Έξυπνοι τρόποι για να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι

Ο φετινός χειμώνας έφερε μαζί του αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Επομένως, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι σημαντικό να λάβεις μέτρα, ώστε να περιορίσεις τους λογαριασμούς ενέργειας.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις δραματικά τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ενέργειας. Ετοιμάσαμε για σένα μερικές πολύτιμες προτάσεις εξοικονόμησης, που μπορούν να κάνουν το σπίτι σου φιλικότερο προς το περιβάλλον και την τσέπη σου.

Βέλτιστη χρήση συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που παίζει ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου μεταξύ κλιματιστικού, πάνελ υπερθύρων, θερμοπομπών ή και συνδυασμός τους, έχεις σίγουρα βρεθεί σε στιγμή που θυμάσαι ότι έχεις ξεχάσει κάποιο από αυτά αναμμένο, ενώ εσύ βρίσκεσαι έξω από το σπίτι.

Ευτυχώς, τα περισσότερα κλιματιστικά και θερμοπομποί διαθέτουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο «κλίμα» του σπιτιού έρχεται από εμάς κι όχι από το περιβάλλον. Συνήθως είμαστε βιαστικοί και θέλουμε να δροσίσει, ή να ζεσταθεί το σπίτι αμέσως! Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι βάζουμε τις μονάδες μας «στο τέρμα» κι απογειώνουμε την ενεργειακή κατανάλωση. Λίγη σημασία έχει σ' αυτή την περίπτωση η ενεργειακή κλάση του εξοπλισμού μας. Πέραν του ότι μια συντηρητική συμπεριφορά δεν ζορίζει τις συσκευές μας και τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, βοηθάει το πορτοφόλι αλλά και τη διάθεσή μας. Γι' αυτό, λοιπόν, δεν «τερματίζουμε» το κοντέρ εκτός κι αν είναι απαραίτητο.

Μια ακόμα καλύτερη λύση είναι να επενδύσεις σε «έξυπνες» συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού, όπως είναι τα κλιματιστικά και θερμοπομποί με συνδεσιμότητα WIFI. Η λειτουργία/ρύθμισή τους απλή. Συνοδεύονται από μία διαισθητική εφαρμογή για το κινητό σου, και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τη συνδέσεις με το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σου. Έπειτα, με ένα άγγιγμα στην οθόνη του κινητού σου, θα μπορεί να προσαρμόζεις τη θερμοκρασία σύμφωνα με τις ανάγκες σου, να ορίζεις χρονοδιακόπτες, μέχρι και αυτόματη αλλαγή λειτουργίας ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, όταν ο καιρός είναι αίθριος με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μπορείς να ρυθμίσεις το κλιματιστικό ή τον θερμοπομπό να «γυρνάει» αυτόματα σε οικονομική λειτουργία. Τόσο απλά!

 

Ανακύκλωσε τον αέρα του χώρου σου

Γνωρίζεις ότι το καλοκαίρι ο ανεμιστήρας οροφής φροντίζει ν' ανακυκλώνει τον αέρα και να δημιουργεί το δροσιστικό ρεύμα που τόσο χρειάζεσαι. Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση που αυτός περιστρέφεται, τόσο ευεργετικότερη είναι και η δράση του. Ο ανεμιστήρας το χειμώνα πρέπει να γυρίζει από την αντίθετη πλευρά και σε χαμηλές ταχύτητες. Λόγω της κλίσης που έχουν τα πτερύγια όταν κινείται «ανάποδα» κατεβάζει τον θερμό αέρα που έχει σκαρφαλώσει προς την οροφή, και τον διοχετεύει ξανά προς εσένα.

Η ελάχιστη, λοιπόν, ενέργεια που απαιτεί ο ανεμιστήρας οροφής καταφέρνει και κρατάει ζεστό το δωμάτιο, χωρίς να χρειάζεται ν' αυξήσεις την ένταση του κλιματιστικού, του πάνελ ή του καλοριφέρ. Δεν είναι καθόλου παράλογο να τοποθετήσεις έναν ανεμιστήρα οροφής σε κάθε σημαντικό δωμάτιο, μόνο για χρήση στην περίοδο του χειμώνα.

Βέλτιστη διαρρύθμιση χώρου, περιόρισε τις «απώλειες»

Υπολόγισε σοφά πριν τοποθετήσεις ένα καινούριο κλιματιστικό, ή ένα πάνελ υπερθύρων. Η σωστή θέση από τη λάθος απέχει ελάχιστα οπότε πάντα να ζητάς τη γνώμη ενός ειδικού. Οι θεωρίες που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι διάφορες και δεν αποτελούν πανάκεια. Κάποιο σπίτι μπορεί να θέλει ανοιχτές πόρτες για να διοχετεύεται ο ψυχρός, ή ο θερμός αέρας στα άλλα δωμάτια. Άλλο μπορεί να τα θέλει κλειστά γιατί η θερμοκρασία χάνεται πριν φτάσει στον στόχο της. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να φροντίσεις να μην έχεις θερμοκρασιακές απώλειες από πόρτες και παράθυρα που δεν κλείνουν καλά, ή π.χ. από μια βιβλιοθήκη που τοποθετήθηκε μπροστά από το κλιματιστικό.

Μπορείς και μόνος σου να φροντίσεις με «στοπ» κάτω από τις πόρτες, ειδικά της εξώπορτας, να ελέγχεις την κίνηση του αέρα. Αν είσαι αρκετά τυχερός και στο σπίτι σου έχεις τζάκι, πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείς τι ρεύματα αέρα σου δημιουργεί! Η βιβλιοθήκη που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, αν τη χρησιμοποιήσεις ως μόνωση κοντά σε κάποιο τοίχο που τον χτυπάει εξωτερικά ο ήλιος, ή ο άνεμος.

Επένδυσε στις σωστές οικιακές συσκευές

Όσο σωστά κι αν εφαρμόσεις τα παραπάνω, δε θα κάνεις τίποτα αν δεν αποφασίσεις σωστά τον τύπο του εξοπλισμού που θ' αγοράσεις, την ενεργειακή κλάση της κάθε οικιακής συσκευής αλλά και την ελάχιστη κατανάλωση τους. Κάποιες φορές πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στις απαιτήσεις μας, όπως για παράδειγμα η αγορά φορητών σωμάτων θέρμανσης. Όταν για παράδειγμα δεν έχεις ανάγκη να θερμάνεις ένα δωμάτιο συχνά, δεν είναι απαραίτητο να το εξοπλίσεις με θερμοπομπό, αλλά ένα φορητό καλοριφέρ μπορεί να κάνει την δουλειά αυτή όταν χρειαστεί. Η ελάχιστη κατανάλωση, όμως, του καλοριφέρ είναι πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή του panel. Όπως στην αγορά κλιματιστικού ζητάς τη συμβουλή του πωλητή, έτσι και για τη θέρμανση είναι σημαντικό να μην καταλήγεις σε βιαστικές αγορές.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιστάσεις όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, πιο οικονομικό είναι να πλύνεις τα πιάτα με πλυντήριο πιάτων παρά στο χέρι. Ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων πλένει χρησιμοποιώντας ένα μικρό όγκο νερού κατά τη διάρκεια της πλύσης. Μάλιστα, αυτό το κάνει χωρίς να αντλεί συνεχώς νερό που συνήθως πηγαίνει χαμένο όταν πλένουμε στο χέρι. Επιπρόσθετα, έρχονται με υψηλή ενεργειακή κλάση, τόσο για οικονομία στο ρεύμα όσο και για οικονομία στην κατανάλωση νερού. Αντίστοιχα, είναι προτιμότερο να ζεστάνουμε το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων, παρά να «ανάψουμε» τον φούρνο, ή τις εστίες.

Έξυπνη φροντίδα ρούχων

Προσπάθησε όταν βάζεις πλυντήριο να το γεμίζεις κοντά στο 80% της μέγιστης χωρητικότητα του κάδου - όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό. Και φυσικά, ποτέ να μην φτάνεις στα όρια του. Ασφαλώς, με ένα σύγχρονο πλυντήριο, μπορείς να πλένεις με τη μισή χωρητικότητα. Για όλες τις περιπτώσεις όπου τα πλυντήρια καλούνται να καθαρίσουν ποσότητες άπλυτων που είναι μικρότερες από τη μέγιστη χωρητικότητά τους, σχεδόν όλα τα πλυντήρια είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αυτόματου ζυγίσματος, ώστε να «καταλαβαίνουν» πόσα ρούχα βρίσκονται στον κάδο. Θα ρυθμίσει τον χρόνο πλύσης, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού με τη μέγιστη ακρίβεια, ώστε να μην επιβαρύνει άσκοπα τους λογαριασμούς σου. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα άπλυτα στον κάδο του πλυντηρίου.

Μαγείρεψε έξυπνα

Σε αντίθεση μ' αυτά που διάβασες νωρίτερα, μερικές φορές είναι προτιμότερο να εκμεταλλευτείς μια συσκευή στο έπακρο της κατανάλωσής της για μικρό χρονικό διάστημα. Παράδειγμα αποτελεί ο βραστήρας στην κουζίνα για το ζεστό νερό. Ή, για την ακρίβεια, το βραστό νερό. Η απόδοση αυτής της συσκευής είναι τέτοια ώστε να φτάνει ένα λίτρο νερού από θερμοκρασία χαμηλότερη αυτής του δωματίου, σε σημείο βρασμού μέσα σ' ένα περίπου λεπτό. Εδώ, αν κι ανεβάζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης, το κάνουμε ακριβώς για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο κι ούτε στιγμή παραπάνω. Μην προσπαθήσεις, λοιπόν, να βράσεις νερό στο μάτι της κουζίνας γιατί θα χάσεις χρόνο και χρήμα.

Φρόντισε το ψυγείο σου

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που μπορεί να σπαταλάς ενέργεια άσκοπα, είναι αυτό της συντήρησης και της ψύξης των τροφίμων. Πρώτο σημείο που θα ήταν καλό να προσέξεις, είναι το λαστιχάκι της πόρτας που μονώνει το εσωτερικό του. Είναι το σημείο που φθείρεται συχνότερα από κάθε άλλο, και σπανίως του δίνεται η πρέπουσα προσοχή. Φρόντισε η θερμοκρασία στη συντήρηση να βρίσκεται περίπου στους 2-4 βαθμούς, ανάλογα πάντα και με τις οδηγίες χρήσης του ψυγείου. Προσπάθησε να μην το γεμίζεις ασφυκτικά και να υπάρχει χώρος ανάμεσα στις τροφές για να κυκλοφορεί ο αέρας. Έτσι θα πετύχεις καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας. Και φυσικά, ο χειρότερος εχθρός της συντήρησης είναι ο πάγος. Κάνε απόψυξη σε σταθερά χρονικά διαστήματα και το ψυγείο θα λειτουργεί στις ιδανικές του συνθήκες.

 

Επένδυσε σε “smart home” φωτισμό και αισθητήρες

Το ευκολότερο βήμα για να χαμηλώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας πυρακτώσεως, αλλά και φθορίου, με έξυπνες λάμπες LED. Παρόλο που το συνολικό αρχικό κόστος αντικατάστασης μπορεί να φανεί μεγάλο, είναι τόσα τα οφέλη που αξίζει να το βάλεις ψηλά στη λίστα σου. Ίσως να γνωρίζεις σε γενικές γραμμές ότι οι λαμπτήρες LED έχουν πολύ μικρές ενεργειακές απαιτήσεις σχετικά με τα παλιά τους «ξαδερφάκια», πιθανότατα όμως δεν ξέρεις πως κερδίζεις παράλληλα και μεγαλύτερη φωτεινότητα.

Εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σου, θα μπορείς να ελέγχεις κάθε έξυπνη λάμπα που έχεις εγκαταστήσει μέσω του ασύρματου οικιακού δικτύου Wi-Fi. Εάν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ευελιξία κι επιλογές, υπάρχουν τα ολοκληρωμένα σετ έξυπνου φωτισμού, όπως είναι η σειρά Philips Hue Starter Kit, που μπορούν με ευκολία να φωτίσουν όλους τους χώρους του σπιτιού.

Σε σημεία όπως η είσοδος του σπιτιού, του γκαράζ ή κι έξω στη βεράντα δεν υπάρχει πάντα η ανάγκη για μόνιμο φως. Κι επειδή δεν είναι εύκολο, ή λογικό να προσπαθείς να ελέγξεις τη φωταγώγηση με τεχνικές όπως οι χρονοδιακόπτες κι ο προγραμματισμένος φωτισμός, μπορείς να τοποθετήσεις ανιχνευτές κίνησης, ή -τα λεγόμενα- φωτοκύτταρα. Εξαλείφεις έτσι τον κίνδυνο να μην μπορείς ν' ανάψεις το φως, ή να το ξεχάσεις ανοιχτό. Και πέρα απ' αυτό, θα σε ειδοποιήσουν και για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στον χώρο σου.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ανιχνευτές κίνησης, Philips Hue Starter Kit, smartphone, tablet, έξυπνες λάμπες LED, ψυγείο, βραστήρας, πλυντήριο, φούρνος μικροκυμάτων, φούρνος, εστίες, ανεμιστήρας οροφής, κλιματιστικό, θερμοπομποί.

The post Έξυπνοι τρόποι για να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
ενεργεια, σπιτι, το φως, ηλεκτρικος, σημαίνει, λύση, wifi, καιρος, καλοκαιρι, δραση, εκπτωσεις, led, tablet, σετ, philips, φως, κυπρος, blog, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θηκη κινητου, ξανα, βημα, γνωμη, δουλεια, κλιματιστικα, κωτσοβολος, οικονομια, ρουχα, φως, ψυγειο, blog, philips, αγορα, αξιζει, βρισκεται, φαγητο, γινει, διαστημα, δικτυο, δωματια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, επενδυσεις, εποχη, ερχεται, ερχονται, εχθρος, τεχνολογια, ζεστο νερο, ζωης, ιδιο, ηλιος, ισχυει, θεωριες, θυμασαι, κινητο, κινηση, κουζινα, λαθος, λαμπες, λειτουργια, λύση, λιτρο, ματι, μικρο, μπορεις, μονωση, νερο, παντα, ο ηλιος, οθονη, ορια, οπωσδηποτε, περιβαλλον, πιατα, πλυντηριο πιατων, πλυντηριο, πορτες, ρευμα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, σετ, σιγουρα, συντηρηση, σειρα, στην κουζινα, συγχρονο, το φως, υψηλη, φυσικα, φτανει, χερι, χρημα, χρονικα, αγορες, απλυτα, δωματιο, εφαρμογη, για σενα, led, μπροστα, ογκο, πλυντηρια, σημαίνει, tablet, τυχερος, θερμανση, θερμοκρασια, wifi, χειμωνας
Τυχαία Θέματα