Δοκίμιο-χείμαρρος από την Τσιμαμάντα Αντίτσι για τους νέους και τα social media

Αίσθηση προκάλεσε ένα εκτενές δοκίμιο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Νιγηριανή συγγραφέας Τσιμαμάντα Αντίτσι, με τίτλο «Είναι αισχρό», στο οποίο αναφέρεται στη συμπεριφορά των νέων στα social media. Μάλιστα, ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον που προξένησε το κείμενο, ώστε η ιστοσελίδα της κάποια στιγμή «έπεσε», αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στην αυξημένη επισκεψιμότητα.

Στα δύο πρώτα μέρη του δοκιμίου της, η Αντίτσι αναφέρεται στην αλληλεπίδρασή της με δύο συγγραφείς που είχαν περάσει από το εργαστήρι της στο

Λάγος της Νιγηρίας, οι οποίοι στράφηκαν εναντίον της μέσω των social media για μία δήλωσή της που ερμηνεύτηκε ως προσβλητική για τις τρανς γυναίκες, παραθέτοντας μάλιστα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντάλλαξε μαζί τους.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Στο τρίτο μέρος του κειμένου, η συγγραφέας σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Σε ορισμένους νέους ανθρώπους σήμερα, όπως αυτοί οι δύο από το εργαστήρι μου, παρατηρώ κάτι που βρίσκω ολοένα και πιο ανησυχητικό: Μια ακόρεστη πείνα να παίρνουν, να παίρνουν, να παίρνουν, αλλά ποτέ να μη δίνουν. Μια τεράστια αίσθηση ανωτερότητας. Μια ανικανότητα να δείξουν ευγνωμοσύνη. Μια ευκολία με την ανειλικρίνεια, την υποκρισία και τον εγωισμό που εκφράζεται με τη γλώσσα του εγωκεντρισμού. Μια προσδοκία ότι οι άλλοι πάντα θα τους βοηθούν και θα τους ανταμείβουν, ανεξάρτητα από το αν το αξίζουν ή όχι. Γλώσσα που είναι επιδέξια και λαμπρή, αλλά με ελάχιστη συναισθηματική νοημοσύνη. Ένα εντυπωσιακό επίπεδο επικέντρωσης στον εαυτό τους. Μια μη ρεαλιστική προσδοκία πουριτανισμού από τους άλλους. Μια υπερεκτιμημένη αίσθηση ικανότητας ή ταλέντου, όπου αυτό υπάρχει. Μια ανικανότητα να ζητήσουν συγγνώμη, αληθινά και ολοκληρωτικά, χωρίς δικαιολογίες. […] Το βρίσκω αισχρό».

Αφού παρουσιάζει παραδείγματα τέτοιων τρόπων συμπεριφοράς, κλείνει ως εξής: «Κι έτσι, έχουμε μια γενιά νέων ανθρώπων στα social media οι οποίοι φοβούνται τόσο μην έχουν λάθος απόψεις, ώστε έχουν στερήσει μόνοι τους από τον εαυτό τους την ευκαιρία να σκεφτούν, να μάθουν και να αναπτυχθούν. Έχω μιλήσει με νέους ανθρώπους που μου λένε ότι τρέμουν να γράψουν οτιδήποτε στο Twitter, ότι διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τα tweets τους επειδή φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν οι δικοί τους άνθρωποι. Η εκ των προτέρων υπόθεση της καλής πίστης είναι νεκρή. Αυτό που μετράει δεν είναι η καλοσύνη, αλλά η φαινομενική καλοσύνη. Δεν είμαστε πια ανθρώπινα όντα. Τώρα είμαστε άγγελοι που διαγωνιζόμαστε για το ποιος είναι περισσότερο άγγελος. Ο Θεός να μας βοηθήσει. Αυτό είναι αισχρό».

Σημειωτέον ότι στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της Τσιμαμάντα Αντίτσι Ας είμαστε όλοι φεμινιστές (μτφρ. Μαρία Ξυλούρη, Μεταίχμιο 2017), Δακρυσμένος ήλιος (μτφρ. Κυριάκος Μαργαρίτης, Εκδόσεις Ψυχογιός 2008) και Μενεξεδένιος ιβίσκος (μτφρ. Μπελίκα Κουμπαρέλη, Εκδόσεις Ψυχογιός 2005).

Keywords
Τυχαία Θέματα