«Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του» της Πέρσας Σούκα

Ο Σαμ και η Αμπίρ είναι δυο ερωτευμένοι νέοι που ζουν στη Συρία. Αυτός είναι φτωχός, εκείνη όμως προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Πάνω στον ενθουσιασμό του της κάνει πρόταση γάμου μέσα στο λεωφορείο, μπροστά σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας αυθόρμητα κάποια στιγμή τη λέξη «ελευθερία». Σε λίγο βρίσκεται κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα για τη δημόσια επαναστατική του στάση. Αφού κατορθώνει να δραπετεύσει, η αδερφή του τον φυγαδεύει στον Λίβανο. Εκεί βρίσκει εργασία σε μια μονάδα παραγωγής πουλερικών. Η Αμπίρ, απελπισμένη, υποχρεώνεται από την οικογένειά της να παντρευτεί έναν Σύριο διπλωμάτη

που ζει στο Βέλγιο, για να γλιτώσει από τη βαρβαρότητα και τα πυρά του πολέμου στη χώρα της.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Ο Σαμ επιβιώνει με δυσκολία και δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνει κρυφά σε εκθέσεις ζωγραφικής κλέβοντας ορεκτικά από τον μπουφέ. Σε μια τέτοια στιγμή τον εντοπίζει η Σοράγια, ατζέντισσα του διάσημου εικαστικού Τζέφρι Γκοντφρουά, κι ετοιμάζεται να τον διώξει κακήν κακώς. Όμως ο εικαστικός δεν της το επιτρέπει, αντιθέτως προτείνει στον Σαμ μια συμφωνία: να διαθέσει το σώμα του σε αυτόν με αντάλλαγμα το πολυπόθητο διαβατήριο για την Ευρώπη. Ο Σαμ χωρίς να το πολυσκεφτεί δέχεται να γίνει ο καμβάς για το καινούργιο έργο του καλλιτέχνη, θεωρώντας ότι είναι η μόνη του ευκαιρία να ξεφύγει από τη βιοτική του εξαθλίωση, μα πάνω απ’ όλα να ξαναβρεθεί με την αγαπημένη του.

Μέσα από αυτή την επιλογή του τελικά θα έχει κάποια οφέλη, όπως τη διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, καλή σίτιση, συνάντηση με την Αμπίρ, όμως το τίμημα που πρέπει να πληρώσει είναι μεγάλο. Το σώμα του δεν του ανήκει, δεν το ορίζει πια ο ίδιος, αλλά ο Τζέφρι και η Σοράγια. Γίνεται έκθεμα, εμπόρευμα, αξιοπερίεργο θέαμα και, τέλος, προσβολή για την οικογένειά του. Τότε αντιλαμβάνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει ξανά κύριος του σώματός του, των πράξεών του και της ζωής του.

{jb_quote} Γίνεται έκθεμα, εμπόρευμα, αξιοπερίεργο θέαμα και, τέλος, προσβολή για την οικογένειά του. {/jb_quote}

Ο Γιάχια Μαχάινι διαμορφώνει τον χαρακτήρα του Σαμ με συναισθηματισμό, καρτερία, προκλητικότητα, αυθάδεια κι επιμονή, μεταδίδοντας στον θεατή την αγωνιώδη προσπάθεια ενός ξενιτεμένου ανθρώπου για μια καλύτερη τύχη. Η Ντέα Λιάνε παρουσιάζει μια γλυκιά Αμπίρ, εγκλωβισμένη, δέσμια του συζύγου της και των δυσμενών συνθηκών. Στον ρόλο της Σοράγια η Μόνικα Μπελούτσι (Μαλένα, Matrix) μαγεύει τον φακό με τη διαχρονική ομορφιά της, σ’ έναν κόντρα ρόλο, δίνοντας μια λιτή ερμηνεία με κεντρικό άξονα τη δέουσα σκληρότητα μιας ατζέντισσας που οφείλει να είναι αποτελεσματική. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές σκηνές στην ταινία που γίνεται αντιπαθητική. Ο Κοέν ντε Μπόου ως εγωκεντρικός Τζέφρι κινείται με άνεση στα όρια της υπεροψίας, της αδιακρισίας και της ματαιοδοξίας, κρατώντας όμως μια ευχάριστη έκπληξη για το τέλος.

Η Τυνήσια σκηνοθέτιδα Κάουτερ μπεν Χάνια (Beauty and the dogs) εμπνεύστηκε την ταινία από την αληθινή ιστορία του αντισυμβατικού Βέλγου ζωγράφου Βιμ Ντελβουά. Ο Ντελβουά δημιούργησε στην πλάτη του Τιμ Στάινερ το 2006 ένα τατουάζ, το οποίο έχει ήδη αγοραστεί από συλλέκτη. Η σκηνοθέτιδα καταγράφει και προβάλλει την απάθεια, καθώς και την ψυχρότητα των ανθρώπων απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η εκμετάλλευση του ήρωα από τους ελιτίστικους καλλιτεχνικούς κύκλους προκαλεί ντροπή. Βλέποντας τη μειονεκτική και ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται, ορμούν σαν αρπακτικά, χωρίς καμία συστολή, και τον χρησιμοποιούν για να εκφράσουν το ανορθόδοξο που θα προκαλέσει, θα ιντριγκάρει και θα στρέψει την προσοχή των ματαιόδοξων στο «έργο».

Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του (προτάθηκε φέτος για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας) είναι ένα φιλμ με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, που θίγει την περιφρόνηση και την αδιαφορία μπροστά στον ξεριζωμό και στοχεύει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις αυτών –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ήρωας– «που γεννήθηκαν στη σωστή πλευρά του κόσμου».

Η ταινία προβάλλεται από τις 10 Ιουνίου στους κινηματογράφους.

https://www.youtube.com/watch?v=qwfKDyr45F4&app=desktop

Keywords
Τυχαία Θέματα