Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Η πολιορκία της Τροίας»
Είναι τόσο λεπτή, ευαίσθητη και νοσταλγική η σχέση που αποκτά ο αναγνώστης με τα βιβλία του εξαίρετου συγγραφέα Θοδωρή Καλλιφατίδη (και όχι μόνο στο τελευταίο, το οποίο κινείται στα όρια του λαϊκού παραμυθιού), που χωρίς υπερβολή τον καθιστά συμμέτοχο ενός δρώμενου άκρως υπερβατικού. Πράγματι, αυτή τη φορά –την πολλοστή, θα λέγαμε– θέτει τον μύθο του στις τελευταίες μέρες της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα –και πανευρωπαϊκά–, όταν δηλαδή η ήττα ήταν δεδομένη, παράλληλα με μια ερωτική διαδικασία του 15χρονου ήρωα με
{jb_quote}Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης κι εδώ λάμπει αληθινά ως ένα αστέρι το οποίο δεν λείπει ποτέ από το λογοτεχνικό στερέωμα, ασχέτως συνθηκών, ασχέτως παραμέτρων, ασχέτως φυσικών συνεπειών. {/jb_quote}
Είναι απίστευτα απλός ο τρόπος με τον οποίο γράφει ο Καλλιφατίδης, έτσι ώστε να γίνεται απόλυτα κατανοητός και παράλληλα να αποτελεί παράδειγμα προς ανάγνωση από όλες τις ηλικιακές ομάδες (ακόμη και από παιδιά που ξέρουν να διαβάζουν) και από όλες τις μορφωτικές κλίμακες (δηλαδή των γονιών μας, που δεν έχουν δα και τεράστιο φορτίο γνώσεων). Και καθώς στη ροή του μυθιστορήματος ρίχνεται το βάρος στην πολιορκία της Τροίας, στους μυθικούς ήρωες, στις αντεγκλήσεις και τις διαμάχες τους, στις γκρίνιες και τις ψυχρές ενίοτε σχέσεις τους, αρχίζει την παράθεση κάθε κεφαλαίου με λίγες γραμμές που συνήθως αφορούν την προσέλευση των παιδιών στο σχολείο και μπαίνει ολοκληρωτικά στη συνέχεια, στην οποία η Κυρία (η δασκάλα δηλαδή) εμφανίζεται κυριολεκτικά αφοπλιστική. Βέβαια, η παράλληλη αφήγηση δεν αφήνεται στην τύχη της, η παρουσία των Γερμανών προκαλεί φόβο στους χωριανούς ενός τόπου στη Μάνη (σε ένα χωριό το οποίο δεν κατονομάζεται, εμείς όμως το υποψιαζόμαστε), ο εγγλέζικος βομβαρδισμός και οι αντάρτικες δυνάμεις τούς πληγώνουν, με συνέπεια να εκτελούνται αναλογικά άνδρες πολλαπλάσιοι των νεκρών Γερμανών, ενώ τέλος ο έρωτας που αναπτύσσεται ανάμεσα στον αεροπόρο του πρόχειρου αεροδρομίου με τη δασκάλα και η τραγική κατάληξή τους, φυσικά και δέχονται την κατάλληλη επεξεργασία έτσι ώστε δύο ιστορίες, μια εκ των πραγμάτων διαχρονική και μια λόγω ανώμαλης συγκυρίας, να παρουσιάζονται ταυτόχρονα και πολλαπλώς οριοθετημένες. Άρα, για μια ακόμα φορά, ο μέγιστος συγγραφέας Καλλιφατίδης κάνει εμφανές το γεγονός ότι η απλότητα, η λιτότητα, ο μινιμαλισμός, η έλλειψη οτιδήποτε περιττού, η σύντμηση στην αφήγηση και γενικώς η πέρα από πολυλογίες κατάνυξη δύο μύθων με κοινές αφετηρίες και κοινές απολήξεις χωρούν σε ένα επίσης μινιμαλιστικό μυθιστόρημα μόλις 185 σελίδων, προσβάλλοντας σοβαρά οτιδήποτε δεν έχει θέση, οτιδήποτε δεν πρέπει να μνημονευτεί, οτιδήποτε δεν χρειάζεται στην πρόοδο τη μυθοποιητική, οτιδήποτε δεν συμπληρώνει μια ιδέα, μια σκέψη, μια έκφραση.
Αγαπώ τη δουλειά του συγγραφέα Καλλιφατίδη όσο δεν παίρνει. Έχοντας διαβάσει σχεδόν ολόκληρο το έργο του, από τα πρώτα του βιβλία, όταν ακόμη αναζητούσε το βάδισμά του, όταν ακόμη ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, όταν άρχιζε να κάνει γνωστό στην Ευρώπη το μεγαλείο της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής, όταν προσπαθούσε να μιλήσει για θέματα ιστορικού περιεχομένου αλλά και επίκαιρα, μπορώ να πω πως είναι σαφέστατα μια ιδιαίτερη περίπτωση για τα γράμματά μας, παράλληλα με το τεράστιο βάρος που έχει επωμιστεί σχετικά με την ανάδειξη της λογοτεχνίας του τόπου μας, όσο και αν ο ίδιος ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Έχοντας επίσης γράψει για πολλά από αυτά τα βιβλία, όλο κάτι καινούργιο ανακαλύπτω σε κάθε εμφάνισή του, όλο κάτι έχω να επισημάνω, ώστε να το μοιραστώ και με τον ίδιο και με τους αναγνώστες που με παρακολουθούν. Θα μου επιτρέψετε όμως μια μικρή κριτική παρατήρηση: στο βιβλίο, μετά τον θάνατο του Έκτορα από τον Αχιλλέα, την περιφορά του πτώματός του πίσω από το άρμα και την επίκληση του Πρίαμου ώστε ο Έλληνας ήρωας να του παραδώσει τη σορό του γιου του, προκειμένου να τον μοιρολογήσουν και τον θάψουν σαν βασιλιά μέσα στα τείχη, ο Αχιλλέας δολοφονείται από το βέλος του Πάρη στη φτέρνα (πράγμα που του το αποκαλύπτει η θεά ως το μόνο τρωτό σημείο, καθώς όλο το υπόλοιπο σώμα του ήταν αθάνατο) και στη συνέχεια έχουμε την ιδέα του Οδυσσέα για τον Δούρειο Ίππο, τέχνασμα που στάθηκε ικανό ώστε να αλωθεί η Τροία. Σε αυτά τα δύο γεγονότα της ομηρικής παράθεσης ο συγγραφέας Καλλιφατίδης αφιερώνει μόνο λίγες αράδες, πράγμα που προκαλεί έκπληξη καθώς ούτε το έργο ήταν ογκώδες, ενώ πέρα από κάθε αμφιβολία ήταν τα πιο σοβαρά. Αν αυτό δείχνει μια επιλογή του δημιουργού, τότε υποκλινόμαστε στα 84 χρόνια του και στο πόσο καλά γράφει ακόμη. Αν όμως του τελείωσε η ιστορία με τους Γερμανούς, τους Εγγλέζους, τους αντιστασιακούς, τους έρωτες, τα παιδιά, την Κυρία, τότε όλα είναι απολύτως κατανοητά. Πάντως, όπως και να έχει, ο Θοδωρής Καλλιφατίδης κι εδώ λάμπει αληθινά ως ένα αστέρι το οποίο δεν λείπει ποτέ από το λογοτεχνικό στερέωμα, ασχέτως συνθηκών, ασχέτως παραμέτρων, ασχέτως φυσικών συνεπειών.
Η πολιορκία της Τροίας
Θοδωρής Καλλιφατίδης
Εκδόσεις Πατάκη
σ. 192
ISBN: 978-960-16-3913-0
Τιμή: 11,80€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Αλέξης Κούγιας σε Λιάγκα: «Δεν θα έχετε καλή τύχη με μένα, σας το λέω ξεκάθαρα, ηρεμήστε λίγο»
- Bιασμός 12χρονης-Απίστευτες δηλώσεις από τον δικηγόρο του Κρητικού: «Δεν έχει ικανή πνευματική δυνατότητα να διακρίνει μια 12χρονη από μια 17χρονη»
- Αγία Πελαγία: Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στους δύο νεκρούς
- Μαμά 2 παιδιών έμεινε ξανά έγκυος στα… 62: «το κοριτσάκι μας είναι ένα θαύμα»
- Μπινγκ Κρόσμπι: Ποιος ήταν ο δημοφιλής ηθοποιός και ερμηνευτής
- Μυτιλήνη: Πέθανε οδηγός 8 μέρες μετά το τροχαίο στην Αρίσβη
- ΠΣΑΚ: Καταδικάζει αισχρό σύνθημα με “αποδέκτη” φίλαθλο ομάδας που έχασε τη ζωή του
- Ο τραγουδιστής Μίκαμπεν πέθανε πάνω στη σκηνή σε συναυλία στο Παρίσι
- Η επίκαιρη “Arizona” για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Σταθμός…
- Κατερίνα Παπουτσάκη: «Δεν μου αρέσει να απασχολώ τον Τύπο για το τι κάνω στη ζωή μου»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- «Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ» της Κριστίν Γουέλς
- Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (συλλογικό έργο): «Συντροφιά μ’ ένα βιβλίο»
- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ | Κερδίστε 10 βιβλία των Καζαντζάκη, Ξανθούλη, Caminito, Galgut και Jones
- Ε. Σεϊρλή, Α. Τσέχοφ, Σ. Ρουσταβέλι, Α. Βέλαϊ, Π. Μπουσρόν, Μ. Αλεξοπούλου
- Οι υποψηφιότητες για τα φετινά αμερικανικά βραβεία National Book Awards
- Στα σκαριά δύο βιογραφίες της Λιζ Τρας
- Ποιήματα (1971-2021)
- Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Η πολιορκία της Τροίας»
- Επιστήμη υπολογιστών
- Κώστας Στοφόρος: «Η Πηνελόπη στη Χίο»
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Η πολιορκία της Τροίας»
- Κώστας Στοφόρος: «Η Πηνελόπη στη Χίο»
- Στα σκαριά δύο βιογραφίες της Λιζ Τρας
- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ | Κερδίστε 10 βιβλία των Καζαντζάκη, Ξανθούλη, Caminito, Galgut και Jones
- Ποιήματα (1971-2021)
- Επιστήμη υπολογιστών
- Ευριπίδης: «Ηλέκτρα»
- «Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ» της Κριστίν Γουέλς
- Πληγή για τη δημοκρατία οι απαγορεύσεις βιβλίων στις ΗΠΑ
- Ουδέτερη ζώνη / Neutral zone
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Felicità
- Βαγγέλης Κορακάκης: «Άδολη σιωπή»
- Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (συλλογικό έργο): «Συντροφιά μ’ ένα βιβλίο»
- Οι υποψηφιότητες για τα φετινά αμερικανικά βραβεία National Book Awards
- Ε. Σεϊρλή, Α. Τσέχοφ, Σ. Ρουσταβέλι, Α. Βέλαϊ, Π. Μπουσρόν, Μ. Αλεξοπούλου
- Ο λευκός φασίστας
- Ο Χάρης Ασημακόπουλος για τις αμοιβές του στη χρυσή εποχή της τηλεόρασης
- Η EQE SUV είναι η νέα ηλεκτρική Mercedes
- Η ΑΕΚ σφυροκόπησε με επιδόσεις ρεκόρ τον Ατρόμητο