Αρτ Σπίγκελμαν: Το τραύμα του Άουσβιτς και η ιστορία πίσω από το «Maus»

Το graphic novel Maus του Αρτ Σπίγκελμαν, με θέμα το Ολοκαύτωμα, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο ενός έντονου διαλόγου περί λογοκρισίας στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση ενός σχολικού συμβουλίου στο Τενεσί να απαγορεύσει τη διδασκαλία του στις σχολικές αίθουσες με το σκεπτικό ότι περιέχει βωμολοχίες, καθώς και μία απεικόνιση γυμνού σε ένα σκίτσο με ένα ποντίκι. Ο ίδιος ο Σπίγκελμαν αντέδρασε κάνοντας λόγο για μία

απόφαση «οργουελιανή» και «παρανοϊκή».

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, o ραδιοφωνικός σταθμός του NPR έφερε ξανά στο φως μία συνέντευξη που είχε δώσει ο συγγραφέας το 1987 για το πώς δημιούργησε το βραβευμένο Maus αντλώντας έμπνευση από την ιστορία των γονιών του, που έζησαν τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Πολωνία.

Μεταξύ άλλων ο Σπίγκελμαν είχε αναφερθεί στο πώς, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά επιζώντων του Ολοκαυτώματος συχνά αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και είχε μιλήσει για τη δική του εμπειρία: «Σύμφωνα με τις μελέτες, περίπου στην αντίστοιχη ηλικία που οι γονείς βρέθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα παιδιά κατέληγαν σε ψυχιατρικές κλινικές ή στη φυλακή. Και νομίζω ότι εγώ βρήκα έναν πιο ασφαλή τρόπο να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά, σκαρώνοντας ένα βιβλίο. Ξέρεις, δεν μπορείς να βιώσεις αυτά που βίωσαν οι γονείς σου. Και σου έχουν δώσει κάτι σαν εντολή να είσαι χαρούμενος επειδή δεν τα βίωσες. Και πάλι, όμως, δεν είσαι τόσο χαρούμενος. Και από αυτό προκύπτουν κάθε είδους αμφιταλαντεύσεις, μεταξύ των οποίων μία πολύ διεστραμμένη ζήλια για το ότι οι γονείς σου έζησαν κάτι από το οποίο όπως αποδείχτηκε ήταν αρκετά δυνατοί για να επιβιώσουν».

Είχε μάλιστα σχολιάσει πως μάλλον δεν ήταν εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι άρχισε να δουλεύει πάνω στο Maus στην ηλικία των 30 ετών, όσο περίπου ήταν και ο πατέρας του όταν μεταφέρθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν μία διαδικασία επίπονη αλλά και χρονοβόρα, καθώς χρειάστηκε να αναζητήσει αρχειακό υλικό και να ταξιδέψει στην Πολωνία για να αναζητήσει πληροφορίες. «Πήγα στο Άουσβιτς, προσπάθησα να βρω τη γενέτειρα των γονιών μου, όλα αυτά σε μία προσπάθεια να κατανοήσω τι είχε συμβεί. Και θα παραδεχτώ ότι ακόμα δε μου είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά αυτή είναι η προσπάθειά μου», είχε σημειώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα