστε. Αν είναι δυνατόν, ένα κράτος να εξασφαλίζει τα κέρδη μιας επιχείρησης ανάλογα με αυτά που υποστηρίζει η εταιρία, λόγω πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στην παρέμβαση του. «Δεν είστε κύριε υπουργέ μεταρρυθμιστές. Είστε θεραπαινίδες ξεδιάντροπων αποικιοκρατών. Εσείς δεν έχετε τσίπα», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, συνέχισε την επίθεση κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι, «η βασική ήττα του ελληνικού έθνους στη σύγχρονη Ιστορία, ήταν το δάνειο του 1825, το κατοχικό δάνειο και αυτή η σύμβαση με την Φράπορτ, που συμβολίζει το όνειδος της υποταγής». «Εσείς σήμερα που θα ψηφίσετε υπέρ της επαίσχυντης κύρωσης, ή ‘παρών’, επιλέγετε ένα βραχύ κατάλογο δακτυλοδεικτούμενων του μέλλοντος», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης και αποχώρησε από την ολομέλεια.

‘Αμεση ήταν η αντίδραση του παρόντος αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και επέκρινε έντονα τον κ. Βαρουφάκη, καταλογίζοντας του «αισχύνη και ντροπή» για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την περίοδο της υπουργίας του.

«’Ακουσα παράδοξα πράγματα και χαρακτηρισμούς από τον κ. Βαρουφάκη. Το 2015 είχαμε πράγματι μια εξέλιξη που μας έκανε να αισθανόμαστε αισχύνη, όταν καταστράφηκε η τεράστια περιουσία του κράτους. Στον εαυτό του μιλούσε ο κ. Βαρουφάκης, μάλλον μονολογούσε, γιατί όταν υπάρχει πραγματική αναφορά για ευθύνη, φεύγει τρέχοντας από την αίθουσα και το βλέπω λογικό αυτό», ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Σκυλακάκη.

«Να θυμίσω – συνέχισε ο αν. υπουργός – ότι η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη μετά από τον διαγωνισμό που έγινε (και η μία εταιρία έδωσε αρκετά μεγαλύτερο τίμημα) και την οποία υπέγραψε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή η σύμβαση προβλέπει αποζημίωση στην εταιρία και δημιουργεί υποχρεώσεις στην ελληνική Πολιτεία. Όταν έγινε η πανδημία, που προφανώς δεν έχει ευθύνη το Δημόσιο, αλλά προκύπτει από τη σύμβαση του 2015, έπρεπε να πάμε σε διαιτησία ή να κάνουμε διαπραγμάτευση. Επιλέξαμε τη διαπραγμάτευση, γιατί οι διαιτησίες έχουν άγνωστο τελικό αποτέλεσμα σε βάρος του Δημοσίου. Έγινε ένα δύσκολο έργο με τη διαπραγμάτευση και κερδίσαμε κάποια πράγματα, ελαχιστοποιώντας τους μελλοντικούς κινδύνους. Τα κόμματα έχουν ενημερωθεί για όσα περιλαμβάνει η σύμβαση και έτσι υπάρχει διαφάνεια. Εμείς θέλουμε τη διαφάνεια. Μπορεί για κάποια κόμματα να είναι ευκαιρία να εκφράζονται με λογικές περασμένης δεκαετίας. Να πω όμως σε αυτά, ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στη δεκαετία του 2010-2020. Δεν έχει προοπτική αυτός ο λόγος. Οι Έλληνες θέλουν η χώρα τους να λειτουργεί κανονικά, να έχει αξιοπρέπεια, αξιοπιστία και να προχωρήσει στην επόμενη φάση της ελληνικής Ιστορίας, στη φάση της προόδου και της λογικής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ζήτησε και πήρε το λόγο, κατηγορώντας τον κ. Σκυλλακάκη ότι «δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο, για το πώς ακριβώς ο κ. Βαρουφάκης ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο».

«Είναι αυτή η γνωστή λασπώδης μάζα που πλανάται χρόνια στον αέρα. Να θυμίσω ότι ο κ. Βαρουφάκης, ήταν ο μόνος υπουργός κατά την περίοδο των μνημονίων, που είτε το θέλετε είτε όχι, δεν μειώθηκε κανένας μισθός, δεν απολύθηκε κανένας εργαζόμενος στο Δημόσιο, και δεν αυξήθηκε κανένας φόρος. Κατά την εξάμηνη διάρκεια που ήταν υπουργός Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης, τα αποθεματικά του Δημοσίου ανέβηκαν κατά παράδοξο τρόπο. Όλα αυτά που έγιναν τότε σας διαψεύδουν, και αυτό που μένει μόνο, είναι όλοι όσοι εκποίησαν τη χώρα να συνασπίζονται εναντίον αυτού που έβαλε τα στήθη του για να αποτραπεί η εκποίηση της χώρας», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης, προκαλώντας νέα παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

«Το αριθμητικό κομμάτι για την αφάνταστη ζημιά που υπέστη το ελληνικό κράτος, και για το πόσο μειώθηκαν οι ελληνικές μετοχές, φαίνεται μεταξύ του 2014 και του 2015. Εκεί φαίνονται αριθμητικώς τα ποσά που χάθηκαν. Ντροπή και αισχύνη είναι για τη μοναδική φορά που η Ελλάδα έκανε πιστωτικό γεγονός. Και ήταν οι τελευταίες μέρες πριν την είσοδο της χώρας στην εποχή του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου, το οποίο η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ο κ. Γρηγοριάδης, αντέτεινε ότι «μόνο ανθέλληνας θα προχωρούσε στο κλείσιμο των τραπεζών» και πρόσθεσε ότι ο κ. Ντράγκι ήταν αυτός που από την πρώτη μέρα εξεβίαζε τη χώρα και οδήγησε σε ασφυξία τις τράπεζες, και όχι ο υπουργός τότε Οικονομικών.

Έντονα αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης: «Η πιο ανατριχιαστική στιγμή, δεν ήταν όταν μπήκαμε στα μνημόνια αλλά η στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες και οι Έλληνες πολίτες βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές θυρίδες. Και αυτή ήταν η περίοδος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό των Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος φέρει ακέραια την ευθύνη του μεγάλου πιστωτικού γεγονότος που καταγράφηκε ως η χειρότερη στιγμή της χώρας», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Είμαστε περήφανοι για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Γιατί κάποτε οι εταίροι μας είχαν αποφασίσει να οδηγήσουν στα άκρα τα πράγματα. Εμείς για τις επιλογές μας κριθήκαμε ιστορικά. Και η επιλογή μας δικαιώθηκε, διότι δημιουργήθηκαν 450.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ το 2014 είχαμε μείωση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς.

The post Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μεταξύ Θ.Σκυλακάκη και του Γ.Βαρουφάκη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα