Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο Barcode Scanner

Με τα περισσότερα πλέον προϊόντα να φέρουν επάνω στη συσκευασία τους ένα ραβδωτό κώδικα (barcode), τα barcode scanners αποτελούν απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού μιας επιχείρησης λιανικής ή χονδρικής πώλησης.

Οι ανάγκες κάθε επιχείρησης είναι διαφορετικές. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές επιλογές και κατηγορίες barcode scanners. Παρακάτω παραθέτουμε όλους του παράγοντες επιλογής barcode scanner. Για να βεβαιωθείτε πως το μηχάνημα που θα επιλέξετε θα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις απαιτήσεις της εργασίας σας.

Τεχνολογίες ανάγνωσης barcode

Ο

τύπος ραβδοκώδικα που χρησιμοποιείτε και η ταχύτητα ανάγνωσης που επιβάλει το περιβάλλον εργασίας σας αποτελούν τους πιο βασικούς παράγοντες επιλογής.

Τα barcode scanners χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που σκανάρουν και την ταχύτητα σάρωσης που υποστηρίζουν:

Σαρωτές Laser (1D)

Είναι το πιο διαδεδομένο είδος scanner στοn χώρο λιανικής πώλησης. Χρησιμοποιεί ακτίνα λέιζερ για να διαβάσει την ανάκλαση των γραμμών ενός ραβδοκώδικα.

Οι σαρωτές λέιζερ μπορούν να διαβάσουν μόνο τους μονοδιάστατους ραβδοκώδικές (1D). Διακρίνονται για την υψηλή ταχύτητα σάρωσης και τη μεγάλη εμβέλεια ανάγνωσης. Διαβάζουν σε απόσταση από λίγα εκατοστά έως και ένα μέτρο, ανάλογα με το μέγεθος του γραμμωτού κώδικα και είναι ιδανικοί για χρήση σε ταμείο.

Σαρωτές Linear Imager (1D)

Τα linear imager scanners χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με αυτή των laser scanners, με τη διαφορά ότι φωτογραφίζουν τον ραβδοκώδικα και αποκωδικοποιούν τη φωτογραφία. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν το ίδιο αξιόπιστα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φως, ή και να σκανάρουν barcodes που έχουν φθαρεί. Όπως και στην περίπτωση των λέιζερ, μπορούν να διαβάσουν μόνο μονοδιάστατους ραβδοκώδικες (1D). Είναι κατάλληλοι για σύνδεση με εφαρμογές καταχώρησης/απογραφής όπως η καταγραφή προϊόντων κατά τη μεταφορά τους.

Σαρωτές 2D Area Imager

Διαβάζουν κάθε τύπο barcode και είναι ιδανικοί για σημεία πώλησης με μεγάλη κίνηση. Διακρίνονται για το άμεσο και γρήγορο σκανάρισμα που προσφέρουν από οποιαδήποτε επιφάνεια, όπως οθόνη υπολογιστή ή smartphone. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να περάσετε το barcode μπροστά από τον σαρωτή και αυτός θα το διαβάσει άμεσα, ασχέτως αν το κρατάτε ίσια ή όχι.

Βασικοί τύποι scanners

Αφού έχετε καταλήξει στα είδη barcodes που θα χρησιμοποιείτε, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να επιλέξετε τον τύπο scanner με βάση το περιβάλλον εργασίας σας.

Σαρωτές Χειρός (Handled)

Οι σαρωτές χειρός διαθέτουν συμπαγή και ελαφρύ σχεδιασμό. Αποτελούν το συνηθέστερο εργαλείο για σκανάρισμα barcodes σε σημεία πώλησης όπως ταμεία καταστημάτων λιανικής, μίνι μάρκετ ή σούπερ μάρκετ. Ανάλογα την τεχνολογία ανάγνωσης, μπορούν να αξιοποιηθούν και για απογραφή αποθήκης, καταγραφή εμπορευμάτων, ή και σκανάρισμα barcodes σε έγγραφα. Χαρακτηρίζονται από την απλότητα στη χρήση τους και το χαμηλό κόστος τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους scanner.

Σαρωτές Παρουσίασης (Presentation)

Οι σαρωτές παρουσίασης τοποθετούνται σε σταθερή επιφάνεια, όπως γραφείο, πάγκο εργασίας, ή ταμείο. Λειτουργούν χωρίς να σημαδεύεται ή να πατάτε σκανδάλη. Αρκεί να περάσετε τον κώδικα barcode μπροστά του και αυτός αναγνωρίζεται αμέσως. Έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν ένα barcode από οποιαδήποτε πλευρά του και είναι ιδανικοί για εφαρμογές εντατικής λιανικής πώλησης, όπως ταμεία σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα.

Σαρωτής Ενσωματωμένος (In-counter)

Χρησιμοποιούν παρεμφερή τεχνολογία με αυτή των scanners παρουσίασης, με τη διαφορά ότι τοποθετούνται εντός του πάγκου/ταμείου. Διακρίνονται για τη δυνατότητα να σκανάρουν γρήγορα κι από όλες τις πλευρές ένα barcode. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένη ζυγαριά ώστε να ζυγίζουν τα προϊόντα στο ταμείο. Είναι κατάλληλα για μεγάλα σούπερ μάρκετ ή και για καταστήματα όπου η τιμή του προϊόντος καθορίζεται από το βάρος του, όπως π.χ. μανάβικα.

Σαρωτής σταθερού σημείου (fixed)

Πρόκειται για πιο εξειδικευμένα scanners, αφού ενδείκνυνται κυρίως για εργοστασιακές μονάδες. Βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία σάρωσης, ή πραγματοποιούν σάρωση μέσω των αισθητήρων/ελεγκτών που μπορεί να διαθέτουν. Συνήθως αποτελούν μέρος ενός αυτοματοποιημένου συστήματος και αξιοποιούνται κυρίως για καταγραφή.

Τύπος σύνδεσης

Ο τύπος σύνδεσης ενός scanner έχει να κάνει με την ευκολία και εργονομία που χρειάζεστε. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση, ανάλογα με τον τρόπο που θα σκανάρετε.

Ενσύρματα scanners

Στα ενσύρματα scanners, η σύνδεση με το τερματικό σας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω καλωδίου USB, Serial (RS232), ή PS/2. Είναι ιδανικά για χρήση σε σταθερό σημείο, όπως στο ταμείο καταστήματος. Δεν απαιτούν φόρτιση και δεν εξαρτώνται από τοπικό ασύρματο δίκτυο WiFi.

Ασύρματα scanners

Τα ασύρματα barcode scanners λειτουργούν με WiFi ή Bluetooth. Είναι κατάλληλα για καταγραφή εμπορευμάτων, ή για παραλαβή προϊόντων όπου απαιτείται το σκανάρισμα του barcode.

Συνοψίζοντας

Τα barcode scanners είναι εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στη σωστή οργάνωση και συντονισμό μιας επιχείρησης. Επομένως είναι σοφό να μην επιλέξετε barcode scanner μόνο με γνώμονα το κόστος. Ένα πολύ οικονομικό μοντέλο μπορεί να μη σας καλύψει. Αντίστοιχα, ένα πολύ ακριβό μοντέλο μπορεί να υπερκαλύπτει τις ανάγκες σας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό μπορεί να έχει αρνητική συνέπεια στα λειτουργικά κόστη της επιχείρησής σας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να εξετάσετε τι είδους barcode κωδικούς θα χρησιμοποιείτε, ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη τεχνολογία ανάγνωσης (1D ή 2D).

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε τον όγκο των προϊόντων/εμπορευμάτων που θα σκανάρετε, ώστε να καταλήξετε στον τύπο scanner ή και στη συνδεσιμότητα που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το περιβάλλον εργασίας που θα χρησιμοποιείται το scanner. Για παράδειγμα, εάν αφορά χρήση σε βιομηχανικό περιβάλλον, υπάρχουν μοντέλα με ανθεκτική κατασκευή για να λειτουργούν αξιόπιστα σε σκληρά περιβάλλοντα και συνθήκες χρήσης.

The post Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο Barcode Scanner appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα