Η πρώτη εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb!

09:03 12/7/2022 - Πηγή: Plaisio
Την πιο λεπτομερή εικόνα του σύμπαντος που έχουμε δει ποτέ – η οποία απεικονίζει ένα παρελθοντικό καρέ γαλαξιών – παρουσίασε η NASA στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden!

Πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, η εν λόγω κοσμική εικόνα αποτελεί την πιο καθαρή λήψη του πρώιμου σύμπαντος που έχουμε δει μέχρι σήμερα – σχεδόν

13 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν –  και μας αποκαλύπτει το τεράστιο σμήνος γαλαξιών SMACS 0723.

Στο εν λόγω σμήνος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, οι γαλαξίες που βρίσκονται στο προσκήνιο μεγεθύνουν και παραμορφώνουν το φως των αντικειμένων πίσω τους, επιτρέποντας μια ματιά στα απώτερα βάθη του διαστήματος και σε χιλιάδες μακρινούς – εξαιρετικά αμυδρούς – γαλαξίες.

Image credit: NASA, ESA, CSA, and STScI.

Η παρουσίαση της εικόνας την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία και η δημοσίευσή της από τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα από το άλμπουμ που θα δημοσιεύσουν οι επιστήμονες της NASA σήμερα, αποκαλύπτοντας πάνω σε τι εργάζονταν με το JWST τους τελευταίους 6 μήνες – σε ζωντανή μετάδοση στις 16:30 (τοπική) από το διαστημικό ερευνητικό εργαστήριο Goddard Space Flight Center στο Greenbelt του Maryland.

Το JWST, το οποίο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία, είναι 100x ισχυρότερο από το Hubble, και αυτό γιατί το προηγμένο κάτοπτρό του έχει διάμετρο 6,5 μέτρα (σχεδόν τριπλάσια από τον προκάτοχό του). Επίσης – εκτός από το ότι η φωτοσυλλεκτική του ικανότητα είναι 70x μεγαλύτερη από εκείνη του Hubble – μπορεί να «βλέπει» και στο υπέρυθρο φάσμα, κάτι που του επιτρέπει να καταγράφει ουράνια σώματα τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις.

Μια ομάδα αστρονόμων και ειδικών έχει επιλέξει τις εικόνες που θα δούμε σήμερα το απόγευμα και οι οποίες είναι:

Carina Constellation (Τhe Keel, NGC 3372): αστερισμός του νοτίου ουράνιου ημισφαιρίου που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1763 από τον Lacaille, και προήλθε ως μέρος (split) από τον αστερισμό της Αργούς της οποίας και κατείχε το νότιο μέρος. Ο αστερισμός αυτός είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Συνορεύει με 7 αστερισμούς: Πρύμνα, Οκρίβαντα, Ιπτάμενο Ιχθύ, Χαμαιλέοντα, Μυία, Κένταυρο και Ιστία. Διαθέτει ένα από τα πιο φωτεινά νεφελώματα σε απόσταση 7.600 έτη φωτός με έκταση 50-260 έτη φωτός, το οποίο πιστεύεται πως περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 αστέρες στο εσωτερικό του με μάζα 50-100 φορές του Ήλιου.Eight Bursts Nebula (NGC 3132): το νεφέλωμα ενός αστέρα στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, το οποίο επεκτείνεται με ταχύτητα 15 km/s και βρίσκεται σε απόσταση 2.000 ετών φωτός.WASP-96b: αυτός ο γιγάντιος αέριος εξωπλανήτης είναι ο πρώτος που παρατηρήθηκε να διαθέτει ατμόσφαιρα. Έχει μάζα περίπου την μισή του Διά (0,48), βρίσκεται σε απόσταση 1150 έτη φωτός και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του (WASP-96) κάθε 3,4 ημέρες.Stephan’s Quintet: το Κουιντέτο του Στεφάνου, όπως ονομάζεται, απέχει περίπου 290 εκατ. έτη φωτός στον αστερισμό του Πήγασου. Ανακαλύφθηκε το 1877 και είναι η πρώτη συμπαγής ομάδα γαλαξιών που περιλαμβάνει πέντε γαλαξίες, τέσσερις εκ των οποίων έχουν παγιδευτεί σε έναν κοσμικό «χορό» επαναλαμβανόμενων… στενών επαφών.

[UPDATE]: Εδώ θα βρείτε την πρώτη παρτίδα έγχρωμων εικόνων και τα πρώτα φασματοσκοπικά δεδομένα σε υψηλή ανάλυση, όπως καταγράφηκαν από το JWST.

Image Credit: National Aeronautics and Space Administration

The post Η πρώτη εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb! appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα