Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με τεχνολογίες για καλύτερη ζωή

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Απριλίου. Αποτελεί έναν παγκόσμιο εορτασμό της φυσικής ικανότητάς μας να δημιουργούμε για να κάνουμε τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.

Κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να παράγει νέες ιδέες, να χρησιμοποιεί τη φαντασία του και να παίρνει αποφάσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Έτσι, οι παρακάτω καινοτομίες δεν προέρχονται απλά από μερικές “απρόσωπες εταιρείες”. Γιατί πίσω από αυτές τις εταιρείες βρίσκονται άνθρωποι με φαντασία, όραμα και

μεράκι. Χάρη σε αυτούς τους ιδιοφυείς ανθρώπους, μπορούμε να απολαμβάνουμε καινοτομίες όπως έξυπνους αυτοματισμούς, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωή μας, ευνοούν τη δημιουργικότητα και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Smartphones

Από το πρώτο iPhone το 2007 μέχρι σήμερα, τα smartphones έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, που ψωνίζουμε, ακόμα και τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε.

Πρόκειται, ασφαλώς, από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του 21ου αιώνα, αφού χάρη στην εξέλιξη των smartphone, εμφανίστηκαν ή και εξελίχθηκαν μαζί πολλές ακόμα τεχνολογίες. Επιπλέον, πολλά σύγχρονα smartphones διαθέτουν επιδόσεις που αγγίζουν ακόμα και τις επιδόσεις ενός high-end υπολογιστή.

Με μια συσκευή στην τσέπη μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο, να ακούσουμε μουσική, να επικοινωνήσουμε, να παίξουμε, να ψωνίσουμε, να απαθανατίσουμε τις πιο όμορφες στιγμές μας, ή και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.

Social media

Τα “διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα” (online social networks) ξεκίνησαν να υφίστανται στα τέλη του περασμένου αιώνα. Δηλαδή, πολύ πριν την έλευση του Friend’s Reunited και του MySpace στις αρχές του 2000. Λίγα χρόνια αργότερα, το Facebook κατάφερε να δημιουργήσει ανταγωνιστές σε έναν χώρο που έγινε γνωστός ως social media. Πρώτα υπήρχε το Instagram και, στη συνέχεια, ήρθε το WhatsApp το 2014.

Τα social media, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των smartphones, έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε και “δικτυωνόμαστε” με άλλους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα διαμόρφωσαν σε βάθος το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε.

Από τους κωδικούς πρόσβασης στα βιομετρικά στοιχεία

Τα τελευταία χρόνια, η βιομετρική ταυτοποίηση χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις. Από το ξεκλείδωμα του υπολογιστή, του smartphone ή του tablet, μέχρι τις online αγορές. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών στον κόσμο θεωρούν τον βιομετρικό έλεγχο, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση φωνής ή προσώπου, ως πιο ασφαλή και εύχρηστο τρόπο ταυτοποίησης, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Mobile internet

Ο θρυλικός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Τσαρλς Κλαρκ κάποτε σχολίασε ότι “Οποιαδήποτε αρκετά προηγμένη τεχνολογία, δεν διαφέρει από τη μαγεία”. Το γεγονός ότι οι πιο πρόσφατες γενιές ασύρματης τεχνολογίας κινητών τηλεπικοινωνιών (mobile internet) μας έχει δώσει τη δυνατότητα να συνδεόμαστε άμεσα με πληροφορίες και ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται στην άλλη πλευρά του πλανήτη, πράγματι θολώνει τα σύνορα μεταξύ τεχνολογίας και μαγείας.

Ξεκινώντας με την έλευση του 3G στις αρχές του αιώνα, ακολούθησε 10 χρόνια μετά το 4G και τώρα, υποδεχόμαστε το 5G. Κάθε δεκαετία αυτού του αιώνα χαρακτηρίζεται από νέες εξελίξεις στην ταχύτητα και την αξιοπιστία των ασύρματων τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας. Με το 5G ανοίγονται νέοι ορίζοντες σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητάς μας. τα κοινωνικά δίκτυα, η πλοήγηση στο διαδίκτυο, οι τραπεζικές συναλλαγές, οι αγορές, το streaming και γενικά περιεχομένου θα γίνονται πιο γρήγορα και θα υποστηρίζουν περισσότερο ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας. Και όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του 5G.

Internet of Things και έξυπνες συσκευές

Κανένα όραμα για το μέλλον δε θα ήταν πλήρες χωρίς τη δυνατότητα να ελέγχουμε το σπίτι μας με το πάτημα ενός πλήκτρου, με μια χειρονομία, ή ακόμα και με τη φωνή μας. Και τώρα φαίνεται ότι βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το μέλλον.

Μέσα στη δεκαετία του 2000, σχεδόν όλα ήταν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Από τις πιο μικρές οικιακές συσκευές όπως έξυπνοι καφετιέρες, έξυπνες κλειδαριές, smart λάμπες, αισθητήρες, πρίζες και έξυπνες κάμερες, μέχρι τις μεγαλύτερες smart οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια, κουζίνες, θερμαντικές συσκευές και έξυπνα κλιματιστικά, όλα αποτελούν μέρος του Internet of Things (IoT, Διαδίκτυο των Πραγμάτων). Τις ελέγχουμε και τις ρυθμίζουμε από το smartphone, από τον υπολογιστή, ή ακόμα και από ένα έξυπνο ηχείο με βοηθό φωνής. Το σπίτι γίνεται ένας δραστήριος οργανισμός που προσαρμόζεται δυναμικά στις ανάγκες μας. Κάτι που συνεπάγεται λιγότερο άγχος, στρες, και περισσότερα χαμόγελα.

To IoT έχει κατακλύσει όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας. Με fitness bands όπως τα activity trackers που φροντίζουν να έχουμε υγεία και ευεξία, με wearables που διευκολύνουν την εργασία μας ή και μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Με wearable cameras για να απαθανατίζουμε κάθε μας στιγμή.

 

Smart TVs

Η Smart TV του σαλονιού σου δεν είναι άλλο ένα παράθυρο σε μερικούς σταθμούς. Κάθε μέρα αποκτά περισσότερες δυνατότητες. Και κάθε μέρα κάνει τη ζωή μας πιο συναρπαστική.

Για τους χρήστες που δεν είναι μυημένοι στην τεχνολογία, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε μια Smart TV ως μια τηλεόραση με δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, αλλά και με άλλες smart συσκευές. Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης της τεχνολογίας για να μπορέσει να ανακαλύψει όλες τις νέες επιλογές ψυχαγωγίας που μπορεί να προσφέρει μία smart TV.  Μέσω της τηλεόρασής σου μπορείς να ακούσεις μουσική, να προβάλεις φωτογραφίες, να παίξεις video games, να παρακολουθήσεις βίντεο, ακόμα και να ελέγξεις ολόκληρο σπίτι, εξοπλισμένο με έξυπνες συσκευές.

Streaming

YouTube, Spotify, Apple Music, Netflix, Amazon Prime, οι υπηρεσίες streaming όχι μόνο έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική και βλέπουμε ταινίες, αλλά έχουν επίσης δημιουργήσει νέους τρόπους δημιουργίας περιεχομένου.

To live streaming στο Twitch είναι ένα από ταχύτερα αναπτυσσόμενα μέσα, την ίδια στιγμή που η ροή περιεχομένου μέσω Facebook Twitter και YouTube παρέχουν στους ανθρώπους άμεση πρόσβαση σε όλα τα γεγονότα, από διαδηλώσεις και συναυλίες μέχρι εκτοξεύσεις πυραύλων. Και όλα αυτά, μπορείς να τα απολαύσεις από τον υπολογιστή, την τηλεόραση, το κινητό, και οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο διαδίκτυο και προσφέρει αναπαραγωγή πολυμέσων.

Online gaming

Το να παίζεις παιχνίδια μαζί με φίλους κάποτε σήμαινε “συνωστισμός” γύρω από μια παιχνιδομηχανή στο σαλόνι. Τώρα, τα video games έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που προσφέρουν τη δυνατότητα να παίζουμε παιχνίδια με άλλους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου.

Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που παίζουμε video games και με άλλους τρόπους. Μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές ψυχαγωγίας στον κόσμο είναι το live streaming, όπου οι άνθρωποι παρακολουθούν άλλους ανθρώπους να παίζουν video games.

Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να παρέχουν στους χρήστες συνεχείς ενημερώσεις και επιπλέον περιεχόμενο μέσω downloadable content (DLCs), ή και να λαμβάνουν άμεσα τα σχόλια των gamer για να βελτιώνουν τα παιχνίδια τους.

 

Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.)

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σ’ ένα πολύ καλό σημείο για να κάνει βασικές εργασίες για εμάς αποτελεσματικά. Σίγουρα έχεις ένα σύγχρονο κινητό. Μπορείς εύκολα να ρωτήσεις τον ψηφιακό προσωπικό σου βοηθό κάποια πολύ σημαντικά πράγματα.

Αν έχεις Android συσκευή ο Google Assistant θα σ’ ενημερώσει για την κατάσταση του καιρού και θα σε βοηθήσει να στείλεις ένα SMS χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσεις κάτι. Θα σ’ ενημερώσει για εισιτήρια πτήσεων και θα κάνεις κρατήσεις γι’ αυτά. Η Siri της Apple θα χαρεί να βάλει μια υπενθύμιση στο κινητό σου, ν’ αναζητήσει μουσική και στίχους τραγουδιών, να σε βοηθήσει να διαλέξεις μια ταινία και να κανονίσει να τη δεις σ’ ένα κοντινό cinema. Η Alexa είναι ο καλύτερος βοηθός για να κάνεις αγορές απ’ το Amazon, να μάθεις τις απαντήσεις σε εξωφρενικές ερωτήσεις (πόσο ζυγίζει η Γη) και να μάθεις αν χρειάζεσαι ομπρέλα για να πας στη δουλειά.

Φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη συναντάται σε ακόμα περισσότερες συσκευές στην καθημερινότητά μας. Με smart TVs που προσφέρουν προηγμένη τεχνολογία φωνητικού υποστηρικτή, με πλυντήρια ρούχων που επιλέγουν για λογαριασμό σου τις βέλτιστες ρυθμίσεις πλυσίματος.

Η τεχνητή νοημοσύνη επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως η ρομποτική, και η αυτοκίνηση, με στόχο να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας.

Καλύτερη ζωή μέσα από την τεχνολογία

Εν κατακλείδι, η πιο σημαντική καινοτομία που προέκυψε από όλες αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι η προσβασιμότητα. Γιατί όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες που χρειάζονται, για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

The post Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με τεχνολογίες για καλύτερη ζωή appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
ζωη, smart tv, live streaming, iphone, smartphones, online, myspace, facebook, media, instagram, whatsapp, tablet, mobile, κλαρκ, smart, fitness, video, games, apple, music, netflix, amazon, live, twitter, youtube, διαδηλωσεις, android, google, καιρος, sms, εισιτήρια, cinema, alexa, tvs, blog, www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, end, alexa, instagram, whatsapp, βιντεο, δουλεια, εργασια, κλιματιστικα, κωτσοβολος, μουσικη, οριζοντες, παιχνιδια, ταινιες, τηλεοραση, υγεια, φυσικη, φωτογραφιες, amazon, apple, blog, cinema, games, music, myspace, smart, youtube, αγχος, ανθρωπος, απλα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δωσει, διαδικτυο, δικτυα, εγινε, ευκολα, εισιτήρια, εξελιξη, ευεξια, τεχνολογια, εξυπνο, ιδεες, ιδια, ιντερνετ, υπηρεσιες, ηχειο, καμερες, κινητο, κλαρκ, κουζινες, λαμπες, μπορεις, νοημοσυνη, ομπρελα, οραμα, ποιοτητα, ροη, ρυθμισεις, σιγουρα, συνεχεια, σπιτι, συγχρονο, σχολια, φαντασια, φωνη, ψηφιακο, αγορες, εξυπνα, ερωτησεις, fitness, live streaming, media, netflix, πληροφοριες, πλυντηρια, smart tv, smartphones, sms, tablet, online, tvs, βοηθος
Τυχαία Θέματα