Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, η Τεχνητή Νοημοσύνη «οδηγός» για καλύτερη ζωή
Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ.
Η συγκεκριμένη μέρα είναι συνυφασμένη και με την ευρύτερη έννοια του όρου (σκέψη). Ο όρος σκέψη μπορεί να αναφέρεται στις ιδέες ή τη διάταξη των ιδεών (αλληλουχία) που προκαλείται από τη νόηση, στην τέχνη της παραγωγής σκέψεων, ή στη διαδικασία της παραγωγής σκέψεων.
Όταν γίνεται λόγος για σκέψη και ορθή κρίση στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, είναι σχεδόν αναγκαίο
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα που έχει μία μηχανή να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως -μεταξύ άλλων- η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Επομένως, σκοπός της είναι να δημιουργήσει μηχανές ικανές να κατανοούν και να αντιδρούν στο περιβάλλον τους, επιλύοντας ένα ή περισσότερα προβλήματα προς την επίτευξη ενός προσδιορίσιμου στόχου. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν βαθμό αυτονομίας και προσαρμογής της συμπεριφοράς μίας συσκευής/μηχανής μέσα από αυτόματη συλλογή και ανάλυση ερεθισμάτων.
Μπορεί η τεχνολογία αυτή να απέχει πολύ από το να δημιουργήσει μηχανές που θα μπορούν να μοιάζουν στον άνθρωπο, κάτι που μέχρι στιγμής βλέπουμε μόνο σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο έχει ήδη επηρεάσει και κυρίως διευκολύνει την καθημερινότητα και τη ζωή όλων μας – μέσα από πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας.
Έξυπνες συσκευές
Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και συσκευών, κυρίως λόγω των προόδων στον τομέα της ΑΙ και των τεχνολογιών deep learning (βαθιά εκμάθηση).
«Βαθιά εκμάθηση» σημαίνει ότι τα προϊόντα που την ενσωματώνουν μπορούν να γίνονται πιο έξυπνα με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό με τεχνολογία deep learning μαθαίνει τις συνήθειες των καταναλωτών με την πάροδο του χρόνου και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του δωματίου ανάλογα με την προτίμησή τους.
Ακόμα λοιπόν και τα smartphones και tablets που έχει ο καθένας μας έχουν κάποιες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι η αναγνώριση προσώπου ή η αναγνώριση φωνής, που οι περισσότεροι χρήστες αξιοποιούν όπως είναι π.χ. φίλτρα βελτίωσης στις selfies, ή και η βιομετρική μέθοδος κλειδώματος.
Οικιακές συσκευές
Πολλές εταιρείες οικιακών συσκευών έχουν ήδη ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να κατανοούν και να προσφέρουν πλεονεκτήματα και υπηρεσίες που καλύπτουν σχεδόν όλες τις καθημερινές ανάγκες και τις επιθυμίες μας.
Έτσι, συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως έξυπνα πλυντήρια, ψυγεία, στεγνωτήρια, κουζίνες, φωτισμοί, τηλεοράσεις, κλιματιστικά και θερμαντικά σώματα, μπορούν από μόνες τους ή με ελάχιστα δεδομένα από τον χρήστη να επιλέξουν τον βέλτιστο τρόπο λειτουργίας ή να εξοικονομήσουν ενέργεια.
Ένα έξυπνο πλυντήριο θα διαπιστώσει το βάρος των ρούχων ή άλλα στοιχεία (όπως την ποιότητα του νερού και την ποσότητα απορρυπαντικού) και θα πλύνει πιο έξυπνα ή ένα μοντέρνο ψυγείο θα ρυθμίσει αλλιώς τον τρόπο ψύξης ανάλογα με τα τρόφιμα ή αν χρειαστεί θα παραγγείλει και online! Στο ίδιο μοτίβο μία έξυπνη TV θα προσαρμόσει αυτόματα την εικόνα και τα χρώματα στο περιεχόμενο (π.χ. διαφορετικά αν πρόκειται για ταινία, βιντεοπαιχνίδι ή αθλητικό γεγονός).
Έξυπνο Σπίτι
Στην ίδια λογική με πριν, έχεις αυτοματισμούς, διάφορες συσκευές και τη δικτύωση τους (το λεγόμενο Internet of Things), που μπορούν να επηρεάσουν διάφορα στοιχεία (όπως τον φωτισμό, τη θέρμανση, τον κλιματισμό, τις οικοσκευές ή το αυτόματο πότισμα). Μάλιστα, ανάλογα με το λογισμικό μπορείς να εκπαιδεύσεις το έξυπνο σπίτι σε συγκεκριμένες εργασίες, ώστε στο μέλλον να μην χρειάζεσαι καν κάποιο είδος τηλεχειρισμού ή επέμβασης.
Ρομποτικές σκούπες
Οι σύγχρονες ρομποτικές σκούπες καθαρίζουν τα δάπεδα και τα χαλιά εντελώς διαφορετικά από τον τρόπο που καθαρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, χρησιμοποιώντας νοημοσύνη ρομπότ για να καθαρίσουν αποτελεσματικά ολόκληρο το δάπεδο του σπιτιού σου, χωρίς καμία δική σου παρέμβαση και κόπο. Μία σκούπα ρομπότ λειτουργεί και φορτίζει αυτόνομα, μπορεί να χαρτογραφήσει τον χώρο σου, ελίσσεται ανάμεσα από έπιπλα και εμπόδια και γενικά εκτελεί την εργασία του αποτελεσματικά και με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Έξυπνα ηχεία
Τα έξυπνα ηχεία (smart speakers) είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές που χρησιμοποιούν τη βαθιά εκμάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Πρακτικά, κάθε ηχείο που μπορεί να προσφέρει περισσότερες λειτουργίες πέρα από την αναπαραγωγή ήχου μπορεί να επισημανθεί ως “smart speaker”. Ασύρματα ηχεία με βοηθό φωνής όπως το Amazon Echo ή το Google Home Smart Speaker Assistant, έρχονται με Bluetooth, NFC, και μικρόφωνο. Όλες αυτές οι δυνατότητες είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω εφαρμογής για smartphone ή tablet.
Τα έξυπνα ηχεία μπορούν να ελέγχονται χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές για διάφορες λειτουργίες και εργασίες όπως η δημιουργία μιας playlist με την αγαπημένη σου μουσική, για αναζήτηση στο διαδίκτυο, μέχρι τον χειρισμό συνδεδεμένων οικιακών συσκευών. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδέσεις ένα έξυπνο ηχείο με βοηθό φωνής σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού, όπως το Somfy Tahoma, για να διαχειρίζεσαι και να ελέγχεις οποιαδήποτε συνδεδεμένη σε αυτό συσκευή, όπως IP κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες κι ανιχνευτές, παράθυρα κ.ά., απλά χρησιμοποιώντας τη φωνή σου.
Smart TVs
Όλοι γνωρίζουμε τις έξυπνες τηλεοράσεις με ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi και με μια πληθώρα προ-εγκατεστημένων εφαρμογών για online streaming. Οι τηλεοράσεις με τεχνολογία ΑΙ γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σήμερα, καθώς έρχονται με νέα χαρακτηριστικά όπως η προηγμένη τεχνολογία voice assistant. Αυτές οι τηλεοράσεις χρησιμοποιούν την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Processing – NLP) για την παροχή ελέγχου της συσκευής μέσω έξυπνης φωνητικής ενεργοποίησης και σύνδεσης που βασίζεται στην τεχνολογία deep learning.
Έξυπνα συστήματα ασφαλείας
Αξιοποιώντας τις προηγμένες τεχνολογίες που προσφέρουν τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας, μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο κινητό ή το tablet για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι. Να δεις τι καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας εντός κι εκτός σπιτιού, ενώ εσύ βρίσκεσαι μακριά από αυτό και να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου.
Smart κάμερες
Οι έξυπνες κάμερες είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια στο σπίτι, καθώς μπορούν να παρακολουθούν ακόμα και τις πιο «μικρές» δραστηριότητες εντός κι εκτός μιας οικίας. Με τις προηγμένες λειτουργίες των έξυπνων καμερών, μπορείς να καταγράψεις και να παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο όλα τα κρίσιμα σημεία του σπιτιού, 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, η λειτουργία προηγμένης ανίχνευσης κίνησης των έξυπνων καμερών προσαρμόζει την παρακολούθηση και στέλνει άμεσα ειδοποίηση για τις κινήσεις που εντοπίζονται εντός της ζώνης όρασης, ανάλογα με το αν υπάρχουν ή όχι κάτοικοι στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή, αν «αυτό» που κινείται στον χώρο είναι π.χ. το κατοικίδιό σου, κάποιο οικείο σου πρόσωπο ή κάποιος εισβολέας.
Έξυπνα Αυτοκίνητα
Με την Tesla να οδηγεί την κούρσα τα έξυπνα και δη αυτόνομα οχήματα είναι εδώ και μάλιστα θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Πέρα από την εξωτική δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης και πλοήγησης, ήδη τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν έξυπνα συστήματα ακόμα και για τη λειτουργία του κινητήρα. Μάλιστα, υπάρχουν και applications που ειδοποιούν τον οδηγό όταν νιώθει κουρασμένος, όταν αλλάζει λωρίδα ή όταν υπάρχει πιθανός κίνδυνος μπροστά. Επίσης, πολλά αυτοκίνητα διαθέτουν αισθητήρες που αναλύουν ακόμα και τα σήματα του ΚΟΚ ή τη φωτεινότητα στον δρόμο και ενημερώνουν τον οδηγό.
Ιατρικές συσκευές
Συσκευές όπως πιεσόμετρο ή οξύμετρο υπάρχουν σε κάθε σχεδόν σπίτι και μπορούν αυτόματα να αναλύσουν διάφορες μετρήσεις και να ενημερώσουν τον χρήστη. Συχνά, μπορούν να διαπιστώσουν και λίγο πιο πολύπλοκα θέματα (όπως είναι μία πιθανή αρρυθμία), ενώ επειδή κρατούν ιστορικό μπορούν να κάνουν ανάλυση δεδομένων σε βάθος χρόνου. Κάποια συνδέονται και με κινητό για περαιτέρω καταγραφή και ανάλυση.
The post Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, η Τεχνητή Νοημοσύνη «οδηγός» για καλύτερη ζωή appeared first on Κωτσόβολος Blog.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Μεγάλη Σαρακοστή 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Πότε ξεκινάει η νηστεία
- Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ για την ομιλία Πούτιν
- Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο της απόφασής του – Όσα είπαν στο τηλέφωνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Μαντλίν Μακάν: Η ιδιωτική ερευνήτρια της υπόθεσης μίλησε στο «Πάμε Δανάη»
- Αυστρία: Σοβαρό ατύχημα στο σκι για την 85χρονη βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας – Υποβλήθηκε σε χειρουργείο
- Τζανακόπουλος στον Realfm 97,8: Η επιλογή Καραμανλή έχει πολιτικές νοηματοδοτήσεις
- Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Επενδύει στη Λάρισα κατασκευάζοντας γήπεδα padel
- vivo | ZEISS: Νέες, μοναδικές τάσεις στην Smartphone Photography!
- Ο Βαρουφάκης ενημερώνει τα μέλη του ΠΣ της ΛαΕ για τη συνεργασία...
- Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, η Τεχνητή Νοημοσύνη «οδηγός» για καλύτερη ζωή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kotsovolos
- Τελευταία Νέα Kotsovolos
- Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, η Τεχνητή Νοημοσύνη «οδηγός» για καλύτερη ζωή
- H1 Audio Earrings: ασύρματα ακουστικά και κόσμημα δύο σε ένα
- Ξέρεις τι είναι η κομπούτσα;
- Tί περιμένουμε να δούμε στο MWC 2023
- 3 τυρόπιτες στο τραπέζι της Τυρινής
- How To: πώς να μεταφέρεις τις επαφές σου από ένα Android κινητό σε ένα άλλο
- Κάνε την τηλεόρασή σου… Smart!
- ΕΠΙΚΟ πάρτι με τη νέα σειρά Samsung Galaxy S23 στο River West!
- Τα νέα POCO X5 και POCO X5 Pro 5G «έρχονται» στον Κωτσόβολο!
- Το 7ήμερο του gaming
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Είναι «μεταδοτικό» το άγχος; – Οι επιστήμονες απαντούν
- Μην πετάς το μπαγιάτικο ψωμί – 5 ιδέες για να μην μείνει ούτε… ψίχουλο
- Αυστρία: Σοβαρό ατύχημα στο σκι για την 85χρονη βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας – Υποβλήθηκε σε χειρουργείο
- Προετοιμασίες για τη λειτουργία των Κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Αιτωλίας
- Δείτε LIVE την κίνηση στους δρόμους – Μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας, τροχαίο με νταλίκα στον Ασπρόπυργο
- Survivor All Star: Η Ελευθερία και ο Μάριος περνούν πολλές ώρες μαζί (ΒΙΝΤΕΟ)
- Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο της απόφασής του – Όσα είπαν στο τηλέφωνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Λαγο…κουβέντες : Οι συνθήκες ιχνηλασίας…κάνουν τους λαγούς άφαντους…VIDEO