Δέσποινα Χαραλάμπους

20:17 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Πρώτα έγραψα τις ιστορίες, πολλές μικρές ιστορίες. Ξεχώρισα πενήντα μία από αυτές, τις πιο προσωπικές. Μετά διάλεξα τον τίτλο, Από τη μεριά του προβάτου, που είναι και ο τίτλος μιας ιστορίας προσδοκιών, πάντα του προβάτου φυσικά. Μετά ήρθε η έκδοση, από τη «Γραφή», πολύ ωραία δουλειά με φροντίδα και μεράκι. Τώρα ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω αυτό το βιβλίο, από τη μεριά του συγγραφέα. Δεν είναι απλό, καθόλου απλό, θα χρειαστώ τη βοήθεια του κυκλικού χρόνου. Κάποιος ή κάποια θα υπάρχει στο παρελθόν ή στο μέλλον να γράψει κάτι για μένα και για το βιβλίο μου, γιατί μου είναι τρομερά δύσκολο.

Τελικά,

δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φοβόμουν. Με μια επίμονη αναζήτηση και δίνοντας μια αξιοπρεπή αμοιβή από έντεκα déjà vu – προμνησίες, βρήκα μια νεόκοπη επαγγελματία βιβλιοκριτικό του 2056, της έστειλα το βιβλίο και ιδού η απάντησή της που σας παραθέτω αυτούσια, αν και με ταρακούνησε λίγο:

Αυτό το παλαιάς τεχνολογίας βιλβίο γράφτηκε πριν από τριάντα τρία χρόνια στην Νότια Γη, αυτήν που τώρα έχει καλυφθεί από θάλασσα. Είναι μια συλλογή διηλημάτων. Για τα σημερινά δεδομένα οι ιστοπίες είναι πολύ μεγάλες και ασυμπίεστες, μία με δύο σελίδες η κάθε μία, εκείνη την εποχή όμως θεωρούνταν πολύ μικρές. Έχει τίτλο «Από τη μεριά του προβάτου» που αν και παραπλανητικός –δεν βρήκα παρά μόνον ένα πραγματικό αρνί μέσα– δεν με αποπροσανατόλισε καθόλου. Υποθέτω ότι αναφέρεται στην ανθρώπινη ιδιότητα της ευπιστίας και την έμφυτη αισιοδοξία των αδυνάτων. Ως πρόβατο μεταφορικά εκλαμβάνεται κάθε ήρωας που πρόκειται να θυσιαστεί με κάποιο τρόπο για να εξασφαλιστεί η εύνοια των θαιών, που και αυτοί με τη σειρά τους αμφισβητούνται ως αναποτελεσματικοί. Οι ιστοπίες του βιλβίου, γραμμένες σε πρώτο και σε τρίτο πρόσωπο, διατρέχουν μια γκάμα από την ηθογραφία μέχρι την επιστημονική φαντασία, πάντα όμως επιφυλάσσοντας στον αναμνώστη μια εξέλιξη που θα τον ανησυχήσει. Είναι μια τεχνική που η ίδια η συγγραφέας ομολογεί ότι έκλεψε από τον κινηματογράφο. Μην ξεχνάτε ότι εκείνη τη μεταβατική εποχή, οι καλύτερες ταιμίες όπως «Τα Παράσιτα» ή «Τα πνεύματα του Ινισέριν» βάθαιναν τον προβληματισμό γύρω από τα όρια κάθε κοινωνικού παράγοντα, όπως τάξεις, φύλο, τέχνη, φιλία, εκδίκηση κλπ. Ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της δυσπιστίας και του αναθεωρητισμού που όριζε τις τάσεις και θεωρώ ότι είναι σχετικά πετυχημένη η προσπάθεια της Χαραλάμπους να εκφράσει τους προβληματισμούς εκείνης της δύσκολής εποχής. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ξέρει το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα;

{jb_quote}Το λογιστήριο του κυκλικού χρόνου έχει μεγάλη ανάγκη από τέτοια έργα, που μοιάζουν με τα ταπεινά κτερίσματα στα ταφικά μνημεία της αρχαιότητας.{/jb_quote}

Ευτυχώς η βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη ΒΤΝ2 στις μέρες μας έχει εξαλείψει τις διφορούμενες έννοιες, έτσι τα διηλήματα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να μελετήσουμε μια προηγούμενη ιστορική περίοδο της λογοτεχνίας στην οποία δοξάστηκε το απρόβλεπτο και ο ιλαροτραγικός πεσιμισμός. Οι άνθρωποι τότε εκτιμούσαν τις δραματουργικές ανατροπές, οπότε υποθέτω ότι διαβάζονται ευχάριστα αυτά τα χάρτινα αντίτυπα, αν και διέκρινα με σαδήνεια την εμμονή με τον αντιηρωικό θάνατο και τις διαφορετικές εκδοχές του.

Πριν από λίγα χρόνια περάσαμε το μέσον του 21ου αιώνα. Τα βιλβία σήμερα είναι ζιπαρισμένες ζελατίνες που κολλούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια και διαβάζονται επίσης συμπιεσμένα, κυρίως ανάμεσα στις στάσεις του μετρώ. Όταν πηγαίνω στη μητέρα μου από την Κυψέλη στο Παγκράτι, προλαβαίνω να διαβάσω καμιά δεκαριά, καμιά φορά γράφω και κάτι δικό μου. Η Χαραλάμπους με ανάγκασε μετά από πολύ καιρό να πιάσω χαρτί, ν’ ανάψω το φως, να γυρίσω σελίδα, να γκουγκλάρω όλες αυτές τις αναλογικές πρακτικές. Της χρωστάω λοιπόν, όπως και στο βιλβίο της, τη διεύρυνση του επαγγελματικού μου ορίζοντα και ελπίζω σύντομα να με προσλάβουν στο Νέο Μουσείο Λογοτεχνίας. Το λογιστήριο του κυκλικού χρόνου έχει μεγάλη ανάγκη από τέτοια έργα, που μοιάζουν με τα ταπεινά κτερίσματα στα ταφικά μνημεία της αρχαιότητας. Κι εκείνα ιστοπίες λένε, και περιμένουν υπομονετικά να τ’ ανακαλύψουμε.

Λάβετε υπόψη σας ότι γράφει μια νεαρή κοπέλα, οπότε ας της συγχωρήσουμε κάποια ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, άσε που υποπτεύομαι ότι μπορεί και να έχει αλλάξει η γλώσσα μέχρι τότε.

Από τη μεριά του προβάτου
Πενήντα μία απρόσμενες ιστορίες
Δέσποινα Χαραλάμπους
Εκδόσεις Γραφή
116 σελ.
ISBN 978-618-5638-35-1
Τιμή €11,00

Keywords
Τυχαία Θέματα