Πλυντήριο πιάτων, αξιοποίησέ το στο έπακρον

Αναβάθμισες την κουζίνα σου με ένα πλυντήριο πιάτων γιατί θέλεις να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη. Γνωρίζεις ότι τα αγαπημένα σου σερβίτσια και τα μαγειρικά σκεύη θα πλένονται γρήγορα και με πιο υγιεινό και οικονομικό τρόπο.

Ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων είναι σίγουρο πως θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου, αρκεί βέβαια να το χρησιμοποιείς σωστά. Παρακάτω θα βρεις πολύτιμα tips για να το αξιοποιήσεις στο έπακρον.

Μάθε πώς μπορείς να το «γεμίζεις» σωστά

Μπορεί

για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας να γεμίζεις πλήρως το πλυντήριο, ωστόσο δεν χρειάζεται να υπερβάλεις. Πλήρες φορτίο σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιείς όλους τους χώρους στο εσωτερικό του πλυντηρίου, χωρίς όμως να το υπερφορτώνεις.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να πειραματιστείς με μερικές διαφορετικές διατάξεις φόρτωσης. Το βιβλίο οδηγιών της συσκευής μπορεί να σου δώσει μια εικόνα για το πώς μπορείς να φορτώσεις το πλυντήριο πιάτων σου.

Ο πειραματισμός με τα δικά σου πιάτα, μαχαιροπήρουνα, μαγειρικά σκεύη κ.λπ. είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τους διαθέσιμους χώρους στο εσωτερικό της συσκευής σου.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός κανόνας λέει ότι η λερωμένη πλευρά των πιάτων θα πρέπει να «κοιτά» προς το κέντρο, ώστε το νερό να πέφτει με ορμή πάνω στους ρύπους.

Αν το πλυντήριό σου έχει δύο καλάθια, το καλύτερο είναι τα πολύ λερωμένα σκεύη (π.χ. κατσαρόλες) να τα τοποθετείς στο κάτω καλάθι σκευών. Χάρη στην ισχυρότερη εκτόξευση νερού θα έχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα πλύσης.

Απόφυγε την πρόπλυση

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι πλένοντας καλά τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο θα καθαριστούν καλύτερα. Και αυτό είναι λάθος. Για την ακρίβεια, η πρόπλυση των πιάτων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Μην πλένεις τα πιάτα πριν τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο καθώς έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα του. Απλά αφαίρεσε μόνο τα υπολείμματα τροφών και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το πλυντήριο πιάτων σου.

Η πρόπλυση βοηθάει μόνο όταν δεν έχεις σκοπό να βάλεις άμεσα πλυντήριο, ώστε να μην ξεραθούν τα υπολείμματα τροφών πάνω στα πιάτα. Κοίταξε αν το πλυντήριο σου έχει κύκλο μουλιάσματος, θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις δυσοσμίες καθώς περιμένεις να το γεμίσεις πλήρως.

Προμηθεύσου το κατάλληλο απορρυπαντικό

Τζελ, ταμπλέτες, κάψουλες και σκόνες, υπάρχουν πολλά είδη απορρυπαντικών για το πλυντήριο πιάτων. Σίγουρα θα θέλεις ν’ αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μάθεις ποιος τύπος απορρυπαντικού ταιριάζει καλύτερα στο μηχάνημά σου.

Διάβασε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σου, ώστε να μάθεις αν πρέπει ν’ αγοράσεις λαμπρυντικό για το τελευταίο ξέβγαλμα μαζί με το κατάλληλο απορρυπαντικό και ποιος τύπος ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, οι ταμπλέτες απορρυπαντικού διαλύονται με διαφορετική ταχύτητα ανάλογα με κάθε τύπο. Ορισμένες ταμπλέτες απορρυπαντικού δεν μπορούν να διαλυθούν επαρκώς, ώστε να παρέχουν την πλήρη καθαριστική τους ισχύ στα σύντομα προγράμματα. Συνεπώς, εάν θέλεις να επιλέγεις σύντομα προγράμματα πλύσης, θα πρέπει να επιλέξεις κάποιον άλλο τύπο απορρυπαντικού.

Θα πρέπει, επίσης, να λάβεις υπόψη και τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή σου. Αν χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά χωρίς φωσφορικά άλατα όταν το νερό είναι σκληρό, εμφανίζονται συνήθως λευκά στίγματα στα πιάτα και τα ποτήρια. Στην περίπτωση αυτή, ίσως θα πρέπει να εξετάσεις την επιλογή διαφορετικού απορρυπαντικού.

Μείωσε τη σπατάλη απορρυπαντικού

Φρόντισε να τοποθετείς το απορρυπαντικό στη θέση που έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Αν συνηθίζεις να το «πετάς» μέσα στο πλυντήριο είναι λάθος. Γιατί όταν ξεκινήσει το πλύσιμο, αυτό θα «κάτσει» απλά στον πάτο του πλυντηρίου και σχεδόν όλη η σαπουνάδα θα πάει χαμένη. Προτίμησε λοιπόν την θήκη απορρυπαντικού και θα δεις μεγάλη διαφορά.

Δεν ενδείκνυνται όλα τα σκεύη για πλυντήριο πιάτων

Αν συνεχίζεις να βάζεις στο πλυντήριο πιάτων σου λεπτά διακοσμημένα ποτήρια, σκεύη χειροτεχνικά και αντίκες, και «ζούνε» ακόμα, τότε απλά είσαι πολύ τυχερός. Αυτά είναι πολύ ευαίσθητα σκεύη και οι διακοσμήσεις τους δεν είναι ανθεκτικές. Αν δεν θέλεις να χαλάσουν τότε προτίμησε να τα πλύνεις στο χέρι.

Για να είσαι απόλυτα καλυμμένος, συμβουλέψου τις οδηγίες χρήσης της συσκευής σου για να γνωρίζεις ποια σκεύη είναι μη κατάλληλα για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτήρια, πιάτα, πλαστικά τάπερ, ή τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείς όπως αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης τους ώστε να μάθεις αν είναι κατάλληλα ή όχι για πλυντήριο πιάτων. Δεν χρειάζεται να μάθεις με τον δύσκολο τρόπο.

Και το πλυντήριο θέλει τη φροντίδα του

Όπως όλες οι συσκευές και τα σκεύη που υπάρχουν στην κουζίνα, έτσι και το πλυντήριο πιάτων χρειάζεται τακτικό καθάρισμα, ώστε να αποδίδει τα μέγιστα σε κάθε πλύση. Φρόντισε, λοιπόν, να καθαρίζεις τακτικά τα φίλτρα και τους ψεκαστήρες. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις την καλή λειτουργία του πλυντηρίου σου. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις τα έξοδα συντήρησης και θα εξασφαλίσεις υγιεινό και οικονομικό πλύσιμο για πολλά χρόνια.

The post Πλυντήριο πιάτων, αξιοποίησέ το στο έπακρον appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα