Αντλία θερμότητας: Τεχνολογία και πώς λειτουργεί

Όσο η άνοδος των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζεται, ψάχνεις σίγουρα εναλλακτικούς τρόπους να διατηρήσεις το σπίτι σου ζεστό χωρίς να σου… κοστίσει ο κούκος αηδόνι. Τη λύση σε αυτό έρχεται να δώσει η αντλία θερμότητας, η πιο οικονομική, αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Και φυσικά, το μοναδικό σύστημα θέρμανσης που μπορείς να χρησιμοποιείς

όλη τη σεζόν. Τέρμα πια το άγχος για το πόση ώρα θα ανοίξεις τον λέβητα πετρελαίου για να ζεστάνει το σπίτι σου για λίγες μόνο ώρες. Με την αντλία θερμότητας έχεις μόνιμα το σπίτι ζεστό με σταθερή θερμοκρασία. Ειδικά αν έχεις παιδιά, είσαι ανακουφισμένος και ήρεμος ότι τους εξασφαλίζεις ζεστές θερμοκρασίες, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν εκείνα κάποια συσκευή. Πώς ακριβώς λειτουργεί όμως και γιατί η τεχνολογία της οδηγεί στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας;

Όπως… μαρτυρά και το όνομά της, ο συγκεκριμένος τρόπος θέρμανσης αντλεί τη θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και τη μεταφέρει στο σπίτι. Η αντλία είναι εγκατεστημένη έξω από αυτό και ανταλλάσσει τη θερμότητα από τον αέρα ή το έδαφος χρησιμοποιώντας ένα ψυκτικό μέσο που κυκλοφορεί μεταξύ του ανεμιστήρα στην εσωτερική μονάδα και του εξωτερικού συμπιεστή για τη μεταφορά θερμότητας. Όσον αφορά το νερό, σε αυτό γίνεται η μεταφορά της θερμότητας, το οποίο αφού ζεστάνει, πηγαίνει στα θερμαντικά σώματα.

Πώς λειτουργεί

Η βασική της λειτουργία είναι ότι χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια. Δεν χρειάζεται να ανοίξεις τίποτα, ούτε καν κάποιον θερμοστάτη, όπως γίνεται με το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που αναγκάζεσαι συνεχώς να τον ανοιγοκλείνεις. Με την αντλία έχεις μόνιμα την ιδανική θερμοκρασία σύμφωνα με τις ανάγκες σου και την εξωτερική θερμοκρασία! Σκέψου πόσο βολικό θα είναι να ανοίγεις την αντλία από όταν πιάνουν τα κρύα (Οκτώβρης-Νοέμβρης) και να την κλείνεις πάλι όταν αρχίζουν οι ζέστες (Μάρτη-Απρίλη). Στο μεταξύ, δεν θα χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο. Απλά να απολαμβάνεις τη μόνιμα ζεστή θερμοκρασία του σπιτιού σου για μια ολόκληρη σεζόν!

Οι αντλίες μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τύπους συστημάτων θέρμανσης:

Θερμαντικά σώματα (πάνελ – καλοριφέρ)Ενδοδαπέδια συστήματαΤερματικές μονάδες νερού Fan Coil (FCU)

Η εξοικονόμηση, επίσης, μιας αντλίας θερμότητας προκύπτει από τον μεγάλο βαθμό απόδοσής της. Παρόλο που η απόδοση του λέβητα έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών, οι περισσότεροι λέβητες υψηλής απόδοσης έχουν απόδοση μεταξύ 90% και 94%, με μέρος της θερμότητας να εκπέμπεται και να χάνεται μέσω των σωληνώσεων καυσίμου. Συγκριτικά, οι αντλίες θερμότητας είναι έως και 400% αποδοτικές, πράγμα που σημαίνει ότι επωφελείσαι από περίπου 4 φορές περισσότερη θερμότητα ανά κάθε kW ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τεχνολογία της, ακόμα, σου προσφέρει, πλήρη αυτονομία. Σε αντίθεση με τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης, η αντλία εγκαθίσταται αποκλειστικά στο σπίτι σου, παρέχοντάς σου τη δυνατότητα να έχεις πάντα ένα ζεστό σπίτι καθόλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Φυσικά, κάθε αντλία αφορά ένα διαμέρισμα ή μία μονοκατοικία. Δεν μπορεί, δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί μία αντλία για όλη την πολυκατοικία. Για αυτό και θα έχεις την πλήρη ανεξαρτησία από την πολυκατοικία σου, στην οποία ανοίγουν τη θέρμανση συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, ώρες μάλιστα που μπορεί να μην είσαι καν στο σπίτι.

Πέρα από τη θέρμανση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις αντλίες και για τον δροσισμό του σπιτιού σου, με συγκεκριμένες τερματικές μονάδες, χωρίς να χρειάζεται να έχεις δύο ξεχωριστά συστήματα για τις ενεργειακές σου ανάγκες.

The post Αντλία θερμότητας: Τεχνολογία και πώς λειτουργεί appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα