Φοιτητικά χρόνια. Μια νέα, συναρπαστική σελίδα στη ζωή σου.

Αυτό ήταν. Πέρασες! Είσαι ένας από τους τυχερούς που είδες τους κόπους σου να ανταμείβονται. Είσαι πια πρωτοετής φοιτητής και έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι ενθουσιασμό, περηφάνια και αισιοδοξία.

Η περίοδος που ακολουθεί θα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές περιόδους στη ζωή σου, από κάθε άποψη. Θα ανοίξουν οι γνωστικοί και πνευματικοί σου ορίζοντες, θα γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους, θα εδραιώσεις φιλίες, θα ζήσεις μοναδικές εμπειρίες και θα θέσεις τις βάσεις για τα πρώτα σου επαγγελματικά

βήματα.

Αν μάλιστα η σχολή που πέρασες βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή από το πατρικό σου σπίτι, η ζωή σου θα αλλάξει εντελώς και οι προκλήσεις θα είναι ακόμα περισσότερες. Θα πρέπει να επιλέξεις με μεγάλη προσοχή το φοιτητικό σου σπίτι, να το εξοπλίσεις, να μάθεις να αυτοσυντηρείσαι, να προσέχεις τον εαυτό σου, και όλα αυτά σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των μαθημάτων του Πανεπιστημίου και τη συστηματική μελέτη.

Επειδή όλα αυτά είναι καινούρια για σένα και ο δικαιολογημένος ενθουσιασμός της ηλικίας σου μπορεί να σε οδηγήσει σε αστοχίες, ίσως θα ήταν χρήσιμο για σένα να συμβουλευτείς τον οδηγό που ακολουθεί, χωρίς υποχρεωτικά να σε κατευθύνει στις επιλογές σου. Ίσως όμως σε βοηθήσει να πάρεις ιδέες και να σκεφτείς πράγματα που πιθανόν να μην σου είχαν περάσει από το μυαλό.

Επιλογή σπιτιού, επίπλωσης και οικιακού εξοπλισμού

Κατά την επιλογή σπιτιού, βασική παράμετρο αποτελεί η περιοχή. Τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια είναι σχετικά ακριβότερα, ωστόσο μπορείς να βρεις κάποιο πιο μακριά, με πιο οικονομικό ενοίκιο αν σε βολεύει η συγκοινωνία ή έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο. Ακόμα, μην ξεχνάς ότι το ενοίκιο δεν θα είναι το μόνο πάγιο έξοδο. Έξοδα θέρμανσης, ίντερνετ, καθαριότητας πολυκατοικίας είναι ποσά που πρέπει να συνυπολογιστούν.

Μόλις επιλέξεις το σπίτι, έρχεται και η ώρα του εξοπλισμού του. Επειδή στην πορεία μπορεί να αλλάξεις σπίτι, προσπάθησε να αγοράσεις έπιπλα και συσκευές που θα ταιριάζoυν και σε άλλους χώρους. Αν για παράδειγμα έχεις μεγάλο σαλόνι, δεν χρειάζεται να αγοράσεις έναν τεράστιο καναπέ που σε περίπτωση που μετακομίσεις σε πιο μικρό σπίτι δεν θα χωράει πουθενά.

Γενικά, προσπάθησε να μείνεις μέσα στο budget όσον αφορά στα έπιπλα και στη διακόσμηση. Άλλωστε μέρα με τη μέρα θα έχεις τη δυνατότητα να προσθέτεις και περισσότερες προσωπικές «πινελιές» στον χώρο σου.

Εκτός από τις βασικές οικιακές συσκευές, όπως ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση και κουζινάκι, επένδυσε και σε πρακτικές οικιακές συσκευές που θα κάνουν την καθημερινότητα σου πιο εύκολη και το σπίτι σου πιο λειτουργικό. Τοστιέρα, καφετιέρα, φουρνάκι ρομπότ, θα σε βοηθήσουν να ετοιμάζεις γρήγορα το κολατσιό σου και το κύριο γεύμα σου, γλιτώνοντάς σε από περιττά έξοδα για φαγητό από έξω, ενώ με μια ηλεκτρική σκούπα στικ θα καθαρίζεις στο λεπτό, και δεν θα σου πιάνει καθόλου χώρο στο σπίτι.

Ηλεκτρονικός υπολογιστής, γραφείο και καρέκλα

Αν ο υπολογιστής σου είναι καινούριος, μπορείς να τον πάρεις μαζί σου στο φοιτητικό σου σπίτι. Διαφορετικά, μάλλον θα χρειαστεί να αγοράσεις έναν πιο σύγχρονο, με δεδομένο ότι θα τον χρησιμοποιείς επίσης για ψυχαγωγία και διασκέδαση (ταινίες, μουσική, videogames). Επίσης, ένας εκτυπωτής με τεχνολογία eco tank θα σε σώσει από τα έξοδα αγοράς μελανιών αφού τα δοχεία μελάνης επαρκούν για χιλιάδες εκτυπώσεις και ξαναγεμίζουν με αμελητέο κόστος. Φρόντισε επίσης να εξοπλιστείς με δυνατά ηχεία, ασύρματα ακουστικά και ένα καλό και ξεκούραστο φωτιστικό γραφείου.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις ένα γραφείο βολικό και εργονομικό καθώς εκεί θα περάσεις πολλές ώρες τα επόμενα χρόνια. Γενικά φρόντισε να το έχεις καθαρό και τακτοποιημένο για να κάνεις τη δουλειά σου πιο άνετα.

Μια ανατομική καρέκλα που στηρίζει τη μέση και την πλάτη σου θα σε βοηθήσει αφάνταστα στο διάβασμα, αφού δεν θα σε κουράζει, ούτε θα προκαλεί βλάβες στον σκελετό και στους μύες σου.

Διατροφή

Προσπάθησε να μειώσεις το φαγητό απέξω, όσο ελκυστικό και αν είναι. Θα εξοικονομήσεις χρήματα και θα προστατέψεις την υγεία σου. Για αυτό, προσπάθησε, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, να μάθεις να ετοιμάζεις μερικά εύκολα γεύματα, όπως μακαρονάδες, όσπρια, σαλάτες ομελέτες κ.α. Εξοπλίσου με πρακτικά αντικολλητικά σκεύη και θα δεις που δεν είναι τόσο δύσκολο. Άλλωστε μπορείς μέσω του smartphone ή του tablet σου να συντονιστείς σε κάποιο από τα αμέτρητα κανάλια στο youtube που σε καθοδηγούν βήμα βήμα.

Η καθημερινότητα στο πανεπιστήμιο και στο σπίτι

Προσπάθησε να κρατάς ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, τουλάχιστον τις εργάσιμες μέρες, ώστε να αποδίδεις όσο το δυνατό περισσότερο σε κάθε τομέα. Να παρακολουθείς τα μαθήματά σου ανελλιπώς ώστε να κατανοήσεις την ύλη και να χρειάζεσαι λιγότερο διάβασμα στην εξεταστική.

Προσπάθησε να μην περνάς μόνο τα μαθήματα αλλά να τα σπουδάζεις. Να καταρτίζεσαι πραγματικά για να αποκτήσεις αληθινά εφόδια για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Εκμεταλλεύσου κάθε θεμιτή ευκαιρία να ενημερώνεσαι και να συμμετέχεις στα ακαδημαϊκά θέματα και αξιοποίησε κάθε πηγή μάθησης, όπως την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, σεμινάρια, ανταλλαγές φοιτητών κ.α.

Τέλος, φρόντισε να ξεκουράζεσαι επαρκώς και να ασχολείσαι με πράγματα που αγαπάς και σε χαλαρώνουν.

Έχε ανοιχτούς ορίζοντες, καλή διάθεση, αισιοδοξία και θα περάσεις τα πιο όμορφα και εποικοδομητικά φοιτητικά χρόνια. Ζήσε την εμπειρία.

Καλές σπουδές !

The post Φοιτητικά χρόνια. Μια νέα, συναρπαστική σελίδα στη ζωή σου. appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα