14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Αφορμή για αυτή την ημέρα ήταν τα γενέθλια του Αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και το 1930 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.

Το σύνθημα για την εκστρατεία του 2023 είναι «give blood,

give plasma, share life, share often» και επικεντρώνεται σε ασθενείς που χρειάζονται δια βίου υποστήριξη μετάγγισης ενώ υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει κάθε άτομο, δίνοντας το πολύτιμο δώρο του αίματος ή του πλάσματος. Κάθε μεμονωμένη δωρεά αίματος ή πλάσματος είναι ένα δώρο που μπορεί να σώσει ζωές και η τακτική εθελοντική αιμοδοσία είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και βιώσιμης παροχής αίματος.

Γιατί πρέπει να δίνουμε αίμα;

Το αίμα είναι βασικό συστατικό της ζωής και ένα αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο. Μέχρι στιγμής ο άνθρωπος δεν κατάφερε να κατασκευάσει τεχνητό αίμα, έτσι η ανθρώπινη προσφορά αίματος παραμένει πολύτιμη.

Οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται συνεχώς και αυτό οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους. Στον μέσο όρο ζωής του πληθυσμού που έχει αυξηθεί και κατά συνέπεια αυξάνονται οι πιθανότητες για μετάγγιση και στην εξέλιξη της ιατρικής, αφού οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις και οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος.

Κάθε ημέρα χιλιάδες συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα και πολλοί από αυτούς επειγόντως γιατί απειλείται η ίδια τους η ζωή. Το καλοκαίρι, λόγω των περισσότερων μετακινήσεων και ατυχημάτων οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγαλύτερες. Μπορεί λοιπόν σήμερα να χρειάζεται αίμα κάποιος άλλος, αλλά αύριο ίσως να χρειαστούμε εμείς ή κάποιος δικός μας άνθρωπος. Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ανάγκη για να σώσουμε κάποιον συγγενή ή φίλο μας δεν λύνει το πρόβλημα. Με την τακτική εθελοντική αιμοδοσία υπάρχει πάντα διαθέσιμο και ασφαλές αίμα για όποιον το χρειάζεται.

Είναι επικίνδυνη η αιμοδοσία;

Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη και ακίνδυνη. Διαρκεί λίγα λεπτά και πραγματοποιείται από έμπειρο προσωπικό. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσης και αποστειρωμένα, ενώ η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος οποιοδήποτε νόσημα είναι μηδενική.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει 4-6 λίτρα αίματος, ενώ ο αιμοδότης προσφέρει κάθε φορά 450ml αίματος. Η αναπλήρωση του όγκου αυτού αρχίζει αμέσως και ολοκληρώνεται σε 72 ώρες, για αυτό και μπορούμε να δίνουμε αίμα κάθε 3-4 μήνες.

Μπορούν όλοι να δώσουν αίμα;

Για να δώσει κάποιος αίμα θα πρέπει να είναι μεταξύ 18-65 ετών και να μην έχει κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα με την υγεία του. Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες την προηγούμενη ημέρα, να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα ή να έχουν περάσει 3 ώρες από ένα πλήρες γεύμα και γενικά να αισθάνεται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας.

Αν δίνει αίμα συστηματικά το 2% του πληθυσμού μιας χώρας, τότε η χώρα αυτή έχει αυτάρκεια σε αίμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περίπου 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες. Στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειμμα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά χρειάζεται ένα οργανωμένο σύστημα προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο.

Η 14η Ιουνίου είναι μια μέρα που έχει σαν στόχο να σκεφτούμε πόσο σημαντική αξία μπορούν να αποκτήσουν 10 λεπτά από τον προσωπικό μας χρόνο. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη προσφοράς και ευθύνης. Μια πράξη που δείχνει σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει τον φόβο, την άγνοια και την προκατάληψη γύρω από την αιμοδοσία, αλλά και να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και να δίνουν ανιδιοτελώς το αίμα τους. Δώσε και εσύ αίμα και κάνε για τους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν για σένα!

The post 14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα