Οι αλλαγές στη νέα ετικέτα των TV & monitor

Ένα πιο αντιπροσωπευτικό σενάριο χρήσης για τον υπολογισμό της κατανάλωσης ρεύματος «φέρνει» η νέα ετικέτα για τις τηλεοράσεις και τα μόνιτορ. Επίσης, στην καινούρια σήμανση αναγράφονται για πρώτη φορά οι ενεργειακές επιδόσεις κάθε μοντέλου στην αναπαραγωγή περιεχομένου HDR (υψηλού δυναμικού εύρους).

H καινούρια ετικέτα

αφορά όλες τις «ηλεκτρονικές συσκευές απεικόνισης», όπως χαρακτηρίζει  τη συγκεκριμένη κατηγορία ηλεκτρικών συσκευών η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει και τις ψηφιακές διατάξεις σήμανσης, δηλαδή τα συστήματα digital signage. Στην πράξη, ωστόσο, για τις αγορές για το σπίτι ή το γραφείο, κατά κανόνα «αγγίζει» τις TV και τις οθόνες υπολογιστών.

Όποια κι αν είναι πάντως η συσκευή που θέλεις να αγοράσεις, αν συμβουλευτείς τη νέα ετικέτα στην έρευνα αγοράς σου, θα βρεις σε αυτήν όλα τα βασικά καινούρια χαρακτηριστικά που μοιράζονται όλα τα ηλεκτρικά είδη τα οποία απέκτησαν καινούρια σήμανση από την 1η Μαρτίου. Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση, στο πάνω δεξί μέρος της ετικέτας υπάρχει ο κωδικός QR, με τον οποίο μέσω του smartphone ή του tablet σου μπορείς να ανατρέξεις στις αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές κάθε μοντέλου, από την online βάση δεδομένων (EPREL) που έχουν αναρτηθεί από τον κατασκευαστή του.

Τέλος οι κλάσεις Α+, Α++, Α+++

 Εξίσου σημαντικό είναι πως και οι TV – οθόνες απέκτησαν καινούρια κλίμακα ενεργειακών κλάσεων, η οποία ξεκινά από την G και φτάνει μέχρι την Α. Κάτι που, όπως βλέπεις παρακάτω, σημαίνει ότι πλέον αποτελούν παρελθόν οι κλάσεις Α+, Α++, Α+++.

Ο λόγος είναι ότι, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ελάχιστα μοντέλα κατατάσσονταν πλέον στην κλάση Β ή χαμηλότερα. Έτσι, ένα μοντέλο που στην παλιά ετικέτα π.χ. χαρακτηριζόταν Α+, μπορεί να έδινε την εντύπωση στους καταναλωτές πως διακρίνεται για την ενεργειακή του απόδοση, ενώ στην πραγματικότητα η κατανάλωσή του σε ρεύμα κινιόταν στον μέσο όρο των τηλεοράσεων ή οθονών υπολογιστών στην αγορά.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι άλλαξαν και τα κριτήρια με τα οποία οι συσκευές κατατάσσονται στις καινούριες κλάσεις, ώστε να είναι ακόμη μεγαλύτερες οι απαιτήσεις σε ενεργειακή απόδοση, για να βρεθεί μία TV ή ένα μόνιτορ στις υψηλότερες βαθμίδες της κλίμακας. Επομένως, μία τηλεόραση Α+++ κλάσης , με βάση την παλιά ενεργειακή κλίμακα, μπορεί στη νέα ετικέτα να χαρακτηρίζεται C κλάσης ή και χαμηλότερα, παρόλο που προφανώς δεν έχει αλλάξει το ρεύμα που «καίει» για να λειτουργήσει.

Διαφορετική μέτρηση της κατανάλωσης

Στη νέα ετικέτα, έχει επίσης απαλειφθεί η αναγραφή της ισχύος κάθε μοντέλου. Παράλληλα, χρησιμοποιείται ένα πιο αντιπροσωπευτικό σενάριο χρήσης, αναφορικά με τη μέτρηση του ρεύματος που δαπανά.

Έτσι, πλέον αποδίδεται η ενεργειακή κατανάλωση για 1.000 ώρες λειτουργίας, μετρημένη σε κιλοβατώρες (kWh). Το νούμερο αυτό (kWh/1000 h) και αναγράφεται μάλιστα σε πιο κεντρικό σημείο  της σήμανσης, για να είναι ακόμη πιο ευδιάκριτο.

Επίσης, αφορά την αναπαραγωγή περιεχόμενου τυπικού δυναμικού εύρους (SDR). Όπως θα δεις παρακάτω, αναγράφονται ξεχωριστά οι ενεργειακές επιδόσεις για το περιεχόμενο HDR.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην παλιά ετικέτα, η κατανάλωση υπολογιζόταν σε ετήσια βάση (kWh/annum), με την υπόθεση ότι κατά μέσο όρο μια TV ή ένα μόνιτορ παραμένει σε λειτουργία 4 ώρες κάθε ημέρα. Έτσι, αποφασίσθηκε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, γιατί το νούμερο αυτό μπορεί να διέφερε σημαντικά από την πραγματική κατανάλωση της συσκευής, στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιούσε περισσότερες ή λιγότερες ώρες τη συσκευή του, από τον μέσο όρο.

Άλλες αλλαγές

Στη νέα σήμανση, δίνονται επίσης πληροφορίες για τις επιδόσεις της συσκευής κατά την παραγωγή περιεχομένου υψηλού δυναμικού εύρους (HDR). Μάλιστα, αναγράφεται τόσο η ενεργειακή κλάση της συσκευής ειδικά για την αναπαραγωγή περιεχομένου HDR, όσο και οι κιλοβατώρες που «καίει» σε 1.000 ώρες συγκεκριμένης λειτουργίας.

Ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό που «φέρνει» η καινούρια ετικέτα είναι η ανάλυση που υποστηρίζει κάθε συσκευή (μετρημένη pixel). Παράλληλα, όπως και στην παλιά σήμανση, υπάρχει η διαγώνιος του μοντέλου (μετρημένη σε ίντσες, αλλά και εκατοστά του μέτρου).

Παρακάτω, μπορείς να βρεις τι ακριβώς σημαίνει κάνε σύμβολο που περιλαμβάνεται στη νέα ετικέτα.

Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή onlineβάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόνΕνεργειακή κλάσηΚλίμακα ενεργειακών κλάσεωνΚατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) για 1.000 ώρες λειτουργίας και αναπαραγωγή περιεχομένου τυπικού δυναμικού εύρους (SDR)Ενεργειακή κλάση για την αναπαραγωγή περιεχομένου υψηλού δυναμικού εύρους (HDR)Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) για 1.000 ώρες λειτουργίας και αναπαραγωγή HDR περιεχομένουΔιαγώνιος  οθόνης σε ίντσες και εκατοστά. Οριζόντια και κατακόρυφη ανάλυση σε pixel

The post Οι αλλαγές στη νέα ετικέτα των TV & monitor appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα