Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ενημερώσου και δες τον κόσμο ν’ αλλάζει!

11:35 1/12/2022 - Πηγή: Plaisio
1η Δεκεμβρίου 2022. Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια ο ιός HIV είναι παρόν και αφήνει το στίγμα του στην ανθρωπότητα. Χωρίς διακρίσεις. Και παρότι θα έλεγε κανείς, πως έπρεπε πια να είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με την ασθένεια, απέχουμε ακόμα πολύ απ’ αυτό.

Πρόκειται, ίσως, για την ασθένεια που καλύπτεται από τις περισσότερες προκαταλήψεις. Κι ο λόγος είναι, κυρίως, επειδή συνοδεύεται από διάφορους «μύθους», οι οποίοι κρατάνε τον κόσμο μακριά, από τη σωστή ενημέρωση. Αν αποκαταστήσουμε, λοιπόν, τις λανθασμένες εντυπώσεις, ίσως πάψει ο φόβος να

στέκεται εμπόδιο στην ανθρώπινη επαφή.

 “HIV και AIDS είναι ένα και το αυτό” #ΝΟΤ

Όταν αναφερόμαστε σε αυτές τις δυο λέξεις, οι περισσότεροι από εμάς εννοούμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κι όμως, ενώ στη συνείδηση του κόσμου είναι ταυτόσημοι, στην πραγματικότητα είναι κάτι διαφορετικό. Αρχικά με τον όρο HIV προσδιορίζουμε τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, μια κατάσταση που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το καθιστά ευάλωτο. Από την άλλη, το AIDS είναι το στάδιο εκείνο κατά το οποίο ο ιός έχει εξελιχθεί και πια ο φορέας προσβάλλεται εύκολα από λοιμώξεις.

 “Ο ιός απειλεί μόνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου” #ΝΟΤ

Η φήμη αυτή υπάρχει διότι, κατά την εμφάνιση της ασθένειας, προσβάλλονταν κυρίως άνθρωποι που ανήκαν στις λεγόμενες ομάδες «υψηλού κινδύνου». Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πιο επιρρεπείς, καθώς δεν υπήρχε ακόμα πλήρης γνώση και πρόληψη. Παρ’ όλα αυτά, τόσα χρόνια μετά, η  ταμπέλα παραμένει ακόμα κι αποπροσανατολίζει από την ουσία. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο πως σε όσο μεγαλύτερο κίνδυνο εκτίθεσαι, τόσο η πιθανότητα να κολλήσεις αυξάνεται. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως ΜΟΝΟ αν έχεις πιο ελεύθερη προσωπική ζωή ή είσαι εθισμένος στις ουσίες ΜΠΟΡΕΙΣ να κολλήσεις HIV. Γιατί η αιτία τελικά είναι ένας ιός κι όχι ο τρόπος ζωής που επιλέγουμε.

“Εάν είμαι μονογαμικός, δε χρειάζομαι εξέταση” #ΝΟΤ

Μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε μια μακροχρόνια και μονογαμική σχέση, νιώθοντας ασφαλής. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη μεταξύ του ζευγαριού, για να μπορούν να είναι και οι δύο σίγουροι. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είναι αναγκαίο να μην εφησυχάζουμε και να κάνουμε την απαραίτητη εξέταση. Γιατί, όσο κλισέ κι αν ακούγεται: «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές».

“Οι φορείς του ιού έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής” #ΝΟΤ

Όταν έκανε την εμφάνισή της η ασθένεια, η επιστήμη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση. Όντως, ο ιός αρχικά είχε υψηλά επίπεδα θνησιμότητας, λόγω των περιορισμένων μέσων αντιμετώπισης. Σήμερα όμως, το προσδόκιμο ζωής ενός φορέα, ο οποίος διαγνωσθεί θετικός στον HIV σε πρώιμο στάδιο και ξεκινήσει αμέσως θεραπεία, φτάνει τα μόλις 5 χρόνια λιγότερα, από τον μέσο όρο. Συνεπώς, δεν μιλάμε πιά για έναν «φονικό» ιό, αλλά για μια ασθένεια με την οποία μπορεί κάποιος να ζήσει πολλά και ποιοτικά χρόνια. Το «θανατηφόρο» πλέον δεν είναι ο ίδιος ο ιός, αλλά το στίγμα που τον ακολουθεί κι αυτό πρέπει να «θεραπεύσουμε».

“Μπορεί να μεταδοθεί με την απλή επαφή” #ΝΟΤ

Όχι, δεν μπορεί να μεταδοθεί με την απλή επαφή. Και Όχι, αν συναναστρεφόμαστε με οροθετικά άτομα δεν θα κολλήσουμε. Ο HIV μεταδίδεται αυστηρά μέσω ανταλλαγής σωματικών υγρών (αίμα, μητρικό γάλα, σπέρμα) και με κανέναν άλλο τρόπο. Δεν υπάρχει στα δάκρυα ή τον ιδρώτα, δεν υπάρχει στο σάλιο, ούτε και στο δέρμα. Επομένως, δεν μπορείς να κολλήσεις απλά μέσω της κοινωνικής επαφής, της συνεργασίας ή της συντροφικότητας.

Το στίγμα που ακολουθεί τους οροθετικούς συνανθρώπους μας, πολλές φορές είναι αβάσταχτο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Είναι στο χέρι ΟΛΩΝ μας, να το εξαλείψουμε και να πετάξουμε το βάρος από πάνω τους.Και αυτό γιατί:

Εάν είσαι ο ίδιος φορέας της νόσου, αν γνωρίζεις κάποιον άλλον που είναι, ή αν απλά προβληματίζεσαι σχετικά με τον ιό, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Ενημερώσου ή βρες την κατάλληλη υποστήριξη γύρω από την ασθένεια, στον Συμβουλευτικό Σταθμό για το AIDS, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Οι ειδικοί θα σε κατευθύνουν και θα σε συμβουλέψουν, με τον πλέον επιστημονικό τρόπο. Δες περισσότερα εδώ.

The post Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ενημερώσου και δες τον κόσμο ν’ αλλάζει! appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα