Μυστικά για φρέσκα φρούτα του χειμώνα!

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Πως να διατηρούμε τα φρούτα μας σε καλύτερη κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στη φρουτιέρα ή το ψυγείο μας.

Τα φρούτα είναι γεμάτα θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την καλή υγεία του οργανισμού μας και οι διαιτολόγοι συνιστούν να καταναλώνουμε ημερησίως τουλάχιστον μία με δύο μερίδες εποχικών φρούτων. Αυτή τη στιγμή η αγορά κατακλύζεται από χειμωνιάτικα φρούτα. Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά για να μάθουμε πώς να τα επιλέγουμε και να τα καταναλώνουμε στην καλύτερη εκδοχή τους για περισσότερο χρόνο.

Αχλάδια

Επιλέγουμε φρούτα με συμπαγή και σκληρή σάρκα χωρίς χτυπήματα και στίγματα που η φλούδα τους κρατά ακόμη το ζωηρό της χρώμα. Αρχικά τα αχλάδια τα αφήνουμε εκτός ψυγείου να μαλακώσει η σάρκα τους (για να επισπεύσουμε τη διαδικασία τα αφήνουμε στη χαρτοσακούλα) και να αποκτήσουν πιο έντονο άρωμα. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στο ψυγείο, στο ράφι των φρούτων-χωρίς σακούλα- όπου θα διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση για μια εβδομάδα τουλάχιστον. Καλό είναι να μην ακουμπούν σε άλλα φρούτα γιατί τα αχλάδια εκλύουν αιθυλένιο που μπορεί να τους προκαλέσει πρόωρη ωρίμανση και να χαλάσουν.

Μήλα

Επιλέγουμε φρούτα με σκληρή σάρκα και γυαλιστερή φλούδα χωρίς σημάδια και χτυπήματα τα οποία όταν τα μυρίζουμε να μυρίζουν αυτό που είναι. Στην περίπτωση των βιολογικών βέβαια, τα μήλα είναι μικρότερα σε μέγεθος, λιγότερο όμορφα και γυαλιστερά, με κανένα χτυπηματάκι. Σε κάθε περίπτωση τα μήλα αγαπούν την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, οπότε καλό είναι να τα διατηρούμε εκεί, στο ειδικό συρτάρι και να τα βγάζουμε λίγα λίγα στη φρουτιέρα αν δεν μας αρέσουν παγωμένα. Τα μήλα όπως και τα αχλάδια εκλύουν αιθυλένιο για αυτό καλό είναι να μην ακουμπούν σε αλλά φρούτα γιατί θα επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης τους.

Εσπεριδοειδή και Ρόδια

Επιλέγουμε φρούτα με στιλπνή και γυαλιστερή φλούδα. Αν διατηρούν ακόμα τα φύλλα τους σημαίνει πως είναι και φρεσκοκομμένα από το δέντρο. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να μείνουν δυο τρεις μέρες στη φρουτιέρα να γλυκάνουν. Γενικότερα, λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ διατηρούνται στη φρουτιέρα έως και μία εβδομάδα. Ωστόσο αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για αρκετές εβδομάδες είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσουμε στα συρτάρια του ψυγείου και να τα βγάζουμε λίγα λίγα στη φρουτιέρα.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι κυρίως φρούτα εισαγωγής, όμως στην αγορά υπάρχουν και οι κρητικές μπανάνες που είναι μικρότερες αλλά πολύ πιο νόστιμες. Αποφεύγουμε να τις αγοράζουμε ώριμες και προτιμάμε τις ελαφρώς πρασινωπές και άγουρες έως αχνοκιτρινωπές, ώστε να τους δώσουμε χρόνο να ωριμάσουν στη φρουτιέρα. Για να διατηρηθούν περισσότερο, τυλίγουμε το σημείο που είναι κομμένο το τσαμπί τους με σελοφάν γιατί έτσι, θα ωριμάσουν πιο αργά και πιο σταθερά χωρίς να μαυρίσει γρήγορα η φλούδα τους. Οι μπανάνες όπως και πολλά άλλα φρούτα παράγουν αιθυλένιο γνωστό και ως “ορμόνη της ωρίμανσης” η οποία επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και κατά συνέπεια γήρανσης ευπαθών φρούτων που βρίσκονται δίπλα τους. Για αυτό πρέπει να τις έχουμε πάντα χωριστά. Οι μπανάνες δεν αγαπούν το ψυγείο. Ο μόνος λόγος για να βάλουμε τις μπανάνες στο ψυγείο είναι όταν αρχίζουν να αποκτούν σκούρες κηλίδες στη φλούδα της. Από κει και πέρα η μπανάνα αντέχει 3-4 ημέρες ακόμη μέχρι να την καταναλώσουμε. Τότε και μόνο τότε μπορεί να μπει στο ψυγείο στο ειδικό ράφι – συρτάρι για τα φρούτα ώστε να αντέξει παραπάνω. Μπορεί να μαυρίσει εξωτερικά, όμως εσωτερικά θα είναι καλύτερα.

The post Μυστικά για φρέσκα φρούτα του χειμώνα! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα