Ο Οδηγός για να Κρατήσεις το Πλυντήριο Ρούχων σε Άψογη Κατάσταση!

Ας το παραδεχτούμε, το πλυντήριο είναι o κρυφός σταρ της καθημερινότητάς σου. Χωρίς αυτό, τα βουνά από άπλυτα ρούχα θα γίνονταν η νέα σου διακόσμηση. Όμως, όπως κάθε σούπερ σταρ, το πλυντήριο χρειάζεται φροντίδα και αγάπη για να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του σωστά. Αν δεν του δώσεις την προσοχή που του αξίζει, μπορεί να σου το ανταποδώσει με κάποιες πολύ άσχημες «συμπεριφορές» όπως βρεγμένα πατώματα

και άπλυτα ρούχα που μυρίζουν λίγο…περίεργα.

Για να αποφύγεις τέτοιες καταστάσεις, ας δούμε πώς μπορείς να χρησιμοποιείς και να συντηρείς το πλυντήριό σου με ασφάλεια και χωρίς περιττούς πονοκεφάλους.

Μην ξεχνάς το εγχειρίδιο χρήσης. Και το πλυντήριο έχει ψυχή!

Ξεκινάμε από τα βασικά: Το πλυντήριο δεν είναι ένα απλό μηχάνημα, έχει την προσωπικότητά του. Όμως, σε αντίθεση με άλλους περίπλοκους «χαρακτήρες», συνοδεύεται από εγχειρίδιο χρήσης. Πιθανότατα, κάπου το έχεις καταχωνιάσει από τη μέρα που το αγόρασες, αλλά αν το διαβάσεις, θα μάθεις τα μικρά μυστικά του. Εκεί μέσα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τις ειδικές λειτουργίες, τις κατάλληλες ρυθμίσεις για τα διάφορα υφάσματα και, κυρίως, τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις για να μην σου βγάλει…γλώσσα.

Μην το γεμίζεις σαν να είναι βαλίτσα για διακοπές

Το σίγουρο είναι ότι έχεις πολλά άπλυτα. Και η σκέψη ότι μπορείς να τα στριμώξεις όλα σε μία μόνο πλύση μοιάζει δελεαστική. Αλλά όχι, μη φερθείς έτσι στο καημένο το πλυντήριο. Αν το παραφορτώσεις, το νερό και το απορρυπαντικό δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στον κάδο, όπως πρέπει, και τα ρούχα σου μάλλον θα βγουν πιο ταλαιπωρημένα από ό,τι μπήκαν. Άσε λίγο χώρο για να κινούνται άνετα! Τοποθετώντας τα ρούχα στον κάδο, μέτρησε τον ελεύθερο χώρο ανάμεσά σε αυτά και στο πάνω μέρος του κάδου. Ιδανικά, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον μία παλάμη.

Το πολύ απορρυπαντικό κάνει κακό

Δεν χρειάζεται να ρίχνεις μισό μπουκάλι απορρυπαντικό για να γίνουν τα ρούχα σου καθαρά. Στην πραγματικότητα, το υπερβολικό απορρυπαντικό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Θα αφήσει κατάλοιπα στα ρούχα σου, αλλά και μέσα στο πλυντήριο, κάνοντάς το να «ιδρώνει» περισσότερο για να λειτουργήσει. Και, μεταξύ μας, ποιος θέλει έξτρα δουλειά για να καθαρίσει το συρτάρι απορρυπαντικού; Ακολούθησε τις οδηγίες για τη σωστή ποσότητα, και όλα θα πάνε ρολόι.

Το φίλτρο είναι ο αφανής ήρωας

Το φίλτρο του πλυντηρίου είναι σαν εκείνον τον φίλο που μαζεύει τα κομμάτια σου μετά από μια τρελή νύχτα. Μαζεύει ό,τι υπολείμματα και σκουπιδάκια αφήνουν τα ρούχα σου. Μόνο που, αν δεν το καθαρίσεις συχνά, θα «μπουκώσει» και θα σε αφήσει στα κρύα του λουτρού. Φρόντισε να το καθαρίζεις κάθε 1-3 μήνες, ανάλογα με τη χρήση, για να διατηρείς τη ροή νερού σε άριστα επίπεδα και να αποφεύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το συρτάρι απορρυπαντικού δεν καθαρίζει μόνο του

Όπως και το υπόλοιπο πλυντήριο, το συρτάρι απορρυπαντικού μαζεύει υπολείμματα και βρωμιές. Όταν τα αφήνεις εκεί για καιρό, αυτά μετατρέπονται σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με επιστημονικό πείραμα. Πάρε λοιπόν ένα μικρό σφουγγάρι ή μια βούρτσα, βγάλε το συρτάρι και καθάρισέ το κάτω από το νερό. Θα δεις ότι το επόμενο πλύσιμο θα μυρίζει καθαριότητα και μόνο καθαριότητα.

Μην το παρακάνεις με τη θερμοκρασία

Ναι, όλοι θέλουμε τα ρούχα μας να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από μικρόβια. Αλλά δεν χρειάζεται να βράζεις τα ρούχα σου στους 90°C κάθε φορά. Τα περισσότερα υφάσματα καθαρίζουν τέλεια στους 30-40°C, και το πλυντήριό σου θα σε ευγνωμονεί που δεν το καταπονείς υπερβολικά. Εξάλλου, αν θερμάνεις πολύ τα ρούχα σου, μπορεί να βγουν από τον κάδο μικρότερα από όσο τα θυμάσαι!

Πλύση πλυντηρίου: Μια διαδικασία που πρέπει να αγαπήσεις

Τα εσωτερικά μέρη του πλυντηρίου σου είναι σαν την κουζίνα σου. Την καθαρίζεις, σωστά. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και με το πλυντήριο. Κάθε τόσο, τρέξε μια άδεια πλύση στους 60-90°C με λίγο λευκαντικό ή ειδικό καθαριστικό πλυντηρίου. Έτσι, θα διώξεις τα βακτήρια και θα αποτρέψεις την ανάπτυξη περίεργων οσμών που δεν θες να συναντήσεις όταν ανοίγεις το πλυντήριο. Αν το πλυντήριό σου διαθέτει πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού, αξιοποίησέ το και θα δεις τη διαφορά στα ρούχα αλλά και στη συσκευή σου.

Έλεγξε τις σωληνώσεις

Ίσως να μην σκέφτεσαι τόσο συχνά τη συντήρηση των σωληνώσεων, όμως οι σωληνώσεις παίζουν βασικό ρόλο. Σιγουρέψου ότι δεν έχουν σκισίματα ή διαρροές, γιατί το τελευταίο που θες είναι να καταλήξεις με πλημμυρισμένο σπίτι. Αν δεις κάτι ύποπτο, άλλαξέ τις πριν αρχίσουν τα προβλήματα.

Η πόρτα θέλει τον αέρα της

Μετά από κάθε πλύση, άφηνε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή για λίγο. Δεν είναι επειδή το πλυντήριο θέλει να πάρει ανάσα, αλλά γιατί αυτό βοηθάει να στεγνώσει ο κάδος και να μην συσσωρεύεται υγρασία. Έτσι, θα αποφύγεις τις δυσάρεστες οσμές και τη μούχλα. Εξάλλου, κανείς δεν θέλει ανοίγοντας το πλυντήριό του να του μυρίζει σαν…«υπόγειο».

Δράσε άμεσα αν ακούσεις «περίεργους θορύβους»

Αν το πλυντήριό σου αρχίσει να ακούγεται σαν… ροκ συναυλία ή έστω σαν κουδουνίστρα, κάτι δεν πάει καλά. Αν ακούς δυνατούς θορύβους, χτυπήματα ή αν δεις νερά να τρέχουν, μην το αφήσεις στην τύχη του. Κάλεσε έναν τεχνικό πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Το να αγνοήσεις το πρόβλημα είναι σαν να προσπαθείς να οδηγήσεις το αυτοκίνητό σου με σκασμένα λάστιχα.

Μην φοβάσαι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Τα περισσότερα σύγχρονα πλυντήρια διαθέτουν προγράμματα (ΕCΟ) που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια. Μπορεί να είναι πιο αργά αλλά δεν είναι «τεμπέλικα», απλώς προσαρμόζονται στις ανάγκες σου με εξοικονόμηση πόρων. Χρησιμοποίησέ τα για ελαφρώς λερωμένα ρούχα και θα δεις διαφορά στην τσέπη σου ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνεις τον πλανήτη!

Μην αμελείς το εξωτερικό

Το πλυντήριο δεν είναι μόνο το εσωτερικό του. Καθάριζε τακτικά το εξωτερικό μέρος του με ένα υγρό πανάκι για να απομακρύνεις τη σκόνη και τις βρωμιές. Ένα καθαρό πλυντήριο δίνει μια πιο φρέσκια εμφάνιση στον χώρο σου.

Και κάπως έτσι, το πλυντήριό σου θα σε ευγνωμονεί που του δίνεις την προσοχή που του αξίζει και θα στο ανταποδώσει προσφέροντάς σου καθαρά και μυρωδάτα ρούχα. Αν τώρα κάτι δεν πάει όπως το περίμενες, δεν πειράζει, ο Κωτσόβολος είναι πάντα εκεί για να σώσει την κατάσταση με ένα νέο πλυντήριο ή με την κατάλληλη επισκευή από εξειδικευμένο τεχνικό. Στην τελική, καλύτερα να προλάβεις παρά να τρέχεις με τις σφουγγαρίστρες!

The post Ο Οδηγός για να Κρατήσεις το Πλυντήριο Ρούχων σε Άψογη Κατάσταση! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οδηγός, Κρατήσεις, Πλυντήριο Ρούχων, Άψογη Κατάσταση,odigos, kratiseis, plyntirio rouchon, apsogi katastasi