Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Παρόλο που γράφω ποίηση για ενήλικες, μόλις τα τελευταία 3-4 χρόνια επιχείρησα να γράψω ποιήματα για παιδιά. Πάντα πίστευα πως το να γράψεις ιδιαίτερα ποίηση για παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Κυρίως γιατί από τη μια πλευρά οι έννοιες στην ποίηση λειτουργούν σε αφαιρετικό πλαίσιο και από την άλλη η αυτολογοκρισία, λόγω της ηλικίας όπου απευθύνονται τα ποιήματα, λειτουργεί για τον συγγραφέα αποτρεπτικά. Δημιουργώντας τα, διαπίστωσα ότι αρκετά από τα ποιήματα κλείνουν το μάτι και στους ενήλικες κι ίσως ορισμένα να παρουσιάζουν δυσνόητες εικόνες τουλάχιστον για τις πολύ μικρές ηλικίες.
Όσον αφορά στη μύηση των παιδιών στο ποιητικό γεγονός μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα βιώματά τους, τα παιχνίδια τους, τις καθημερινές τους παρατηρήσεις και απορίες και παράλληλα ή προοδευτικά με τη γνωριμία ποιημάτων και ποιητών. Μην ξεχνάμε τον Ανδρέα Εμπειρίκο στον «Πλόκαμο της Αλταμίρας»: Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου. Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε […] Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.
Η συλλογή αποτελείται από τρεις ενότητες. Η πρώτη («Στη χαίτη του Πήγασου») περιέχει ποιήματα με θέματα οικεία και αγαπημένα πρόσωπα στο παιδί, καθώς και εικόνες του περιβάλλοντός του: το εγγόνι μυείται στην ποίηση πλάι στην ποιήτρια γιαγιά του, ο μέρμηγκας αφηγείται μύθους κι ο τζίτζικας τον συνοδεύει με τη μουσική του, στη μεγάλη αντάμωση των παιδιών κάτι συμβαίνει, μια ποδιά κλείνει μύριες αφηγήσεις, η Αϊσέ και η Φρύνη άρπαξαν το… χρυσόμαλλο δέρας! Ποιο είναι το χρυσάνθεμο των παραμυθιών και ποιοι το περιμένουν; Και, βέβαια, πού πήγαν δυο νότες; Και άλλα πολλά…
Στη δεύτερη ενότητα («Κρατώ στην αγκαλιά μου τη Γη») υπάρχουν ποιήματα με θέματα το σχολείο, την ειρήνη, τη φύση και την οικολογία, τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη ζωοφιλία… Τελικά, γιατί ο λύκος προειδοποίησε τον λαγό να φύγει; Τι σημαίνει το όνομα Λιούμπα; Τι γυρεύει ο καπετανόσκυλος στο Πασαλιμάνι; Ποιος κρατάει το τιμόνι της φύσης; Και έπεται συνέχεια…
Τέλος, την τρίτη ενότητα («Τα σύνορα των σελίδων») αποτελούν θέματα που σχετίζονται με το βιβλίο και τον απέραντο κόσμο του, τον αναγνώστη και τους ήρωες και τον τρόπο που αυτοί λειτουργούν, τη φιλαναγνωσία και την έμμεση μύηση στην ποιητική λειτουργία. Έτσι, ποια είναι τα σύνορα των σελίδων; Τι κάνει ένας γρύλος αοιδός; Πώς τα βιβλία για τη Λία είναι… λεία; Πώς κάποιος τράνταξε το δοκάρι με το φεγγάρι; Ποιες είναι οι θάλασσες του βιβλίου; Πώς κάνουν παρέα ο ήρωας ενός βιβλίου με το βιβλίο και τον αναγνώστη; κ.λπ., κ.λπ.
{jb_quote} Στη συλλογή το παιδί παρουσιάζεται να έχει ενεργητική παρουσία, να είναι ανέμελο, χαρούμενο αλλά και σκεπτόμενο και να ενδιαφέρεται για τον «κόσμο τον μικρό, τον μέγα». {/jb_quote}
Και στις τρεις ενότητες αναδύονται διακειμενικά στοιχεία από την τέχνη, τη λογοτεχνία και την παραμυθική παράδοση.
Ο βασικός στόχος των ποιημάτων είναι να εμπνεύσουν το παιδί να βαδίσει σε μια πορεία επαρκούς αναγνώστη της ποίησης, να νιώσει ευχαρίστηση από το διάβασμα, να βρει στους στίχους θέματα που το αφορούν, να χαρεί, να διασκεδάσει, μέσα από τις πολλές διαδρομές χιούμορ που αποτυπώνονται, αλλά και να προβληματιστεί σε καίρια θέματα της εποχής μας όπως, για παράδειγμα, ο πόλεμος και η ειρήνη, η διαφορετικότητα, η οικολογία. Ίσως μια ατμόσφαιρα ενθαρρυντικής συνανάγνωσης με τους γονείς ή με τους/τις εκπαιδευτικούς, ιδίως για τα πολύ μικρά παιδιά, θα ήταν ο πλέον πρόσφορος τρόπος για την ουσιαστική συνάντηση ποιημάτων της συλλογής. Εξάλλου, στη συλλογή πέρα από παιδικότροπα ποιήματα περιέχονται και συνθετότερα ποιήματα, με τα οποία το παιδί, βοηθούμενο ίσως από κάποιον ενήλικο, εξοικειώνεται ουσιαστικά με το ποιητικό γεγονός μυούμενο στους κώδικές του. Και δεν είναι άστοχο αν πω ότι ο ενήλικος διαβάζοντας τα ποιήματα ίσως ανακαλύψει το παιδί που έχει μέσα του.
Κοντολογίς, στη συλλογή το παιδί παρουσιάζεται να έχει ενεργητική παρουσία, να είναι ανέμελο, χαρούμενο αλλά και σκεπτόμενο και να ενδιαφέρεται για τον «κόσμο τον μικρό, τον μέγα».
Ένας άλλος στόχος της συγκεκριμένης συλλογής είναι να ψηλαφίσει διάφορες ποιητικές περιοχές προτείνοντας ποιήματα που εντάσσονται στην παραδοσιακή αλλά κυρίως στη νεωτερική γραφή, όσον αφορά στη μορφή και στο περιεχόμενο. Επίσης, περιέχονται και ορισμένα ποιήματα με τη μορφή των χαϊκού και των λίμερικ. Υπάρχει μια εναλλαγή στο βιβλίο προκειμένου να διαβάζεται, προσδοκώ, ευχάριστα. Να σημειώσω εδώ ότι περιέχονται ποιήματα και με παράλογη διάθεση, ένα στοιχείο που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά.
Σχετικά με την εικονογράφηση ενός ποιητικού βιβλίου για παιδιά, έχω την πεποίθηση πως αν δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, τότε καλύτερα να είναι απλή, όχι ασφυκτική, αλλά αφηγηματικού και γραμμικού τύπου. Εξάλλου, η ποίηση έχει όλες τις δυνατότητες να μεταδώσει χρώμα και φωνή. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην ποίηση σημειώνει ότι είναι «ζωγραφία φθεγγομένη». Αλλά, βέβαια, το να δώσεις έναν τέλειο ορισμό για την ποίηση είναι το λιγότερο άστοχη προσπάθεια. Πάντως, το βιβλίο ευτύχησε να το εικονογραφήσει η διακεκριμένη εικονογράφος και ζωγράφος Βάσω Ψαράκη και την ευχαριστώ πάρα πολύ!
Είθε το βιβλίο να το χαρούν μικροί και μεγάλοι. Ευσεβής πόθος, βέβαια, που πιστεύω ότι σε κάποιον ικανοποιητικό βαθμό θα επιτευχθεί…
Φεγγάρια παιδιά
Ποιήματα
Γιάννης Σ. Παπαδάτος
εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη
Εκδόσεις Πατάκη
σ. 64
ISBN: 978-960-16-6883-3
Τιμή: 11,90€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Ελεονώρα Μελέτη: «Έχω συγκεκριμένη ατζέντα με την οποία θέλω να καταπιαστώ στην Ευρωβουλή»
- «Έσπασε» η Ελεονώρα Μελέτη στην έκπληξη του συζύγου της: «Φέρτε κανένα χαρτομάντηλο, δεν είναι ντροπή»
- Σασμός: Ο Αστέρης τυλίγεται στις φλόγες – «Βοήθεια»
- Η Γη της Ελιάς: Ανατροπή στη σχέση Αθηνάς-Τζον
- Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ
- Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
- 5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα
- Στέλιος Παρασκευόπουλος: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- 5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα
- Στέλιος Παρασκευόπουλος: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- «Ο αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι στην Παιδική Σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου
- Τα έξι υποψήφια βιβλία για το φετινό βραβείο Ντίλαν Τόμας
- Ξενοδοχείο για μάγισσες: Προσοχή, οι πελάτες δαγκώνουν!
- «Κήπος της λησμονιάς» του Τόντορ Π. Τόντοροβ
- «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο θέατρο Από Μηχανής
- «Άτλας της δεκαετίας του 2000» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
- Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2024
- Martin Gross: «Η τελευταία χρονιά»
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Γιάννης Σ. Παπαδάτος
- Ιβάν Μπούνιν: «Σκοτεινές αλέες»
- «Η χρονιά της ακρίδας» του Terry Hayes
- Γερμανία: 1,1 εκατομμύρια δωρεάν βιβλία σε παιδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
- Για ποιον θεό μού μιλάς
- «Κήπος της λησμονιάς» του Τόντορ Π. Τόντοροβ
- Στέλιος Παρασκευόπουλος: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- 5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα
- Η πολυσυλλεκτική βραχεία λίστα για το International Booker Prize
- Παιδική φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Πίσω από τις σκιές
- «Κι ο λύκος πάντα πλάι» του Πάνου Κυπαρίσση
- Οι νικήτριες και ο νικητής του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024
- Ημέρα Βιβλίου – Περίπατος Βιβλίου, Σάββατο 27/4
- Στον Δανό Τheis Ørntoft το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2024
- K. Follett, I. Rankin, Σ. Ανδρεοπούλου, Μ. Φούσκας, Σ. Κιοσσές, Μ. Τριανταφύλλου, «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας»
- Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν
- Μυστήριο στην παιδική χαρά
- Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»
- Κώστια Κοντολέων: «Η Ίμα στη Ville d’Avray»