Σάρα Ομάρ: Η συγγραφέας που δίνει φωνή στις μουσουλμάνες της Σκανδιναβίας

08:17 6/2/2021 - Πηγή: Diastixo

Λογοτεχνικό φαινόμενο αποτελεί στη Δανία η γεννημένη στο ιρακινό Κουρδιστάν συγγραφέας Σάρα Ομάρ (Sara Omar), η οποία μέσα από τις σελίδες των μυθιστορημάτων της αποκηρύσσει τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στον ισλαμικό κόσμο και όχι μόνο. Η αρχή έγινε το 2017 με το βιβλίο της Dead Washer, που πούλησε πάνω από 100.000 αντίτυπα στη Δανία και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες, ενώ το 2019 ακολούθησε η συνέχεια του βιβλίου, Shadow Dancer, που επίσης γνώρισε επιτυχία στη Δανία.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri}

{loadposition adsence-inarticle-makri}

Πρωταγωνίστρια των βιβλίων της Ομάρ είναι η Frmesk («δάκρυ» στα κουρδικά), μία γυναίκα που γεννήθηκε, όπως και η ίδια, το 1986 στο Κουρδιστάν, έζησε σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στα 15 της χρόνια βρέθηκε στη Δανία και στα 30 της συναντά μία συνομήλική της φοιτήτρια Ιατρικής, που ονειρεύεται να απομακρυνθεί από τον καταπιεστικό της πατέρα αλλά δεν τολμά.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ομάρ ανέφερε ότι λόγω των βιβλίων της έχει δεχτεί απειλές από φανατικούς μουσουλμάνους και γι’ αυτό τελεί υπό αστυνομική προστασία επί 24ώρου βάσεως. «Έσπασα το ταμπού. Μίλησα για τα πράγματα για τα οποία υποτίθεται ότι δεν πρέπει να μιλάς. Αν δεν το κάνω εγώ, τότε ποιος;» τόνισε.

Η ίδια επισήμανε πως πολλές μουσουλμάνες, ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες, όπου συχνά αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στον φιλελευθερισμό των κρατών αυτών και τις συντηρητικές αξίες των γονιών τους, την έχουν προσεγγίσει για να την ευχαριστήσουν που μέσω της Frmesk αφηγείται και τις δικές τους ιστορίες ζωής. «Τα βιβλία μου έχουν πυροδοτήσει ένα αθόρυβο κίνημα μεταξύ των γυναικών, ειδικά των γυναικών με μουσουλμανικό υπόβαθρο στη Σκανδιναβία, επειδή ταυτίζονται με τα θέματα και τους χαρακτήρες μου», παρατήρησε η Ομάρ, προσθέτοντας: «Μία αντίδραση που με επηρέασε και με άγγιξε με τέτοιον τρόπο ώστε έβαλα τα κλάματα, ήταν από μια γυναίκα 45-50 ετών. Ήρθε και μου ψιθύρισε στο αυτί: “Σε ευχαριστώ που μου έδωσες φωνή”».

Keywords
Τυχαία Θέματα