«Κ’ η φαντασία στο λογισμό»: Τιμητικός τόμος για την Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Ο τιμητικός τόμος για την ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ο οποίος εκδόθηκε το 2021, αποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε μια ξεχωριστή πανεπιστημιακή δασκάλα που ακούραστα, με παραδειγματικό ήθος και δέουσα επιστημοσύνη, υπηρέτησε από την ακαδημαϊκή της θέση τα γνωστικά αντικείμενα της έδρας της, συνεισφέροντας παράλληλα στον επιστημονικό διάλογο με πλήθος πρωτότυπων άρθρων, μελετών και πρωτοπόρων ερευνητικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, και σύμφωνα τόσο με τους επιμελητές του τόμου στην εξαιρετική τους εισαγωγή, που σκιαγραφεί
Είθισται η επιστημονική κοινότητα να τιμά καθηγητές που αφυπηρετούν με την έκδοση ενός τιμητικού τόμου. Εκεί συνάδελφοί τους πανεπιστημιακοί, φοιτητές τους, άνθρωποι που διασταύρωσαν την πορεία τους με το τιμώμενο πρόσωπο, συνοδοιπόροι κυρίως στον επαγγελματικό τους βίο, καταθέτουν πρωτότυπα κείμενα που φιλοδοξούν να δώσουν το στίγμα του προσώπου φωτίζοντας ή/και αποκαλύπτοντας πτυχές της προσωπικότητας και των ενδιαφερόντων του. Οι τιμητικοί τόμοι κατά γενική ομολογία προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επιστημονική αρτιότητα των κειμένων, την επιθυμία της συμβολής στον τόμο και την εκτίμηση για το τιμώμενο πρόσωπο. Ο τόμος αυτός ειδικά υπερβαίνει καθολικά τα προσδοκώμενα: απαριθμώντας ένα σεβαστό σε πλήθος και ποιότητα σύνολο επιστημονικών άρθρων και μελετών, εντυπωσιάζει με τη θεματική του διάρθρωση. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού κάθε τομέας-θεματική περιοχή σκιαγραφεί τα επιστημονικά ενδιαφέροντα της καθηγήτριας καθ’ όλη την πορεία μιας πολύχρονης και πλούσιας διαδρομής (Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους, Θεωρία και Διδακτική της Λογοτεχνίας, Θέατρο, Φιλαναγνωσία). Στις θεματικές ενότητες συμπεριλαμβάνονται και κείμενα προσωπικού χαρακτήρα των συνεργατών της.
Ο τίτλος, παρμένος από τις «Νύχτες του Φήμιου» του Κωστή Παλαμά, συγκαταλέγεται σε όλο εκείνο το παρακειμενικό υλικό που φωτίζει τη φιλολογική της διαδρομή. Οι στίχοι του Παλαμά, αντικείμενο μελέτης της στη διδακτορική της διατριβή, αποκαλύπτουν τόσο την εμβρίθειά της ως μελετήτριας του Παλαμά, αλλά και του προσωπικού της ενδιαφέροντος στο να φωτίσει και να προβάλει το έργο μιας κορυφαίας πνευματικής προσωπικότητας των ελληνικών γραμμάτων. Και πραγματικά, από τη θέση της μεταπτυχιακής αλλά και διδακτορικής της φοιτήτριας θα μπορούσα να διαβεβαιώσω για την άοκνη προσπάθειά της να μεταφέρει στους φοιτητές της τη σπουδαιότητα, τις πτυχές –πολιτικές, κοινωνικές, σχολιαστικές– του έργου, μα πάνω από όλα τη σύνδεσή του τόσο με την εποχή του όσο και με το σύγχρονο παρόν. Όσο για τον ρόλο της φαντασίας, πάντα την καθηγήτρια διέκρινε η ανάγκη ανάδειξής της στην πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού και του παιδαγωγού, άλλωστε για τον λόγο αυτό ποτέ δεν τη διαχώριζε από τον λογισμό, που χωρίς αυτήν αποδεικνυόταν στείρος. Γιατί η ίδια διακρινόταν και για τις ουμανιστικές της ιδέες, τις πολιτικές της θέσεις ως ενεργός πολίτης, που διέπονταν από τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης. Οραματίστρια ενός δικαιότερου κόσμου, μετέδιδε ακούραστα τις ανθρωπιστικές της αξίες, που τη χαρακτήριζαν σε όλη της την ακαδημαϊκή πορεία ως άνθρωπο και ως πανεπιστημιακή δασκάλα.
Με μια πανοραμική ματιά στις ενότητες ο αναγνώστης προσλαμβάνει μια ρεαλιστική αποτύπωση των ενδιαφερόντων μιας καθηγήτριας που είχε το σπάνιο χάρισμα να προσβλέπει στο να αποκτούν οι φοιτητές της μια ουσιαστική επιστημονική βάση στις θεωρητικές τους σπουδές, ικανή να στοχεύει στον επιστήμονα με το υψιπετές του νου. Αρωγός και συμπαραστάτης στην ακαδημαϊκή πορεία των φοιτητών της, πάντα παρακινούσε στην κατάκτηση των υψηλότερων κορυφών με την παραίνεση της συνειδητής ενασχόλησης στα αντικείμενα της επιστημονικής μελέτης και της ειδολογικής εμβάθυνσης επισημαίνοντας ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται».
{jb_quote} Οραματίστρια ενός δικαιότερου κόσμου, μετέδιδε ακούραστα τις ανθρωπιστικές της αξίες, που τη χαρακτήριζαν σε όλη της την ακαδημαϊκή πορεία ως άνθρωπο και ως πανεπιστημιακή δασκάλα. {/jb_quote}
Μια ουμανίστρια που οδηγούσε τους φοιτητές της να άνω-θρώσκουν διατηρώντας το επιστημονικό τους κύρος, πάντοτε ανοιχτοί στα νέα ρεύματα, στο συγκροτημένο θεωρητικό υπόβαθρο που τεκμηρίωνε ή υποδεχόταν με επιστημονικά κριτήρια κάθε νεότερο ρεύμα ή τάση λογοτεχνική είτε κατά οριζόντια παράθεση άξονα, όπως ήταν τα πολλαπλά αντικείμενα των φιλολογικών της ενδιαφερόντων (όπως για παράδειγμα κλασική λογοτεχνία, τάσεις και εξελίξεις στο σύγχρονο εφηβικό μυθιστόρημα ή στο σύγχρονο εικονοβιβλίο), είτε κατά παραδειγματικό άξονα και εκτενή μελέτη κατά βάθος των επιστημονικών αντικειμένων, όπως ήταν η ποιητική των ποιητών και η μελέτη των διακειμενικών ή αναγνωστικών θεωριών. Και οι μελέτες αυτές δεν αφορούσαν μόνο στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους, αφού την ίδια διέκρινε η βαθιά πεποίθηση ότι η λογοτεχνία είναι ένα σώμα και πρέπει να προσδίδεται ο απαραίτητος σεβασμός και η πρέπουσα επιστημονική προσοχή στην άρση των «ευδιάκριτων» ορίων που αυθαίρετα πολλές φορές βάζουν οι ενήλικες υποβαθμίζοντας τη λογοτεχνία για τα παιδιά. Σε όλο της το «θαυμαστό ταξίδι» η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου προσπάθησε και κατάφερε με το έργο της να προβάλει την επιστημονική υπόσταση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Για την τελευταία αναφορά θα άξιζε να τονιστεί η συνεισφορά της καθηγήτριας στην αναβάθμιση των Παιδαγωγικών Ακαδημιών σε Πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα τετραετούς φοίτησης, μετάβαση που προσέδωσε το απαραίτητο κύρος στον παιδαγωγό ως επιστήμονα, αλλά και η οργάνωση και συμμετοχή της σε ιστορικά για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους συνέδρια, στοιχεία που μπορεί κανείς να αναζητήσει στο εισαγωγικό σημείωμα των επιμελητών του τόμου.
Ξεχωριστός άνθρωπος, πάντα θα τη θυμούνται με αγάπη οι φοιτητές και οι συνάδελφοί της για το ήθος, την ευγένεια αλλά και την ευθυκρισία της. Για όλους αυτούς τους λόγους τα κείμενα αποτελούν μια συνεισφορά: επιστημονική, προσωπική, συναισθηματική, επαγγελματική. Διατρέχοντας τον τόμο, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τον σεβασμό και την εκτίμηση στο πρόσωπό της, αλλά και αναπόφευκτα θα εντυπωσιαστεί από την ενεργή εμπλοκή της σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση θα επιλέξει μελέτες και άρθρα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως κριτικές παρουσιάσεις, νεότερες τάσεις και τεχνικές στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους, εφαρμογές θεωριών στην κριτική ανάγνωση των κειμένων, φιλαναγνωστικές προτάσεις τόσο από το επιστημονικό πεδίο μελέτης της λογοτεχνίας όσο και του θεάτρου. Η εναλλαγή των αντικειμένων και η μετάβαση στα επιστημονικά πεδία συνιστούν ένα κίνητρο απόκτησης του τόμου, που θα συμβάλει πολλαπλά τόσο στον μελετητή όσο και στον απλό αναγνώστη.
[Η Δρ Σίσσυ Τσιφλίδου είναι εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.]
Κ’ η φαντασία στο λογισμό
Τιμητικός τόμος για την Καθηγήτρια Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Συλλογικό έργο
Επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης & Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Καλειδοσκόπιο
σ. 614
ISBN: 978-960-471-227-4
Τιμή: 42,90€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- O 6χρονος Λίνος χρειάζεται την βοήθεια όλων μας: Έχει κάνει 36 χειρουργεία – «Είναι ένα παιδάκι που μάχεται πολύ δυνατά» λέει η μητέρα του
- Η απίστευτη ιστορία του εντυπωσιακού άνδρα που εξαφανίστηκε μέρα μεσημέρι…
- Fame Story – Αντέδρασε ο Αντώνης Ρέμος στη «φούστα» της Κατσαΐτη: «Σε καμία περίπτωση και γω δεν θα την έβαζα»
- Ο Γιάννης Μπούτος κατακεραυνώνει την Αλεξάνδρα Κατσαΐτη: «Κατάντια, η χειρότερη μορφή φασισμού»
- Η Γη της Ελιάς: Ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος για τ….
- Έξι πράγματα που δεν γνωρίζετε «Last Christmas». Η μάχη για την πρωτιά που άργησε 36 χρόνια και το ρεκόρ διασκευών
- Disney+ Δεκέμβριος 2023: Νέες κυκλοφορίες σε σειρές και ταινίες
- Γκάφα ΑΑΔΕ με τα τέλη κυκλοφορίας. Έστειλε στοιχεία άλλων χρηστών σε πάνω από 89.000 οφειλέτες
- Φήμες για κυκλοφορία των Windows 12 τον Ιούνιο του 2024 με μια σειρά από AI υπολογιστές
- Sleek bun! Η Σταματίνα Τσιμτσιλή έκανε το χτένισμα της μπαλαρίνας που επιλέγουν τα it girls
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα
- «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου
- Stefano Massini: «Ladies Football Club»
- Σπύρος Γιαννακόπουλος: «Κοσμοναύτης»
- Συλλογικό έργο: «Ο Κάφκα και η Ελλάδα»
- «Κ’ η φαντασία στο λογισμό»: Τιμητικός τόμος για την Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
- «Ένα βιβλίο, μια ανάμνηση»: 30 εικονογράφοι δημιουργούν με αφορμή τα 30 χρόνια των Εκδόσεων Μεταίχμιο
- Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Φλόρενς Μπλαντ»
- Γιάννης Γραμματόπουλος: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Πανστρατιά στη βρετανική εκδοτική βιομηχανία κατά της τεχνητής νοημοσύνης
- Τελευταία Νέα Diastixo
- «Κ’ η φαντασία στο λογισμό»: Τιμητικός τόμος για την Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
- Σπύρος Γιαννακόπουλος: «Κοσμοναύτης»
- «Ένα βιβλίο, μια ανάμνηση»: 30 εικονογράφοι δημιουργούν με αφορμή τα 30 χρόνια των Εκδόσεων Μεταίχμιο
- ΗΠΑ: Οι απαγορεύσεις βιβλίων γυρίζουν… μπούμερανγκ
- Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Φλόρενς Μπλαντ»
- Γιούλη Τσακάλου: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα
- WH Smith: Ανταλλάσσει μεταχειρισμένα βιβλία με κουπόνια
- Αποκαλύφθηκε το μυστικό της Λουίζα Μέι Άλκοτ;
- Η μαγεία του κλασικού μπαλέτου, έρχεται στην Αθήνα, σε μια μοναδική εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων», πάνω στο νερό
- Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Να βρίσκεις πάντα τη χαρά!
- Jorge Boccanera: «Τα μάτια του λόγου»
- Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά
- Επτά
- «Η στιγμή που όλα υποτάσσονται» της Λαμπρινής Μίχου
- Μιχάλης Παπαδόπουλος: «Πρόσφυγες και εκπαίδευση»
- Πανστρατιά στη βρετανική εκδοτική βιομηχανία κατά της τεχνητής νοημοσύνης
- Τιμώμενη η Σάρζα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης